“Ολοι ήμασταν κάποτε ξένοι σε αυτήν τη γη”, κύριε – Μια επίσκοπος γελοιοποιεί τον Τραμπ
ΗΜαριάν Εντγκαρ Μπάντε έχει πολλούς λόγους για να είναι γνωστή: Είναι άλλωστε η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής της Επισκοπικής Εκκλησίας της Ουάσιγκτον.
Από χθες το βράδυ έγινε γνωστή παγκοσμίως, καθώς η έκκλησή της προς τον Ντόναλντ Τραμπ, να δείξει «έλεος» στους μετανάστες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, στους ανθρώπους δηλαδή που φοβούνται γι’ αυτό που πρόκειται να έρθει, προκάλεσε αντιδράσεις στο τραμπικό σύμπαν και –κυρίως– από τον ίδιο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.
Πηγη: Καθημερινή
Η Μπάντε, που ηγείται της επισκοπής από το 2011, έχει επανειλημμένα επικρίνει τον Τραμπ για τη στάση του σε κοινωνικά ζητήματα. Το 2020 είχε γράψει άρθρο στους New York Times, καταδικάζοντας τη χρήση της Βίβλου από τον Τραμπ σε μια φωτογραφία μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Είχε, δε, χαρακτηρίσει την πράξη αντίθετη με το πνεύμα της Βίβλου.
Η λειτουργία, που έλαβε χώρα την επομένη της ορκωμοσίας του Τραμπ, περιελάμβανε τολμηρές αναφορές. Η Μπάντε επέδειξε θάρρος που λίγοι περίμεναν, καθώς στο ακροατήριο –και μάλιστα στην πρώτη σειρά– βρισκόταν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, η οικογένειά του και ο αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς, συνοδεία της συζύγου του.
Η Μπάντε άδραξε την ευκαιρία μία ημέρα αφότου ο Τραμπ δήλωσε –στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία– ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα στην Αμερική και υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα για την καταστολή των μεταναστών.
Εκανε ειδική μνεία για τους μετανάστες και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, υπογραμμίζοντας ότι η ενότητα απαιτεί ειλικρίνεια, ταπεινοφροσύνη και σεβασμό στην αξιοπρέπεια όλων.
«Υπάρχουν γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ παιδιά σε οικογένειες Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων, κάποια από τα οποία φοβούνται για τη ζωή τους», δήλωσε. Κι αναφερόμενη στους μετανάστες πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που μαζεύουν τις σοδειές μας και καθαρίζουν τα κτίρια των γραφείων μας, που εργάζονται σε πτηνοτροφικές μονάδες και εργοστάσια συσκευασίας κρέατος, που πλένουν τα πιάτα αφού φάμε στα εστιατόρια και εργάζονται στις νυχτερινές βάρδιες στα νοσοκομεία, μπορεί να μην είναι πολίτες ή να μην έχουν τα κατάλληλα έγγραφα, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν είναι εγκληματίες».
«Σας ζητώ να δείξετε έλεος κ. πρόεδρε, σε εκείνους των οποίων τα παιδιά φοβούνται ότι θα τους πάρουν τους γονείς τους και να βοηθήσετε εκείνους που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες και διώξεις στις χώρες τους να βρουν συμπόνια και υποδοχή εδώ. Ο Θεός μας διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε ελεήμονες προς τον ξένο».
«Σας ζητω να δειξετε ελεος, κ. προεδρε. Ολοι ημασταν καποτε ξενοι σε αυτην τη γη».
Η ομιλία της Μπάντε και οι αντιδράσεις του Τραμπ
Η στιγμή ήταν φορτισμένη. Ο Τραμπ από την πρώτη σειρά την κοιτούσε με ένα μείγμα αμηχανίας και ενόχλησης, ενώ ο Βανς αντέδρασε με εμφανή δυσφορία. Η Μελάνια Τραμπ κοιτούσε με οργισμένο ύφος την επίσκοπο, ενώ λίγο πιο πίσω, ο γιος του Τραμπ, Ερικ, έμοιαζε αποσβολωμένος.
Μετά τη λειτουργία, ο Τραμπ χαρακτήρισε την εμπειρία «όχι και τόσο συναρπαστική», ενώ πρόσθεσε ότι οι οργανωτές «θα μπορούσαν να τα είχαν καταφέρει καλύτερα». Το περιστατικό ωστόσο είχε γίνει viral και στα social media έπαιζε παντού. Ως εκ τούτου, η αντίδραση Τραμπ έγινε ακόμα πιο έντονη.
Χαρακτήρισε την επίσκοπο «κακόβουλη» και χαρακτήρισε την ομιλία της «βαρετή» και «ανέμπνευστη». Και την περιέγραψε ως μια «ριζοσπαστική αριστερή σκληροπυρηνική που μισεί τον Τραμπ, η οποία όφειλε να ζητήσει συγγνώμη από το αμερικανικό κοινό. Εφερε την εκκλησία της στον κόσμο της πολιτικής με έναν πολύ άχαρο τρόπο. Ηταν κακός τόνος και δεν ήταν πειστική ή έξυπνη», είπε ο Τραμπ.
Ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ο ισχυρότερος σύμμαχος του Τραμπ, σε μια ανάρτηση στο X, είπε ότι η επίσκοπος «έχει κολλήσει πολύ άσχημα τον ιό του woke». Ο Μασκ είναι πατέρας μιας κόρης τρανσέξουαλ, η οποία το 2022 κατέθεσε δικαστική αίτηση για να αλλάξει το όνομά της, λέγοντας: «Δεν ζω πλέον με τον βιολογικό μου πατέρα ούτε επιθυμώ να σχετίζομαι με αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή».
«Ηθελα να υπενθυμισω σε ολους μας οτι αυτοι ειναι οι γειτονες μας».
Σε τηλεφωνική συνέντευξη με τους New York Times, η Μπάντε αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ, τονίζοντας ότι το μήνυμά της είχε ως στόχο να αντιμετωπιστεί ο φόβος που κυριαρχεί στις κοινότητες μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙ+ της Ουάσιγκτον.
«Ηθελα να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι γείτονές μας», είπε, προσθέτοντας ότι η «έλλειψη ευσπλαχνίας» έχει γίνει πλέον κοινωνικά αποδεκτή.
Πριν μετακομίσει στην Ουάσιγκτον, πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες ως εφημέριος της Επισκοπικής Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στη Μινεάπολη. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη βόρεια Νέα Υόρκη και μεγάλωσε εν μέρει στο Νιου Τζέρσεϊ και εν μέρει στο Κολοράντο. Της αρέσει να κάνει ποδήλατο στην Ουάσιγκτον.
Από το περασμένο καλοκαίρι, η επισκοπή της, στην οποία ανήκει ο Εθνικός Καθεδρικός Ναός, σχεδίαζε να διοργανώσει προσευχή την επομένη της ορκωμοσίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα κέρδιζε την προεδρία. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα είχε πει – και το εννοούσε.
Για εκείνη, η ηγεσία συνοδεύεται από την ανάγκη για συμπόνια και αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η παρέμβασή της δεν απευθυνόταν μόνο στον Τραμπ, αλλά και στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times και Ipsos, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς υποστηρίζουν την απέλαση όλων των παράτυπων μεταναστών.
Η Μπάντε –όπως είπε– ελπίζει ότι τα λόγια της θα εμπνεύσουν μια πιο ευσπλαχνική προσέγγιση απέναντι σε ευάλωτες ομάδες, καλώντας όλους να θυμούνται τις κοινές ανθρώπινες ρίζες τους: «Ημασταν όλοι κάποτε ξένοι σε αυτήν τη γη».
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr