Όλες οι λεπτομέρειες για την αύξηση της θητείας – Πότε θα αρχίσει να ισχύει
Του Χρήστου Μαζανίτη
Στο θέμα αύξησης της θητείας αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη ενημέρωση της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. «Ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Νομίζω ότι η αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς ανήκει σ’ αυτό το πλαίσιο. Αλλά, θέλω να σημειώσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν εξετάζεται υποχρεωτική θητεία στα 18» ανέφερε σχετικά με το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επιβεβαίωση του enikos.gr
Με την τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε γι’ ακόμη μία φορά τις πληροφορίες του enikos.gr που με δύο ρεπορτάζ, τόσο στις 14 Σεπτεμβρίου όσο και στις 15 Σεπτεμβρίου είχαμε αποκαλύψει λεπτομερώς όλες τις λεπτομέρειες για τις αλλαγές στην θητεία.
Αυτό που επικράτησε τελικά είναι το σενάριο που είχαμε από την πρώτη στιγμή αναφέρει κι επιμέναμε σε αυτό στο enikos.gr, δηλαδή η εξισορρόπηση και όχι αύξηση της θητείας. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί μόνο ο Στρατός Ξηράς, που θα πάει από τους 9 στους 12 μήνες, ενώ Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό θα μείνουν αμετάβλητα. Πρόκειται για εισηγήσεις τόσο του ΓΕΕΘΑ όσο και του ΓΕΣ, παρότι τα επιτελεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας θα ήθελαν από τη μεριά τους αύξηση του αριθμού εισερχομένων και παραμονής. Αυτό θα προσδώσει στην εκπαίδευση τα χαρακτηριστικά που λείπουν, ότι δηλαδή ο οπλίτης θα περνάει την φάση και των 4 εποχών του χρόνου και κυρίως καλοκαίρι – χειμώνα.
Τι σημαίνει η θητεία 2 ταχυτήτων; Ότι όποιος το επιθυμεί θα κάνει 12μηνη θητεία, που σημαίνει ότι θα μπορεί να πάει κάποιο διάστημα υποχρεωτικά σε παραμεθόριο (δηλαδή Έβρο ή νησιά) και το υπόλοιπο να το κάνει στην ενδοχώρα, με πιθανότερο το χρονικό διάστημα υποχρεωτικής παραμονής στην παραμεθόριο να είναι 3 με 5 μήνες. Όποιος επιθυμεί να κάνει 9μηνη θητεία, θα πρέπει όλη να την κάνει σε παραμεθόριο.
Ως πιθανότερος χρόνος εφαρμογής των αλλαγών φαίνεται να είναι ο Μάιος κι υπό προϋποθέσεις ο Μάρτιος, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν όσους υπηρετούν. Όμως, δεν είναι οι αλλαγές που έρχονται μόνο στην θητεία αλλά και στις στρατιωτικές σχολές, όπου θα αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων.
Όπως είχαμε επισημάνει στο enikos.gr, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία πέρυσι αποφοίτησαν 33 άτομα, τη στιγμή που σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία παραχώρησης από τις ΗΠΑ δύο αντιτορπιλικών κλάσης Tico χρειάζονται 45 αξιωματικοί για το κάθε ένα, σε σύνολο 330 ατόμων πληρώματος.
Η μείωση του αριθμού́ των εισακτέων στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ από́ το ακαδημαϊκό́ εκτός 2013-2014 και εφεξής είναι κατά́ 30%, επί του αριθμού́ των εισαχθέντων στις ιδίες σχολές κατά́ το ακαδημαϊκό́ εκτός 2012-2013. Δηλαδή́, ο αριθμός των εισακτέων από́ 1.171 που ήταν κατ’ έτος μειώθηκε στους 819, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις εύρυθμη λειτουργία και των τριών Όπλων. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι σε αυτά́ τα 7 χρόνια χάθηκαν 2.464 σπουδαστές.
Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να μειωθούν οι «Μάχιμοι» ΣΣΕ Όπλα, ΣΝΔ Μάχιμοι και ΣΙ Ιπτάμενοι και οι αντίστοιχοι στα ΑΣΣΥ, αλλά́ και οι και ΣΣΕ Σώματα, ΣΝΔ Μηχανικοί και ΣΙ Μηχανικοί. Μειώθηκαν οι εισακτέοι ακόμη και στη ΣΣΑΣ με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά́ και πολύ́ σύντομα να δημιουργηθεί πρόβλημα στους Στρατιωτικούς Ιατρούς.
Για να ανακοπεί η «αιμορραγία» που πρέπει να υπάρξει αύξηση του αριθμού́ τουλάχιστον κατά 20% του αριθμού των εισακτέων από την επόμενη χρονιά, δηλαδή από 819 στους 983.
Συνολικά, λοιπόν, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έρχεται να αντιμετωπίσει λάθη και παραλείψεις χρόνων, που έφεραν την στέρηση των υπηρεσιών άνω των 24.000 οπλιτών και αξιωματικών. Το βάρος ανέλαβαν να σηκώσουν – η αλήθεια είναι με εντυπωσιακά αποτελέσματα – οι εθνοφύλακες καθώς και οι έφεδροι.
ΠΗΓΗ: enikos.gr