Οδοστρωτήρας το 4ο μνημόνιο, με μέτρα ύψους 4,9 δισ. ως το 2021!
Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Με ένα νέο υπερμνημόνιο, που εκτείνεται ως το 2021 δηλαδή τρία χρόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος τρίτου προγράμματος, βαθαίνοντας τη φτώχεια ισοδυναμούν τα προαπαιτούμενα που ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση την Πέμπτη 18 Μαΐου, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, με 153 ψήφους.
Το νέο Μνημόνιο (3ο στη σειρά που ψηφίζουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μετά τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και τα προαπαιτούμενα μέτρα του Μαΐου του 2016) θα θυσιάσει στο βωμό των δημοσιονομικών πλεονασμάτων όποια δυναμική αύξησης του ΑΕΠ υπήρχε. Ήδη, η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017 ακυρώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις για τη μείωση της ανεργίας που είχαν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Καθόλου τυχαία η προοπτική αύξησης του ΑΕΠ για το 2017 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο περιορίζεται στο 1,8%, πολύ πιο χαμηλά από το 2,7% που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 4ο Μνημόνιο κι έχουν ποσοτικοποιηθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικών Στόχων 2018-2021 ισοδυναμούν με λαίλαπα και μπορούν να διακριθούν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες.
Α. Εισπρακτικά μέτρα
Άμεσες επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, δηλαδή εμβάθυνση της φτώχειας, θα φέρουν επτά μέτρα:
1. Μείωση των συντάξεων
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκε η λεγόμενη προσωπική διαφορά κύριων και επικουρικών συντάξεων, με την μείωση να φτάνει ακόμη και το 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης. Σε απόλυτους αριθμούς η μείωση θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 185 ευρώ μηνιαίως και σε ορισμένες περιπτώσεις τα 300 ευρώ, ενώ αναμένεται να θιγούν περίπου 1,35 εκ. συνταξιούχοι. Στην πρώτη γραμμή του πυρός θα βρεθούν συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ, συνταξιούχοι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και φαρμακοποιοί, διπλοσυνταξιούχοι, κ.α. Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019. Απώλειες θα υποστούν και οι νέοι συνταξιούχοι που θα αποχωρήσουν μέχρι τις 31/12/2018.
2. Μείωση του αφορολόγητου ορίου
Το μέτρο, που αν πέρναγε θα οδηγούσε τον Ευκλ. Τσακαλώτο σε παραίτηση όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και αναμένεται να επιβαρύνει κάθε οικογένεια με 600 ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως. Το νέο αφορολόγητο που θα πλήξει κατ’ αποκλειστικότητα τους πιο φτωχούς διαμορφώνεται ως εξής, σε συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου:
1.250 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα από 1.900 ευρώ
1.300 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο, από 1.950 ευρώ
1.350 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα από 2.000 ευρώ
1.450 ευρώ για φορολογούμενους με 3 τέκνα και άνω από 2.100.
Οι εξοικονομήσεις που θα επέλθουν στον κρατικό προϋπολογισμό ή το κόστος που θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι από την περικοπή των συντάξεων το 2019 ανέρχεται σε 2,26 δισ. ευρώ και οι φορολογούμενοι από τη δραστική μείωση του αφορολόγητου, αρχής γενομένης το 2020, ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ
3. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
Στο άρθρο 58 προβλέπεται ότι από 1/1/2018 οι ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για πρωτοφανή κλοπή – ομολογία αποτυχίας του ΕΦΚΑ, καθώς θα καταβάλλονται εισφορές επί ανύπαρκτου εισοδήματος! Σύμφωνα με υπολογισμούς επαγγελματικών οργανώσεων η αύξηση που θα προκύψει, σε σχέση με το τρέχον έτος, ενδέχεται να φτάσει και το 37%!
4. Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια
Στελέχη του στρατού, της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος βγήκαν στα κάγκελα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προτείνει την τελευταία στιγμή επιδόματα μήπως και κλείσει το ρήγμα με αφορμή τις μειώσεις που θα προκληθούν από τη συρρίκνωση των μισθολογικών κλιμακίων. Με το επιχείρημα του εξορθολογισμού επιχειρήθηκε η κατάργηση επιδομάτων που οδηγούσαν σε ανεκτά επίπεδα τον μισθό.
Μείωση στους μισθούς τους διαπίστωσαν και οι καθηγητές ΑΕΙ, με βάση ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, προς διάψευση των εξαγγελιών του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη Σύνοδο των πρυτάνεων το Σάββατο 13 Μαΐου για αυξήσεις στους μισθούς των καθηγητών όλων των βαθμίδων από 2,5% ως 7,5%. Αυξήσεις που ακόμη κι αν ίσχυαν θα απορροφούνταν από τις αυξήσεις της εφορίας…
5. Μείωση στις επιχορηγήσεις σε Δήμους και Περιφέρειες
Με βάση το άρθρο 8ΟΑ, το συνολικό ποσό που θα μεταβιβάζεται από 1 Ιανουαρίου 2018 κατ’ έτος από τον τακτικό προϋπολογισμό σε Δήμους και Περιφέρειες δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 3,4 δισ. ευρώ. Η απόφαση δικαιολογείται ως εξής: από τη στιγμή που οι δήμοι πέτυχαν να καταρτίζουν και να εκτελούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δε χρειάζονται τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους! Έτσι φαίνεται που οδηγεί η περίφημη «οικονομική αυτοτέλεια» των δήμων. Στη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότησή τους και τη μεταφορά του κόστους στις πλάτες των δημοτών.
6. Επιβολή φορολογίας στα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού.
Το συγκεκριμένο αίτημα, που περιλαμβάνεται στο άρθρο 83 και 84, αυξάνει σημαντικά το κόστος του Airbnb και ήταν απαίτηση των ξενοδόχων ώστε να μειωθεί η ψαλίδα στις τιμές μεταξύ ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεων από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που καθιστούσε ασύμφορα τα ξενοδοχεία.
7. Περαιτέρω χρήση γεννόσημων φαρμάκων.
Με το άρθρο 88 ωθούνται τα φαρμακεία να συνταγογραφούν όλο και συχνότερα φθηνά γεννόσημα φάρμακα με το κίνητρο της υποχρεωτικής έκπτωσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες, εάν τα γεννόσημα ξεπερνούν το 25% των φαρμάκων που συμπεριλαμβάνονται στις συνταγές. Τα ποσοστό αυτό θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος, με απόφαση του υπουργού Υγείας. Στόχοι που θα ενσωματώνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι δυνατόν να τίθενται και για κάθε ιατρό, όπως και κυρώσεις! Ως αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη, προς όφελος του κρατικού προϋπολογισμού θα μειώνεται με άγνωστα ωστόσο αποτελέσματα στην υγεία των ασφαλισμένων.
Ήδη, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τη συνταγματικότητα των περικοπών στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τα ειδικά μισθολόγια. Σε πολυσέλιδη έκθεσή της αμφισβήτησε κατά πόσο διασφαλίζεται η δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος, τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση, και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, όπως έκαναν κι όλες οι άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις στο παρελθόν, έγραψε τις επιφυλάξεις στα παλαιότερα των υποδημάτων του…
Β. Μέτρα υπαρκτού φιλελευθερισμού
Στο Ε’ Κεφάλαιο, με τίτλο «Διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης» περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Κυβέρνηση και τραπεζίτες υπό το φόβο των λαϊκών αντιδράσεων που κορυφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δημιουργούν το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει το αναίμακτο ξεσπίτωμα χιλιάδων δανειοληπτών, χωρίς δημοσιότητα.
Αναφέρεται ενδεικτικά στο τροποποιημένο άρθρο 959.1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: «ο πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα – ηλεκτρονικός πλειστηριασμός – διενεργείται από τον πιστοποιημένο, για το σκοπό αυτό, υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού συμβολαιογράφο μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού. Οι ηλεκτρονικού πλειστηριασμοί διενεργούνται ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10.00 ως τις 14.00 ή από τις 14.00 ως τις 18.00».
Έρχεται αυστηροποίηση των διαδικασιών κατάρτισης προϋπολογισμού, κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Με τροποποίηση του νόμου 4270/2014 προβλέπεται ότι η κατάθεση του προσχεδίου του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού προϋποθέτει τη διαπίστωση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ότι συμμορφώνεται με τις προβλέψεις του Δημοσιονομικού Συμφώνου (άρθρο 66).
Απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων! Μάλιστα, η κυβέρνηση είναι τόσο σίγουρη για τις αυξήσεις στις τιμές που θα σηματοδοτήσει η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ ώστε σπεύδει από τώρα να επιβάλλει ανώτατες τιμές για την αγορά τους από το σύστημα υγείας ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Κι όσο για τους πολίτες αφήνονται έρμαια στις διαθέσεις της φαρμακοβιομηχανίας…
Παραγγελία της Τρόικας εσωτερικού, δηλαδή συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων που μιλούν απ’ ευθείας με την κυβέρνηση, είναι και το άρθρο 49 που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, με εξαίρεση τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου. Στην παράγραφο 2 μάλιστα αίρονται όλοι περιορισμοί για το εμβαδόν, τη νομική σχέση με αλυσίδες, κ.α. που ίσχυαν ως τώρα. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι παραγγελία των πολυκαταστημάτων στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σύντομα θα οδηγήσει σε ανακατανομή των μεριδίων πώλησης εις βάρος παραδοσιακών αγορών όπως η Ερμού, και προς όφελος εμπορικών κόμβων όπως ο υπάρχων πέριξ του αεροδρομίου. Στην αιτιολογική έκθεση μάλιστα, σε άψογη νεοφιλελεύθερη διάλεκτο που έχει εξελιχθεί στη μητρική γλώσσα των ΣΥΡΙΖΑίων, αναφέρεται ευθέως ότι το ζητούμενο είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού. Κι όποιος αντέξει!
«Πάσα» σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα αποτελεί και η διεύρυνση του σκοπού των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, που περιλαμβάνεται στο άρθρο 48. Το 4ο Μνημόνιο τους δίνει επιπλέον τη δυνατότητα διαχείρισης ακινήτων, που έχουν επιβαρυνθεί με προσημειώσεις ή υποθήκες. Με αυτή την τροποποίηση σπίτια και επαγγελματικές στέγες που αποτελούσαν εγγύηση σε κόκκινα δάνεια περνούν στα νύχια των αρπακτικών.
Ως διευκόλυνση στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων πρέπει να ερμηνευθεί και η δυνατότητα που παρέχεται σε μαθητές άλλων σχολικών μονάδων να συμμετέχουν στη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε ιδιωτικά σχολεία.
Η επιβολή του πιο πρωτόγονου φιλελευθερισμού από το ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται επιπλέον από την καθιέρωσης της «ελεύθερης πρόσβασης» των φορολογικών αρχών σε στοιχεία φορολογουμένων ώστε να επιτευχθεί η ταξινόμηση των χαρακτηριστικών επικινδυνότητας φοροδιαφυγής (risk profiling) από τη μια (δηλαδή «κράτος μεγάλος αδερφός»), και από την άλλη της απόλυτης θωράκισης όσων θα διαχειριστούν αναδιαρθρώσεις ή διαγραφές χρεών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διώξεων (δηλαδή «ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής τράπουλας εν λευκώ» από άτομα που είναι πάνω από το νόμο)! Το ακαταδίωκτο επεκτείνεται και στα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και άλλων επιτροπών δημιουργώντας στην πράξη ένα σώμα κρατικών αξιωματούχων – μανδαρίνων που λειτουργούν πέρα και πάνω από το νόμο.
Δυνατότητα παρέμβασης και ελέγχου εκ μέρους του κράτους στα οικονομικά των κομμάτων προσφέρει το άρθρο 39 του νέου μνημονίου που αναφέρει ότι «η έκδοση κουπονιών, η αγορά των οποίων αποτελεί μέσο χρηματοδότησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον… σε αυτά είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ ή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή χρηματοδότη, εφ’ όσον το ποσό της χρηματοδότησης υπερβαίνει τα πενήντα ευρώ».
Γ. Αντεργατικά μέτρα
Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είχε την τύχη των …σκισμένων Μνημονίων: «Από την 21.8.2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο ν.1876/1990 (Α’27)», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
Τα μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων των ομαδικών απολύσεων που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ («ποσά για κάλυψη αυτασφάλισης, διαθέσιμα ποσά μέσω εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για κατάρτιση και συμβουλευτική») πράγματι περιέχονται στο άρθρο 17, με τίτλο «Έλεγχος ομαδικών απολύσεων». Είναι όμως μέτρα που «ο εργοδότης μπορεί να θέσει υπ’ όψιν των εργαζομένων». Μπορεί, χωρίς να υποχρεούται! Όπως μπορούσε και στο παρελθόν να κάνει, χωρίς να περιμένει το 4ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δε γνωμοδοτήσεις στου Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. «Η αρνητική αιτιολογημένη απόφαση του ΑΣΕ λόγω μη πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων συνιστά τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων σε περίπτωση προσφυγής των απολυομένων στα πολιτικά δικαστήρια», αναφέρει η Αιτιολογική έκθεση του 4ου Μνημονίου και τίποτε περισσότερο. Δεν έχει δηλαδή δεσμευτικό χαρακτήρα!
Τα κακά μαντάτα για τις ομαδικές απολύσεις προαναγγέλλονται από τις πρώτες κιόλας γραμμές της αιτιολογικής έκθεσης όπου αναφέρει ότι η προτεινόμενη διάταξη λαμβάνει «υπόψη και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, “Ανώνυμη Γενική Εταιρεία Τσιμέντων Ηρακλής (ΑΓΕΤ Ηρακλής) κατά υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης” C-201/15 Της 21Ης Δεκεμβρίου 2016, που τροποποιεί το νομοθετικό πλαίσιο ελέγχου των ομαδικών απολύσεων προς το σκοπό εναρμόνισης του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της ΕΕ». Η απόφαση είχε ερμηνευθεί ότι άνοιγε «παράθυρο» για τη διευκόλυνση της απόλυσης 236 εργατών από το εργοστάσιο Χαλκίδας που ζητούσε η γαλλική πολυεθνική, εισάγοντας μια πιο ελαστική ερμηνεία του ελληνικού νόμου που ήταν σαφώς πολύ πιο φιλεργατικός σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Γι’ αυτό και η Lafarge είχε προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, αμφισβητώντας την ελληνική νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά το λοκ άουτ, σημασία έχει η καταγγελία του Εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στη Βουλή την Τρίτη 16 Μαΐου ότι το άρθρο 20 που περιέχεται στο Β Μέρος («Εργασιακές ρυθμίσεις») του μνημονίου εισάγει από το παράθυρο την ανταπεργία. Αυτή που υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε να εισαχθεί… Λέξη δε βρήκε να πουν γι’ αυτή την αποκάλυψη η κυβέρνηση, οι δανειστές και τα φερέφωνά τους. Η οπισθοδρόμηση που συντελείται επιβεβαιώνεται επίσης από την τροποποίηση των παραγράφων 1 και 2 στο άρθρο 5 του ν.1264/82 όπου έγραφε ρητά και κατηγορηματικά ότι: απαγορεύεται η πρόσληψη απεργοσπαστών και απαγορεύεται η ανταπεργία (λοκ άουτ)! Τα άρθρα αυτά τροποποιήθηκαν. Έπαψαν δηλαδή να ισχύουν, με τη δεσμευτικότητα που ίσχυαν για την εργοδοσία, σε τυπικό τουλάχιστον επίπεδο, μέχρι τις 18 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά τις συνδικαλιστικές άδειες (άρθρο 19) δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο που ρυθμίζει με ενιαίο τρόπο τις άδειες άνευ και μετ’ αποδοχών.
Δ. Ιδιωτικοποιήσεις
Στο 4ο Μνημόνιο προβλέπεται εκχώρηση «από την ημερομηνία καταχώρησης του καταστατικού της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών στο ΓΕΜΗ αυτοδικαίως και χωρίς ανταλλάγματα από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών των περιουσιακών φύσης δικαιωμάτων, δικαιωμάτων διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων, άυλων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών, τα οποία είχαν μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ». Όλα επομένως περνούν στο υπερταμείο ξεπουλήματος!
Επιπλέον στο υπερταμείο ξεπουλήματος περνούν άμεσα και τα ακόλουθα δώδεκα νομικά πρόσωπα: ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του (ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ), ΟΣΕ ΑΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, Διεθνής Αερολιμένας, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγα Κορίνθου, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΘ-HELEXPO και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 πρέπει να έχει πουληθεί το 66% των μετοχών που κατέχει η ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΣΦΑ, με διεθνή διαγωνισμό που θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Το ταπεραμέντο των ΣΥΡΙΖΑίων στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αποτυπώνεται με κάθε σχολαστικότητα σε έναν πίνακα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο, προερχόμενο από το ΤΑΙΠΕΔ, εκεί που χτυπάει η καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φαίνεται ότι το 2017 και 2018 θα καταγραφούν εισπράξεις-ρεκόρ! Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως δεν ξέρει να «πουλάει» μόνο τον κόσμο της Αριστεράς. Ξέρει να πουλάει και το δημόσιο πλούτο…
Στο 4ο μνημόνιο προβλέπεται επίσης η συρρίκνωση της ΔΕΗ έτσι ώστε το μερίδιο της στη λιανική αγορά του διασυνδεδεμένου συστήματος να αντιστοιχεί το 2017 σε 75,24%, το 2018 σε 62,24% και το 2019 σε 49,24%. Πλήγμα στη ΔΕΗ, συντριπτικό μάλιστα, θα επιφέρει επίσης η αύξηση των ετήσιων ποσοστών δημοπρατούμενης ηλεκτρικής ενέργειας το 2017 στο 16%, το 2018 σε 19% και το 2019 σε 22%. Η επιβολή με διοικητικό τρόπο, δια της κρατικής δηλαδή οδού, του κοντέματος της ΔΕΗ δείχνει όχι μόνο πόσο κενές περιεχομένου είναι οι φιλελεύθερες αντικρατικές δοξασίες αλλά κι ότι κυβέρνηση και Τρόικα νομοθετούν στο όνομα ιδιωτικών συμφερόντων. Κανείς δεν αμφιβάλλει δηλαδή ότι πίσω από το άρθρο 101 κρύβονται συγκεκριμένοι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας. Για χάρη τους ψηφίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ!
Αντίμετρα: χρυσώνοντας το χάπι των πλεονασμάτων
Η κυβέρνηση επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι του νέου μνημονίου και της αφαίμαξης εργαζομένων και συνταξιούχων υποσχόμενη ένα πακέτο μέτρων τα περίφημα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν εάν κι εφ’ όσον επιτευχθεί πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Τα αντίμετρα περιλαμβάνουν μείωση του ΕΝΦΙΑ για ποσά φόρου ως 700 ευρώ που δε θα υπερβαίνει τα 70 ευρώ, μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22% στο 20%, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.
Στα αντίμετρα επίσης συμπεριλαμβάνεται επίδομα στέγασης για έως 600.000 νοικοκυριά, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα αφορά πολύ μικρό τμήμα πληθυσμού με εισόδημα λιγότερο από 1.200 ευρώ, πρόγραμμα βρεφονηπιακής φροντίδας, παροχή σχολικών γευμάτων, επίδομα παιδιού, μέτρα ενίσχυσης της εργασίας στοχευμένα σε ανέργους από το μητρώο του ΟΑΕΔ, μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για φορολογούμενους με εισόδημα έως 1.200 ευρώ, κ.α.
Το πρόβλημα δεν είναι πως τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μετά από δύο χρόνια. Το πρόβλημα είναι πώς όρος εκ των ων ουκ άνευ για την εφαρμογή τους είναι η υλοποίηση εξωφρενικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, μέσω της εφαρμογής των παραπάνω μέτρων. Επίσης κι όσων άλλων κριθούν αναγκαία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.
Τα αντίμετρα έτσι που ισοδυναμούν με ψιχία και θα εφαρμοστούν εάν κι εφόσον συμφωνεί το ΔΝΤ, λειτουργούν σαν το καρότο που νομιμοποιεί το μαστίγιο των μειωμένων συντάξεων και του νέου χαμηλωμένου αφορολόγητου.
Κι οι ΣΥΡΙΖΑίοι χρειάζονται τον Τροϊκανό τους!
Τέλος, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται από το 2010 με εκνευριστική σταθερότητα: Η συμπερίληψη στο Μνημόνιο πλήθους σωστών και αναγκαίων διατάξεων. Στο τρέχων μνημόνιο για παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων (όπως για παράδειγμα η κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών με το άρθρο 71, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24% στο 13% με το άρθρο 70, η απαγόρευση της χρηματοδότησης των κομμάτων από νομικά πρόσωπα, κ.α.), είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών. Επίσης, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμηθειών για το χώρο της υγείας και η καθιέρωση του ετήσιου προγραμματισμού προμηθειών που αν δεν εξαφανίζει περιστέλλει σημαντικά τη δυνατότητα διαφθοράς που δημιουργούσε η αποκέντρωση των προμηθειών στη βάση της αρχής «νοσοκομείο και προμήθεια».
Κατά την άποψή μου εντάσσοντας στο Μνημόνιο τέτοια μέτρα αστικού εκσυγχρονισμού όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΣΥΡΙΖΑ κι οι μνημονιακοί υπουργοί Υγείας (Λοβέρδος, Άδωνης, Πολάκης) επιχειρούν να εξωραΐσουν τα μνημόνια. Να αποδομήσουν όσους τα εμφανίζουν ως αιτία κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Στην πραγματικότητά όλοι μαζί (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) αποδεικνύουν την ανικανότητά τους να διαχειριστούν τα κοινά χωρίς να έχουν πάνω από το κεφάλι τους την Τρόικα, που θα τους υποδεικνύει ακόμη και το πώς θα γίνονται οι προμήθειες των φαρμάκων.
Γι’ αυτό τον (επιπλέον) λόγο είναι επικίνδυνοι κι όσο γρηγορότερα ξεκουμπιστούν τόσο καλύτερα…