Όλοι θα παρακολουθούνται καθημερινά
Στο γυμνάσιο Νο 11 στη Hangzhou, της παράκτιας επαρχίας Zhejiang, οι μαθητές δεν χρειάζονται κουπόνια για το γεύμα τους. Σκανάρουν το πρόσωπό τους, ο κομπιούτερ εγκρίνει και εξυπηρετούνται. Οι υπάλληλοι του σχολείου πανηγυρίζουν για την απλότητα και την χρησιμότητα της υπηρεσίας αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Η αναγνώριση προσώπου στην Κίνα ξεκίνησε και οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως, η τεχνολογία αυτή κάνει τη ζωή πιο εύκολη και ασφαλέστερη. Οι διαφωνούντες επιμένουν πως αυτό είναι η απαρχή του Big Brother για να μπουν στο στόχαστρο 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι.
Στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, στα πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους χώρους το σύστημα λειτουργεί ήδη.
Στη Σαγκάη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, η αναγνώριση προσώπου βρίσκεται ήδη στους δρόμους, εντοπίζοντας εκείνους που δεν σέβονται τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Έτσι, οι πεζοί που διασχίζουν παράνομα τον δρόμο, φωτογραφίζονται και η φωτογραφία τους εμφανίζεται αμέσως σε μια μεγάλη οθόνη που βρίσκεται στο πλησιέστερο σταυροδρόμι. Για να βγουν από την «οθόνη ντροπής», πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 20 γιουάν (3 ευρώ).
Όλοι οι Κινέζοι ηλικίας 16 ετών και άνω θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα με φωτογραφία και διεύθυνση εγκεκριμένη από το σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές θα έχουν στη βάση δεδομένων όλον τον πληθυσμό.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, χρησιμοποιεί ήδη 176 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης αλλά οι άνθρωποι ακόμη αντιδρούν. Το ΚΚΚ ισχυρίζεται πως θα αποφευχθούν οι κλοπές σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα οι κλοπές χαρτιού υγείας από τον Ουράνιο Ναό στο Πεκίνο.
Όμως όλοι οι οργανισμοί στην Κίνα εξοπλίζονται με το νέο σύστημα από τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τις δημόσιες τουαλέτες.