Οι φλόγες αφανίζουν τον Αμαζόνιο Τάσος Σαραντής
Οσο κι αν προσπαθεί ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας να το διαψεύσει, το κολοσσιαίο τροπικό δάσος και «πνεύμονας» του πλανήτη καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, με ρυθμό-ρεκόρ. ● Οι πυρκαγιές δεν περιορίζονται στις -παράνομα- αποψιλωμένες περιοχές, αλλά καίνε όλο και περισσότερο παρθένο δάσος.
Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας αυξήθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που ανατροφοδότησε την ολοένα αυξανόμενη κριτική για τις περιβαλλοντικές πολιτικές του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας (INPE), που καταγράφει την εξέλιξη των μετώπων των πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφόρων, ανέφερε ότι οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν αύξηση 61% στον αριθμό των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι δορυφόροι που χρησιμοποίησε το ινστιτούτο εντόπισαν 32.017 εστίες πυρκαγιάς τον περασμένο μήνα στον Αμαζόνιο, σε σύγκριση με 19.925 τον ίδιο μήνα το 2019.
Συνολικότερα, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη ίδια περίοδο το 2019, ανέφερε το INPE, καθώς η περιοχή του τροπικού δάσους βιώνει το χειρότερο ξέσπασμα πυρκαγιών σε μια δεκαετία.
Παρά τα στοιχεία του INPE, ενός παγκοσμίου φήμης δημόσιου φορέα, ο Μπολσονάρο εξακολούθησε να μιλά για μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» σχετικά με το δάσος του Αμαζονίου και με τον υδροβιότοπο Παντανάλ στη Βραζιλία, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας παγκοσμίως που φιλοξενεί περίπου 1.200 είδη σπονδυλωτών ζώων. Ο Μπολσονάρο -σύμμαχος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ- επιτέθηκε στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κάνοντας λόγο για «καταστροφικά και περιττά» σχόλια σχετικά με τον αφανισμό του τροπικού δάσους.
Κι αυτό διότι ο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής τηλεμαχίας ότι εάν εκλεγεί τον Νοέμβριο, θα συγκεντρώσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τη Βραζιλία να «σταματήσει να καταστρέφει» τον Αμαζόνιο, απειλώντας με «σημαντικές οικονομικές κυρώσεις» εάν δεν το έπραττε. Αργότερα, σε μια τηλεοπτική του ομιλία στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι η Βραζιλία είναι «σταθερή στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη και διατήρηση του περιβαλλοντικού της πλούτου». Και κατηγόρησε «ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις» που διαπράττουν «περιβαλλοντικά εγκλήματα» για να στιγματίσουν την εικόνα της χώρας.
Η χειρότερη ξηρασία
Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου προκαλούνται από την καύση γεωργικών προϊόντων σε παράνομα αποψιλωμένες περιοχές, παρ’ όλο που η κυβέρνηση απαγόρευσε την καύση για τέσσερις μήνες από τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο δεν περιορίστηκαν μόνο σε πρόσφατα αποψιλωμένες περιοχές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Οι πυρκαγιές αφανίζουν όλο και περισσότερο παρθένο δάσος, μια ανησυχητική τάση που δείχνει ότι το τροπικό δάσος γίνεται πιο ξηρό και πιο επιρρεπές στις πυρκαγιές. Περίπου το 62% των μεγάλων πυρκαγιών του Αμαζονίου ήταν στα δάση τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με μόλις το 15% τον Αύγουστο, σύμφωνα με μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Amazon Conservation.
Πιο νότια, στο Παντανάλ -έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους στον κόσμο- ο αριθμός των πυρκαγιών σχεδόν τριπλασιάστηκε φτάνοντας τις 8.106, καθιστώντας τον Σεπτέμβριο του 2020 τον χειρότερο μήνα από τότε που το INPE άρχισε να συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για τις πυρκαγιές, το 1998.
Η κατάσταση στο Παντανάλ, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και τη Βολιβία επιδεινώθηκε από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και μισό αιώνα που πλήττει την περιοχή, την οποία οι επιστήμονες αποδίδουν εν μέρει στην αύξηση της θερμοκρασίας στον τροπικό Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό που απομακρύνει την υγρασία από τη Νότια Αμερική.
Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει το 23% του βραζιλιάνικου τμήματος του Παντανάλ που φιλοξενεί τον πυκνότερο πληθυσμό ιαγουάρων στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από επιστήμονες στο Εργαστήριο Εφαρμογών Περιβαλλοντικών Δορυφόρων (LASA). Την 1η Οκτωβρίου σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο, ο οποίος εκτείνεται σε εννέα χώρες, υπήρχαν 28.892 ενεργές πυρκαγιές.
Αυξανόμενες πιέσεις
«Η Βραζιλία είναι στις φλόγες. Από τον Αμαζόνιο μέχρι το Παντανάλ, η περιβαλλοντική κληρονομιά όλων των Βραζιλιάνων μειώνεται στις στάχτες. Αυτό είναι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης Μπολσονάρο, η οποία, παρά τις προβλέψεις για την ξηρασία στο Παντανάλ, δεν έχει χρησιμοποιήσει τα απαραίτητα μέσα πυροπροστασίας», ανέφερε η Κριστιάν Μαζέτι από την Greenpeace.
Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν το τροπικό δάσος πέρυσι πυροδότησαν διεθνή κατακραυγή, αναγκάζοντας τον Μπολσονάρο να αμυνθεί. Τελικά, ανέπτυξε τον στρατό στον Αμαζόνιο για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές. Μέχρι στιγμής φέτος, παρά την αύξηση των πυρκαγιών, το ποσοστό αποψίλωσης στο τροπικό δάσος έχει μειωθεί κατά περίπου 5%.
Ωστόσο, η Βραζιλία δέχεται μια αυξανόμενη πίεση από συμμάχους της, εμπορικούς εταίρους της, διεθνείς επενδυτές και ισχυρές φωνές στον επιχειρηματικό κόσμο για την κλίμακα της αποψίλωσης. Τον Ιούνιο, 29 παγκόσμιες εταιρείες επενδύσεων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Μπολσονάρο, προτρέποντάς τον να αλλάξει τις πολιτικές που ενοχοποιούνται για επιτάχυνση της καταστροφής του τροπικού δάσους.
Εξάλλου, η καταστροφή του περιβάλλοντος από τις βραζιλιάνικες αγροτικές επιχειρήσεις απειλεί επίσης μια μακροχρόνια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μπλοκ της Mercosur του οποίου είναι μέλος η Βραζιλία (μαζί με την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη).
ΠΗΓΗ: efsyn.gr