«Οι όμηροι σκοτώθηκαν από δικές μας δυνάμεις», λέει Ισραηλινή επιζώσα
του Ανδρέα Κοσιάρη
Μία Ισραηλινή επιζώσα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αποκάλυψε μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας της πως οι Ισραηλινοί άμαχοι σκοτώθηκαν «αναμφίβολα» από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.
Όπως εξιστορούν για την Electronic Intifada ο Αμερικανο-Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Αλί Αμπουνίμα και ο Καναδο-Ισραηλινός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σιν, η 44χρονη Γιασμίν Ποράτ, μητέρα τριών παιδιών, είχε βρει καταφύγιο στο Κιμπούτζ Μπε’έρι, κοντά στο όριο του τείχους της Γάζας, έχοντας ξεφύγει μαζί με τον σύντροφό της από την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ «Νόβα» που είχε διεξαχθεί σε κοντινό σημείο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ Kan και στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 12, όταν το Κιμπούτζ Μπε’έρι δέχτηκε με τη σειρά του επίθεση από τη Χαμάς, η ίδια και οι υπόλοιποι άμαχοι που κρατήθηκαν για ώρες από τους «τρομοκράτες» αντιμετωπίστηκαν από αυτούς «ανθρώπινα».
Οι συνθήκες της απαγωγής
«Δεν μας κακοποίησαν. Μας φέρθηκαν πολύ ανθρώπινα», δήλωσε στη ραδιοφωνική της συνέντευξη η Ποράτ και συμπλήρωσε: «Με αυτό εννοώ ότι μας φυλούσαν», είπε. «Μας έδωσαν κάτι να πιούμε πότε-πότε. Όταν έβλεπαν πως είμαστε νευρικοί, μας ηρεμούσαν. Ήταν πολύ τρομακτικό, αλλά κανείς δεν μας φέρθηκε βίαια. Ευτυχώς δεν μου συνέβη τίποτα από αυτά που άκουσα στα μέσα ενημέρωσης». Η Ποράτ επισήμανε επίσης πως στους ομήρους επιτράπηκε να βγαίνουν στην αυλή του σπιτιού όπου κρατούνταν, καθώς από τη διακοπή ηλεκτροδότησης η ζέστη ήταν αφόρητη.
Στην τηλεοπτική της συνέντευξη, η Ποράτ περιέγραψε επίσης τις συνομιλίες της με έναν από τους Παλαιστίνιους μαχητές που μιλούσε Εβραϊκά. «Μου είπε: “Κοίτα με καλά, δεν θα σας σκοτώσουμε. Θέλουμε να σας πάμε στη Γάζα. Δεν πρόκειται να σας σκοτώσουμε. Οπότε ηρέμησε, δεν πρόκειται να πεθάνεις”. Αυτά μου είπε, αυτολεξί», θυμήθηκε η Ποράτ και συμπλήρωσε, «ήμουν ήρεμη γιατί ήξερα πως τίποτα δεν θα μου συνέβαινε».
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η 44χρονη, οι ίδιοι οι όμηροι μαζί με τους απαγωγείς τους κάλεσαν την αστυνομία, καθώς οι Παλαιστίνιοι πίστευαν ότι οι ισραηλινές αρχές δεν θα τους επιτεθούν εάν έχουν μαζί τους ομήρους. «Ο στόχος τους ήταν να μας απαγάγουν στη Γάζα», δήλωσε στο ραδιόφωνο και στην τηλεοπτική της συνέντευξη επεξήγησε: «Καταλάβαιναν πως οι στρατιώτες δεν θα σκοτώσουν ομήρους. Οπότε ήθελαν να βγουν με εμάς ζωντανούς και η αστυνομία να το επιτρέψει».
Οι δυνάμεις της αστυνομίας έφτασαν περίπου οκτώ ώρες έπειτα από την έναρξη των επιθέσεων της Χαμάς και μισή ώρα αφότου κλήθηκαν. Σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς αποφασίστηκε η αναμονή έως ότου καταφτάσουν και δυνάμεις του ισραηλινού Στρατού.
Βροχή από σφαίρες
Σύμφωνα με την Ποράτ, ο ερχομός του στρατού συνοδεύτηκε από μία βροχή από σφαίρες χωρίς προειδοποίηση. «Ήμασταν έξω και ξαφνικά υπήρξε μια ομοβροντία από σφαίρες στην κατεύθυνσή μας από τη [Ισραηλινή μονάδα αντι-τρομοκρατίας] YAMAM. Όλοι ξεκινήσαμε να τρέχουμε για να βρούμε κάλυψη», δήλωσε στο Channel 12.
Η ίδια σώθηκε μονάχα διότι ένας από τους Παλαιστίνιους μαχητές αποφάσισε να παραδοθεί, μισή ώρα έπειτα από την έναρξη της μάχης που αποτελούνταν από «δεκάδες και εκατοντάδες και χιλιάδες σφαίρες και όλμους που πετούσαν στον αέρα».
Ο εν λόγω Παλαιστίνιος βγήκε μαζί με την Ποράτ από το σπίτι όπου είχαν βρει κάλυψη και η Ποράτ φώναζε στις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν να πυροβολούν. «Με άκουσαν και σταμάτησαν να πυροβολούν», είπε η Ποράτ μιλώντας στο ραδιόφωνο στον δημοσιογράφο Αριέχ Γκολάν. «Είδα ανθρώπους από το κιμπούτζ στο γρασίδι. Υπήρχαν πέντε ή έξι όμηροι ξαπλωμένοι στο έδαφος έξω. Ακριβώς όπως πρόβατα στη σφαγή, ανάμεσα στους πυροβολισμούς των κομάντο μας και των τρομοκρατών».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν «τους σκότωσαν οι τρομοκράτες;», η Ποράτ απάντησε «όχι, σκοτώθηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά. Πρέπει να καταλάβετε πως ήταν πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά».
«Άρα μπορεί να τους πυροβόλησαν οι δικές μας δυνάμεις;», ρώτησε ξανά ο Γκολάν.
«Αναμφίβολα», απάντησε η πρώην όμηρος και συμπλήρωσε: «Εξολόθρευσαν τους πάντες, συμπεριλαμβανόμενων των ομήρων γιατί τα διασταυρούμενα πυρά ήταν πολύ, πολύ βαριά. Έπειτα από τρελά διασταυρούμενα πυρά, δύο βλήματα από τανκ εκτοξεύτηκαν στο σπίτι. Είναι ένα μικρό σπίτι σε κιμπούτζ, τίποτα το μεγάλο».
Η Ποράτ ήταν η μοναδική επιζώσα από τους 12 ομήρους του κιμπούτζ, μαζί με άλλη μία γυναίκα που ανακαλύφθηκε ζωντανή ανάμεσα σε πτώματα έπειτα από το τέλος της μάχης. Η εικόνα που περιγράφει είναι ακριβώς αντίθετη από αυτήν που προώθησε επιτυχημένα ο ισραηλινός Στρατός τις ώρες έπειτα από την επίθεση της Χαμάς.
Αντί για τρελαμένους τρομοκράτες «χειρότερους από το ISIS», η μαρτυρία της επιζώσας καταγράφει μαχητές που φέρονταν με σεβασμό στους άμαχους ομήρους, καθώς πίστευαν πως η επιβίωση των ομήρων διασφάλιζε και τη δική τους επιβίωση. Αντίθετα, ήταν ο ισραηλινός Στρατός που έδειξε μηδαμινό σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή, πυροβολώντας και εκτοξεύοντας βλήματα αδιάκριτα, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των ίδιων των αμάχων.
Η «Οδηγία Αννίβα»
Εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ διαθέτουν τη λεγόμενη «Οδηγία Αννίβα», γνωστή απλά και ως «Πρωτόκολλο» ή «Διαδικασία». Το πλήρες κείμενο αυτής της άκρως μυστικής ντιρεκτίβας δεν έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα και έχει αλλάξει αρκετές φορές από το 1986 που υιοθετήθηκε. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακραία πολιτική αποφυγής των απαγωγών Ισραηλινών στρατιωτικών από αντίπαλες δυνάμεις. Σε μία μορφή της, η ντιρεκτίβα διέτασσε: «η απαγωγή [Ισραηλινών στρατιωτών] πρέπει να σταματήσει με κάθε μέσο, ακόμα και με τίμημα να χτυπήσουμε και να βλάψουμε τις δικές μας δυνάμεις».
Πρόκειται ουσιαστικά για μια απόφαση θυσίας των Ισραηλινών στρατιωτών που πιάνονται αιχμάλωτοι από αντίπαλες δυνάμεις, ώστε να μην μπορούν έπειτα να χρησιμοποιηθούν σε πιθανές ανταλλαγές αιχμαλώτων. Επισήμως, η «Οδηγία Αννίβα» έχει καταργηθεί από το 2016 και έχει αντικατασταθεί από ένα άλλο πρωτόκολλο — είναι όμως πλήρως άγνωστο τι περιέχεται στην καινούρια ντιρεκτίβα.
Από τη μαρτυρία της Ποράτ, μπορεί να εξαχθεί η εύλογη υπόθεση ότι οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Χαμάς δρούσαν υπό κάποια παρόμοια ντιρεκτίβα — μόνο που αυτή τη φορά, η «θυσία» δεν αφορούσε μονάχα ένστολους αιχμαλώτους, αλλά και άμαχους πολίτες του Ισραήλ.
Το τι ακριβώς συνέβη στην «αντεπίθεση» στο Κιμπούτζ Μπε’έρι, αλλά και σε άλλα σημεία όπου οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με μαχητές της Παλαιστινιακής αντίστασης, θα μπορούσε να εξακριβωθεί μονάχα μέσα από την πραγματοποίηση ανεξάρτητης έρευνας. Τέτοιου είδους έρευνες, όμως, είναι μάλλον απίθανο να επιτραπούν από το κράτος του Ισραήλ.
Εξαφανισμένη συνέντευξη
Όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι της Electronic Intifada, το απόσπασμα με τη συνέντευξη της Γιασμίν Ποράτ λείπει μυστηριωδώς από το αρχείο της εκπομπής του ραδιοφώνου Kan στην οποία ακούστηκε. Αποσπάσματα από τη συνέντευξη αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τουλάχιστον μία από τις αναρτήσεις να προέρχεται από εβραιόγλωσσο λογαριασμό στο Twitter (επισήμως Χ) που κατηγορούσε τον ισραηλινό ραδιοφωνικό οργανισμό για «επικοινωνία για λογαριασμό της Χαμάς», με αφορμή αυτή τη συνέντευξη. Η ανάρτηση έχει πλέον διαγραφεί.
Η δράση της ισραηλινής στρατιωτικής λογοκρισίας είναι γνωστή εδώ και χρόνια, με επεμβάσεις προ ή κατόπιν εορτής στο περιεχόμενο των δημοσιογραφικών εκπομπών και ερευνών στο Ισραήλ. Στην περίπτωση των συνεντεύξεων της Ποράτ, η ραδιοφωνική της συνέντευξη στο ραδιόφωνο Kan δεν είναι δημοσίως διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου, ενώ η τηλεοπτική της συνέντευξη στο Channel 12 έχει αναρτηθεί από τη δημοσιογράφο που συνομίλησε μαζί της. Επίσης, από την έτερη συνέντευξή της στην εφημερίδα Maariv απουσιάζει κάθε αναφορά στο πώς σκοτώθηκαν οι άμαχοι όμηροι στο Κιμπούτζ Μπε’έρι.
Τα διαθέσιμα αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Ποράτ στο ραδιόφωνο Kan, συλλέχθηκαν και μεταφράστηκαν από τους δημοσιογράφους της Electronic Intifada. Μπορείτε να την ακούσετε και να διαβάσετε τους αγγλικούς υπότιτλους στο παρακάτω βίντεο.