«Ο καρκίνος ήταν μια από τις κυρίαρχες ασθένειες που έπλητταν τον κόσμο στον Μεσαίωνα». «Σάρωνε και τον Μεσαίωνα»
Έτσι μετέφεραν την είδηση ΜΜΕ του ελλαδικού χώρου σχετικά με μια έρευνα που έγινε από το Cambridge University. «Έως τώρα θεωρούσαμε πως η σημαντικότερη αιτία θανάτου στους ανθρώπους του Μεσαίωνα ήταν οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η δυσεντερία και η βουβωνική πανώλη, μαζί με τον υποσιτισμό και τους τραυματισμούς λόγω ατυχημάτων ή πολέμου. Τώρα πρέπει να προσθέσουμε τον καρκίνο στις κυρίαρχες ασθένειες που έπλητταν τον κόσμο στο Μεσαίωνα», αναφέρει η αρχαιολόγος του Cambridge University, Jenna Dittmar.
Μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο ανέλυσε 96 σκελετούς ανδρών, 46 γυναικών και ενός ατόμου απροσδιόριστου φύλου, από έξι αρχαία νεκροταφεία κοντά στην ομώνυμη περιοχή. Και οι 143 νεκροί θάφτηκαν μεταξύ του 6ου και 16ου αιώνα μ.Χ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιπτώσεις καρκίνου ήταν στο 1/4 από αυτές που έχουμε σήμερα. Είναι επίσης 10 φορές υψηλότερες από προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες ήθελαν τους θανάτους από καρκίνο να είναι λιγότεροι από 1%, λένε τα ρεπορτάζ. Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι περιπτώσεις θανάτου λόγω καρκίνου στη Βρετανία στο Μεσαίωνα ήταν ανάμεσα στο 9% και 14%.
Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη έρευνα: Το δείγμα είναι πάρα πολύ μικρό. Το χρονικό εύρος των υπό εξέταση σκελετών είναι χίλια χρόνια. Άρα δεν εξετάζει περιορισμένη περίοδο. Με λίγα λόγια, είναι μια εξέταση που τα αποτελέσματα της επ’ ουδενί δικαιολογούν τίτλους περί κυρίαρχης ασθένειας καρκίνου τον Μεσαίωνα. Ακόμη και εάν θεωρήσουμε ότι τότε πέθαιναν από καρκίνο 1 στους 10, σήμερα στη Βρετανία πεθαίνουν τουλάχιστον 5 στους 10.
Εν κατακλείδι, ο καρκίνος υπήρχε περιθωριακά από πολύ παλιά, αλλά η έκρηξη της ασθένειας έγινε με τη βιομηχανοποίηση στην εργασία και στη διατροφή.
Σ.
ΠΗΓΗ: anarchypress.wordpress.com