«Moria not good» – Αγώνας δρόμου να βρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή
Άρχισε αργά σήμερα το απόγευμα η μεταφορά 120 περίπου προσφύγων που μπορούν να μετακινηθούν εκτός Λέσβου, σε ξενοδοχείο νοικιασμένο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η μεταφορά όμως γίνεται μετ’ εμποδίων, αφού ο δρόμος προς το ξενοδοχείο είναι κλειστός από τις χιονοπτώσεις.
Νωρίς το πρωί, έκκληση προκειμένου να ανταποκριθούν οι ξενοδόχοι του νησιού στην ανάγκη στέγασης των προσφύγων και μεταναστών που είναι εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες, έκανε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, στην έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων.
Σύμφωνα με τον κ. Πάλλη, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υλοποιώντας απόφαση της γενικής της συνέλευσης των μελών της, έχει συστήσει στα μέλη της να μην ενοικιάζουν τις μονάδες τους, προκειμένου να στεγάζονται προσωρινά, πρόσφυγες και μετανάστες. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάλλη, έχει εμποδίσει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ενοικίασης ξενοδοχείων για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών, ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων, που υλοποιεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Ο βουλευτής ανέφερε στην διοίκηση των ξενοδόχων του νησιού, ότι ανεξάρτητα από αυτή την απόφαση που έχουν πάρει, με την οποία βεβαίως διαφωνεί, αλλά και ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη γενικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων που διαμένουν σε άσχημες συνθήκες στη Μόρια.
Ως αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης προφανώς η «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ» έστειλε αργά το απόγευμα σήμερα, ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας προσφύγων για δύο εβδομάδες, σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όπως σημειώνεται, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ, επιθυμεί να μεταφέρει άμεσα ωφελούμενους σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες.
Οι ενδιαφερόμενοι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να αποστείλουν οικονομική πρόταση φιλοξενίας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο s.pavlis@iliaktida-amea.gr ή με φαξ στο 2251045577. Στην οικονομική πρόταση, θα πρέπει να αναφέρεται το κόστος φιλοξενίας ανά άτομο με τρία γεύματα την ημέρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναφέρουν επίσης αριθμό διαθέσιμων δωματίων, καθώς και αριθμό κλινών ανά δωμάτιο.
Η επιλογή ξενοδοχείων λέει η «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ», θα γίνει με κριτήριο, τόσο την τιμή όσο και την αμεσότητα διαθεσιμότητας σε συνάρτηση με τις ανάγκες φιλοξενίας ωφελούμενων με σειρά προτεραιότητας. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους το συντομότερο δυνατόν.
Εν τω μεταξύ τη χθεσινή αυστηρή απαγόρευση από αστυνομικούς να φωτογραφίζεται το τι συμβαίνει στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, ακόμα και απ’ έξω από αυτόν, διαδέχθηκε η σημερινή άδεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δημοσιογράφους, τεχνικούς και φωτογράφους, να μπουν μέσα στον καταυλισμό, και χωρίς καν συνοδεία να καλύψουν δημοσιογραφικά το τι συμβαίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε σκηνές, θαμμένες κυριολεκτικά στο χιόνι.
Η κατάσταση για τους 2.500 περίπου ανθρώπους που ζουν στη Μόρια (τόσους τους βρήκε πρόσφατη καταμέτρηση της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) είναι πραγματικά άσχημη. Όσοι δεν ζουν σε κοντέινερ ή σε πλαστικούς οικίσκους, ζουν σε σκηνές, πολλές απ’ τις οποίες είναι καλοκαιρινές, σκεπασμένες με τέντες που τους χορήγησε η Ύπατη Αρμοστεία για προστατευτούν απ’ τη χιονόπτωση. Το ανατολικό και το βόρειο μέρος του καταυλισμού, είναι βουτηγμένο στις λάσπες από τα χιόνια που νωρίς το πρωί έλιωναν και μετά στα χιόνια που ξανασκέπασαν τα πάντα μετά τη μεσημεριανή χιονοθύελλα.
Οι περισσότεροι από τους διαμένοντες στον καταυλισμό, λόγω καταγωγής δεν γνωρίζουν ούτε το πώς θα επιβιώσουν αλλά και ούτε πώς θα κινηθούν στα χιόνια – και προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν καίγοντας ότι καίγεται μπροστά τους. Ξύλα, πλαστικά μπουκάλια ακόμα και σκουπίδια καίγονται ακόμα και μέσα στις σκηνές, με σοβαρό κίνδυνο οι πλαστικές αυτές σκηνές να αναφλεχθούν.
Η ώρα της διανομής του συσσιτίου είναι η στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι τρέχουν να πάρουν φαγητό. Η διανομή γίνεται υπό το άγρυπνο βλέμμα αστυνομικών, αφού συχνά γίνονται επεισόδια.
Σήμερα την ώρα της διανομής του φαγητού, γυναίκες με μωρά παιδιά στην αγκαλιά έτρεχαν μέσα στο χιονιά για ένα πιάτο φαγητό. «Moria not good» λένε οι Αφρικανοί μετανάστες που μας πλησιάζουν και μας καλούν να δούμε το εσωτερικό των σκηνών όπου ζουν.
Με πολλές ομολογουμένως κουβέρτες από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά όχι τέτοιες που να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση. Έξω από τις σκηνές, τα σκουπίδια βουνό.
Ο χιονιάς δεν εμπόδισε πάντως, τους πρόσφυγες που περίμεναν να μπουν στα κοντέϊνερς της υπηρεσίας ασύλου, να στέκονται υπομονετικά επί ώρες κουκουλωμένοι με κουβέρτες στην πόρτα που μπορεί να τους οδηγήσει στο «μαγικό» τρίπτυχο που θα τους επιτρέψει να απεγκλωβιστούν από το νησί και να φύγουν αρχικά για τον Πειραιά.
Τέλος, σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας των δημοσιογράφων μέσα στον καταυλισμό, εντύπωση προκάλεσε η αισθητή απουσία εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν εκεί. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από διοικητικό στέλεχος του καταυλισμού «πολλές ΜΚΟ σε περιπτώσεις κακοκαιρίας δεν πάνε στη Μόρια, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές βρίσκονται εκεί κατά τη διάρκεια του πρωινού και μόνο ωραρίου».
Την ώρα της σφοδρής χιονόπτωσης δημοσιογράφοι και τεχνικοί των δημόσων μέσων εμημέρωσης ΑΠΕ και ΕΡΤ επιτράπηκε να μπουν μέσα στον καταυλισμό της Μόριας και να καλύψουν δημοσιογραφικά την κατάσταση που εχει διαμορφωθεί εκεί
——————————–
Πολιτική αντιπαράθεση:
“Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί -και ως κυβέρνηση μας αναλογεί- για την κατάσταση στα hot spot, η οποία είναι κακή”, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου.
Απαντώντας στο βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατηγόρησε τον ίδιο και την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε «δυσκολίες και λάθη», «όχι όμως και ψέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη, αλλά επέρριψε ευθύνες και σε στελέχη της ΝΔ και της τοπικής αυτοδιοίκησης που -όπως είπε- εμπόδισαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κλειστών χώρων στη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο.
«Από το Σεπτέμβριο δουλέψαμε στα νησιά. Προτείναμε επέκταση των χώρων διαμονής για να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες, που αρνηθήκατε, κέντρα κράτησης και κλειστούς χώρους και η απάντηση ήταν να μεταφέρουμε όλους τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δηλαδή να πέσει η Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας», είπε ο κ. Μουζάλας.
«Η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη. Δυστυχώς ένας λαϊκισμός επικράτησε στηριζόμενος πάνω σε μια πραγματική κούραση των νησιωτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και κάλεσε εκ νέου τους νησιώτες «να βοηθήσουν να φτιάξουμε καλύτερους χώρους και καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς χωρίς να χαλάσει η Συμφωνία και ξαναρχίσουν οι περσινές ροές».
Απευθυνόμενος δε, προς τον ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ, του ζήτησε να δεσμευτεί η ΝΔ, αν θέλει τα κλειστά κέντρα και να αφήσει το λαϊκισμό, γεγονός που πυροδότησε την έντονη απάντηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. «Εμάς τα κλειστά κέντρα είναι η θέση μας. Εσείς διαδηλώνατε και μιλούσατε για Νταχάου. Ο δικός σας λαϊκισμός και η ανικανότητά σας οδήγησε την κατάσταση εδώ», ανέφερε.
Απέναντι στην αντίδραση του κ. Βαρβιτσιώτη όταν ο κ. Μουζάλας μίλησε για «περίεργο ρόλο στελεχών της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο», ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι εξαιρεί τους βουλευτές Χαράλαμπο Αθανασίου και Νότη Μηταράκη «για την καλή τους προσπάθεια» με συνέπεια ο ερωτών βουλευτής να επανέλθει λέγοντας: «Αυτοί εκπροσωπούν τη ΝΔ στην Βουλή. Αυτοί είναι η ΝΔ».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, με αιχμή τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να ζητήσει συγγνώμη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται γιατί σπατάλησε εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς την ελάχιστη προετοιμασία για την έλευση του χειμώνα ιδίως στα νησιά, ενώ χιλιάδες θέσεις στη Βόρεια Ελλάδα με οικίσκους με θέρμανση παραμένουν κενές. Είπε προς τον κ. Μουζάλα, πως επιπλέον είχε και το θράσος να διαβεβαιώνει για καλή προετοιμασία ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς, κάτι που ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά επισημαίνοντας «υπήρξαν λάθη και δυσκολίες, δεν είπαμε ποτέ κανένα ψέμα».
Τέλος ο κ. Βαρβιτσιώτης, κάλεσε τον κ. Μουζάλα «να δράσει» ώστε να διασφαλιστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και είπε πως «αντί να περιφέρεται στα κανάλια και να λέει ότι δεν τα κατάφερε και να ρίχνει εδώ κι εκεί ευθύνες», «να κάνει αυτό που πρέπει σε έναν υπουργό, να πάρει αποφάσεις και να κυβερνήσεις».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει προβεί σε δηλώσεις που του καταμαρτύρησε ο βουλευτής της ΝΔ. Όταν ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για καταγγελίες που πλήττουν την ίδια τη χώρα, ο κ. Μουζάλας αντιγύρισε ότι ο ίδιος «βαρύνεται για πράγματα που δεν θα πίστευε ότι έκανε υπουργός εθνικής κυβέρνησης». «Να είστε εγκρατής όταν αφήνετε έστω κι ελάχιστες υπόνοιες. Σταματήστε αυτό το παραμύθι, 7.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, εξαιτίας της δικής σας πολιτικής», επανήλθε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός, επισήμανε ότι στα νησιά πρέπει γίνουν κλειστοί χώροι κράτησης για αυτούς οι οποίοι είναι παραβατικοί και για αυτούς που παρεμποδίζουν το άσυλο. «Αυτά προσπαθήσαμε να τα κάνουμε σε συμφωνία με την αυτοδιοίκηση δεν τα καταφέραμε, θα τα κάνουμε τους επόμενους μήνες ανεξάρτητα από τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης» τόνισε. Προσέθεσε επίσης ότι: «Εμείς θα υπερασπιστούμε τη Συμφωνία, θα δημιουργήσουμε νέους χώρους, θα δημιουργήσουμε κλειστό κέντρο στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στη Χίο. Ας πάρει θέση η ΝΔ γι’ αυτά, τα άλλα είναι φθηνές δημαγωγίες». Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός κατέληξε, διαψεύδοντας σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι δεν έχει απαγορευθεί η είσοδος φωτογράφων και δημοσιογράφων στη Μόρια.
Στρατής Μπαλάσκας /ΑΠΕ – ΜΠΕ