Ο κυνισμός και η φρικωδία της επιστήμης
Οι πρόσφατες δηλώσεις του γιατρού Ζαν Πολ Μιρά, διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Cochin στο Παρίσι κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλώντας αντιδράσεις.
Κατά την συζήτηση με τον διευθυντής ερευνών Καμίλ Λοχτ με θέμα το εμβόλιο BCG για τη φυματίωση, που δοκιμάζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και στην Αυστραλία, εναντίον του νέου κοροναϊού, ο Μιρά ρώτησε: «Εάν θα μπορούσα να γίνω προκλητικός, δεν θα έπρεπε να κάνουμε αυτήν τη μελέτη στην Αφρική, όπου δεν υπάρχουν μάσκες, αγωγή ή μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως γίνεται κάπως έτσι, παρεμπιπτόντως, σε ορισμένες έρευνες για το AIDS ή με τις ιερόδουλες; Δοκιμάζουμε πράγματα, διότι γνωρίζουμε ότι είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό και δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους».
Ο Καμίλ Λοχτ, ο διευθυντής ερευνών του Inserm, απάντησε: «Έχετε δίκιο. Και παρεμπιπτόντως, βρισκόμαστε στη διαδικασία να σκεφτούμε, παράλληλα, μια έρευνα στην Αφρική… Αυτό δεν μας αποτρέπει, παράλληλα, από το σκεφτόμαστε για μια έρευνα στην Ευρώπη και την Αυστραλία».
Η συνέντευξη προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο ποικίλες αντιδράσεις.
«Η Αφρική δεν είναι εργαστήριο δοκιμών», έγραψε στο Twitter ο αστέρας του ποδοσφαίρου από την Ακτή Ελεφαντοστού Ντιντιέ Ντρογκμπά. «Θα ήθελα να καταδικάσω απερίφραστα αυτές τις ταπεινωτικές, ψευδείς και κυρίως βαθιά ρατσιστικές δηλώσεις».
Δικηγορικός σύλλογος από το Μαρόκο έκανε, επίσης, γνωστό ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα μηνύσει τον Μιρά για ρατσιστική δυσφήμηση.
Μετά τις αντιδράσεις υπήρξε η ακόλουθη δήλωση.
«Σε μια ανακοίνωση σήμερα, ο εργοδότης του Μιρά, το δίκτυο νοσοκομείων του Παρισιού, ανέφερε πως ο γιατρός είπε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από εκείνους που πληγώθηκαν, σοκαρίστηκαν και ένιωσαν προσβεβλημένοι από τα σχόλια, που αδέξια έκανα στο LCI αυτήν την εβδομάδα».
«Ο Λοχτ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά. Το Inserm ανέφερε στο Twitter ότι το βίντεο της συνομιλίας παρερμηνεύτηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και σημείωσε ότι το εμβόλιο δοκιμάζεται επί του παρόντος μονάχα στην Ευρώπη και την Αυστραλία».
Αν παρατηρήσουμε τις ανακοινώσεις των φορέων και των εμπλεκόμενων γιατρών, που ακολούθησαν τις αντιδράσεις, που έφερε η συνέντευξη θα δούμε ότι η συγγνώμη που λέγεται είναι προσχηματική, όπως και οι αναγραφόμενες αντιδράσεις του ποδοσφαιριστή και του δικηγορικού συλλόγου διακατέχονται είτε από αμάθεια είτε από υποκρισία και αυτό διότι πειράματα σε ανθρώπους γίνονταν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όσο υπάρχει οποιασδήποτε μορφής εξουσία.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων είναι εξοικειωμένη με τις πειραματικές διαδικασίες, που γίνονται στα υπό αιχμαλωσία ζώα.
Η λεγόμενη ανθρωποκεντρική, επιστημονική-υλιστική αντίληψη πηγάζει από την εξουσία και την κυριαρχία επάνω στη φύση και τον άνθρωπο και τη χρηστική τους εκμετάλλευση.
Όμως, στην κυριαρχική ιστορία της σύγχρονη επιστήμης και των πολυεθνικών εταιριών «φαρμάκου» οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι. Οι αναλώσιμοι της πειραματικής διαδικασίας εντοπίζονται σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες: φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι, ψυχικά πάσχοντες κλπ.
Σε άλλες χώρες, όπως της λατινικής Αμερικής, σε εξαθλιωμένες κοινωνικά ομάδες, παιδιά, ορφανά ή μη, φτωχούς, άτομα με ειδικές ανάγκες, γυναίκες ιερόδουλες κλπ,
ενώ στις πιο σκληρά εκμεταλλευόμενες χώρες, που βρίσκονται υπό κατοχή από την αποικιοκρατική περίοδο, όπως οι χώρες τις Αφρικής, άνθρωποι διαφορετικού χρώματος, αυτόχθονες και υποδουλωμένοι λαοί γίνονται αντικείμενα πειραματικής διαδικασίας.
Κάθε φορά που οι γιατροί και οι φαρμακευτικές εταιρείες δοκιμάζουν και εφαρμόζουν νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές πρακτικές, το ζήτημα της πειραματικής διαδικασίας και επιβολής σε άνθρωπο είναι δεδομένο.
Παραθέτουμε εν συντομία ένα μικρό μέρος από καταγεγραμμένα και ΓΝΩΣΤΑ πειράματα, που έχουν γίνει στην «σύγχρονη» επιστημονική ιστορία του 20ου αιώνα.
Σύφιλη «Γουατεμάλας»
Αναζητώντας θεραπεία για τη σύφιλη, οι ΗΠΑ μόλυναν κρατούμενους από τη Γουατεμάλα με σύφιλη για να δοκιμάζουν φάρμακα από το 1946 έως το 1948. Μετά από ενέσεις ή επαφή με μολυσμένες ιερόδουλες, 5.500 κρατούμενοι υπέφεραν τα φρικτά συμπτώματα της νόσου.
Καρκινογόνες ενέσεις.
To 1931 o Dr. Cornelius Rhoads μόλυνε Πορτορικανούς ασθενείς με καρκινικά κύτταρα, με σκοπό να καταστρέψει το έθνος τους. Πρόλαβε να σκοτώσει 13 ασθενείς πριν συλληφθεί, γεγονός που δεν απέτρεψε την Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο (American Cancer Society) να τον βραβεύσει το 1955.
Πρότζεκτ 4.1
Το 1954 οι ΗΠΑ έκαναν πειράματα με ατομικές βόμβες στα νησιά Marshall εκθέτοντας τους κατοίκους σε ραδιενέργεια. Δεν επέτρεψαν σε όσους νόσησαν από καρκίνο να ακολουθήσουν θεραπεία και τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το νησί και τα σπίτια τους.
Αναγκαστική αλλαγή φύλου
Κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ, στη Νότιο Αφρική, προσπάθησαν να θεραπεύσουν στρατιώτες από την ομοφυλοφιλία, την οποία ήθελαν να εξαλείψουν από τη κοινωνία. Εκατοντάδες άνδρες ακρωτηριάστηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και εξαναγκάστηκαν σε επέμβαση αλλαγής φύλου.[1]
Το πείραμα της μονάδας 731
Έγινε από το Υπουργείο Άμυνας και Υγείας της Ιαπωνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και διήρκεσε 10 χρόνια. Το πείραμα έγινε σε κατεχόμενες περιοχές της Κίνας, στην πόλη Χαρπίν. Στα 10 αυτά χρόνια περισσότεροι από 250.000 Κινέζοι δολοφονήθηκαν φρικτά κατά τη διάρκεια του πειράματος. Οι «γιατροί» μόλυναν με τύφο και χολέρα τα θύματα τους και στη συνέχεια έκαναν δίχως αναισθησία, επεμβάσεις επάνω τους.
Το πείραμα του στρατοπέδου 22
Έγινε σε στρατόπεδο πολιτικών προσφύγων στη Βόρεια Κορέα. Το στρατόπεδο 22 στεγάζει περισσότερους από 50.000 κρατούμενους (πολιτικούς και ποινικούς). Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο με χοντρό γυαλί για ταβάνι (για να παρακολουθούν οι επιστήμονες) έβαζαν συνήθως οικογένειες κρατουμένων, μαζί και εφάρμοζαν επάνω τους όπλα χημικού και βιολογικού πολέμου. Ένας γιατρός που δραπέτευσε στη Δύση, δήλωσε ότι έβλεπε «γονείς να καίγονται από τα χημικά και να κάνουν εμετό και την ίδια στιγμή να προσπαθούν να κάνουν τεχνητή αναπνοή στα παιδιά τους που πέθαιναν δίπλα τους».[2]
Η «εξελικτική» διαδικασία της επιστήμης κατά τον 19ο αιώνα και ο πειραματισμός στον αμερικάνικο νότο.
Η ιστορία για τον τρόπο με τον οποίον οι γιατροί απέκτησαν δικαίωμα, στην πραγματικότητα, ζωής και θανάτου, στους σκλάβους εις το όνομα της εκπαίδευσης και της ιατρικής έρευνας στις ΗΠΑ, διερευνήθηκε πρώτη φορά σε βάθος από τους ιστορικούς James Breeden και Todd Savitt. Οι δύο ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στη δράση των ιατρικών σχολών της Βιρτζίνια.
Όπως επισημαίνει ο Savitt οι Αφροαμερικανοί ήταν εύκολοι στόχοι για τους φιλόδοξους (με επιχειρηματικό πνεύμα) λευκούς γιατρούς του Νότου.
Οι σκλάβοι, που αντιμετωπίζονταν ούτως ή άλλως ως «περιουσιακά στοιχεία», μετατράπηκαν επί πλέον και εύκολα σε προσοδοφόρα πηγή «χωρίς φωνή», η οποία ήταν άμεσα προσβάσιμη για κάθε είδους δοκιμές. Οι λευκοί γιατροί το κατάφεραν επιστρατεύοντας έναν συνδυασμό ισχύος και εξουσίας επί του σκλάβου-υπαλλήλου.
Σύμφωνα με τον Savitt «το πιθανότερο είναι ότι τα πειράματα πάνω σε ζωντανούς ανθρώπους γίνονταν πιο ανοιχτά, πιο φανερά και πιο συχνά εξαιτίας της φύσης της κοινωνίας των σκλάβων» και επίσης ότι «η κατάσταση μπορεί να ήταν (και πιθανόν ήταν) ακόμη χειρότερη στον βαθύ Νότο».
Σε μια εποχή κατά την οποία η αναισθησία και η αντισηψία ήταν άγνωστες λέξεις, ο «τρόπος» αυτός χειρουργικής επέμβασης ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος. Ιδίως από δύο μαθητευόμενους γιατρούς χωρίς καμία επίβλεψη, οι οποίοι απλά, άρπαξαν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε.
Η λίστα με της φρικαλεότητες, που έχουν διαπραχτεί, στο όνομα της επιστήμης είναι τεράστια, με αμέτρητες χιλιάδες ανά τον κόσμο θύματα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περισσότερες από 58.000 δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι περισσότερες έλαβαν χώρα στην Ινδία και την Κίνα, ενώ ακολουθούν η Ρωσία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, το Περού, η Κολομβία, το Μπαγκλαντές, η Ταϊλάνδη, το Μαλάουι και η Ουγκάντα.
Μόνο το 2010, ο αριθμός των δοκιμών νέων φαρμάκων στην χώρα ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια. Το 2005 η Ινδία έκανε τη νομοθεσία της για τις κλινικές δοκιμές «ιδιαίτερα ελαστική» με αποτέλεσμα φαρμακευτικές πολυεθνικές, όπως η Pfizer, η AstraZeneca, και η Merck να έχουν μεταφέρει το κέντρο των επιχειρήσεων τους στη χώρα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε συνεργασία με τις τοπικές ιατρικές υπηρεσίες και γιατρούς εξαπατούν συστηματικά τους γονείς προκειμένου να δώσουν την συγκατάθεση τους για μαζικούς εμβολιασμούς, όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για δοκιμές νέων εμβολίων.
Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο αρχικό θέμα με τους δυο Γάλλους γιατρούς καταλαβαίνουμε, γιατί ο κυνισμός τους στην ουσία επιβραβεύεται και ενισχύεται από την υποκριτική και προσχηματική συγνώμη των «ιδρυμάτων» στα οποία εργάζονται.
Απάτσι
[1] Πηγή βίντεο: Alltime10s.
[2] Πηγή News247.
ΠΗΓΗ: anarchypress.wordpress.com