Πανδημία κορωνοϊού – Το «θαύμα» της Αβάνας – της Μαργαρίτης Βεργολιά (από το in.gr)
Με την παραλλαγή Όμικρον επισήμως απούσα από τα εδάφη της, η σχεδόν πλήρως εμβολιασμένη Κούβα δείχνει να έχει θέσει υπό έλεγχο προσώρας το νέο κύμα της πανδημίας. Όπλο της: τα εγχώριας παρασκευής εμβόλια, τα οποία πλέον εξάγει, ενώ προωθεί συμφωνίες συμπαραγωγής, χωρίς πατέντες.
Έπειτα από ένα πανδημικά σχετικά ήπιο 2020 στα εδάφη της -πλην όμως εξαιρετικά δύσκολο από οικονομικής πλευράς, λόγω περιοριστικών μέτρων και του αμερικανικού εμπάργκο- η απόφαση της Κούβας να ανοίξει εν μέρει τα αεροδρόμιά της για αφίξεις τουριστών, στις αρχές του χρόνου, αποδείχτηκε τελικά καταστροφική.
Χωρίς ακόμη εμβόλια κατά της COVID-19, οι παραλλαγές «Γάμα» και «Δέλτα» σάρωσαν συν τω χρόνω τον πληθυσμό της νησιωτικής χώρας, σε ορισμένες επαρχίες φέρνοντας μάλιστα το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης.
Μέχρι τον Ιούλιο άρχισαν να καταγράφονται ημερησίως 90 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους: από τα υψηλότερα ποσοστά στο δυτικό ημισφαίριο.
Πηγή: worldometers
Εν μέσω αυστηρών περιορισμών, ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα, με την οικονομία στα τάρταρα και την ανεργία στα ύψη, στη χώρα ξέσπασαν τον Ιούλιο μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αίτημα πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και -κατά την Αβάνα- τις «ευλογίες» της Ουάσιγκτον.
Αντί εν τω μεταξύ η κομμουνιστική κυβέρνηση να περιμένει την παραλαβή δόσεων από το COVAX ή να μπει στη διαδικασία «παζαριού» με ξένες χώρες για την προμήθεια εμβολίων, «πόνταρε» στον εγχώριο, και δη κραταιό τομέα γενετικής μηχανικής και βιοτεχνολογίας, που ανέπτυξε τρία εμβόλια: το τριδοσικό Abdala και το δύο δόσεων Soberana 02, με ενισχυτική τρίτη δόση το Soberana Plus.
Ουδένα έχει λάβει μέχρι στιγμής έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Χάρη όμως σε μία εντατική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του κοροναϊού, που άρχισε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, η Κούβα των 11,3 εκατομμυρίων κατοίκων είναι σήμερα στην έκτη θέση της λίστας των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων, παγκοσμίως.
Το δικό της ποσοστό ξεπερνά πια το 81% και μάλιστα με επιλέξιμους για εμβολιασμό όλους τους κατοίκους της από 2 ετών και άνω, καθώς το κουβανικό πρόγραμμα επεκτάθηκε από τον Οκτώβριο μέχρι και στα νήπια.
«Φτου ξελευτερία»;
Κάπως έτσι λοιπόν, εν μέσω ελλείψεων, ανέχειας και πολιτικών εντάσεων, η Κούβα έφτασε σήμερα να καταγράφει σημαντική μείωση κρουσμάτων και θανάτων από την COVID-19. Ορισμένες ημέρες μάλιστα ανέφερε μηδενικούς θανάτους.
Η πτωτική τάση παραμένει -τουλάχιστον προσώρας- σταθερή, τέσσερις εβδομάδες μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στο εσωτερικό της χώρας, που διήρκεσαν συνολικά 20 μήνες, αλλά και δύο εβδομάδες μετά το πλήρες άνοιγμα των συνόρων.
Η χρήση μάσκας και απολυμαντικού, καθώς και η τήρηση αποστάσεων είναι υποχρεωτικές. Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν υγειονομικό πάσο ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR).
Μοιραία, η είδηση της παραλλαγής Όμικρον έθεσε τις κουβανικές αρχές σε συναγερμό. Χωρίς να έχει καταγραφεί έως τώρα κρούσμα του νέου στελέχους του κοροναϊού στη νησιωτική χώρα, αποφασίστηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι στους τουρίστες.
Από τις 4 Δεκεμβρίου, οι ταξιδιώτες από τον νότο της Αφρικής θα πρέπει να έχουν υγειονομικό πάσο, να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε συνολικά τρία μοριακά τεστ.
Σε δύο τεστ PCR θα υποβάλλονται ταξιδιώτες από άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και από το Βέλγιο, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ, την Αίγυπτο και την Τουρκία.
Για την ηγεσία της Αβάνας, το διακύβευμα είναι διπλό. Από τη μία, πρέπει να στηρίξει την οικονομία της με την αναθέρμανση της τουριστικής βιομηχανίας.
Από την άλλη, πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει μία νέα έξαρση της πανδημίας, που θα γυρίσει πίσω τους δείκτες του ρολογιού.
Εξ ου και ο κυβερνητικός στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη του επιλέξιμου πληθυσμού να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους το 100%.
Εξαγωγές χωρίς πατέντες
Στο μεσοδιάστημα, η Αβάνα έχει αρχίσει να μοιράζεται δεδομένα με τον ΠΟΥ για τα εμβόλιά της κατά του κοροναϊού, με στόχο την έγκρισή τους.
Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, έχουν αποτελεσματικότητα πέριξ του 92% και, δεδομένου ότι βασίζονται σε πρωτεϊνες, είναι ευκολότερα στη διανομή, καθώς δεν απαιτούν βαθιά ψύξη.
Ως η μοναδική χώρα, δε, στη Λατινική Αμερική που παράγει τα τα δικά της εμβόλια κατά της COVID-19, έχει αρχίσει πλέον και να τα εξάγει, προωθώντας ακόμη και τη συμπαραγωγή με άλλα κράτη, και δη χωρίς πατέντες.
Σχετική συμφωνία υπάρχει ήδη για το Soberana 2 με το Ιράν.
Συζητήσεις έχει αναφερθεί ότι γίνονται και με την Αργεντινή.
Προ μηνών, η Αβάνα έκανε πρόταση στη Γκάνα για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή υλικών για την παραγωγή κουβανικού εμβολίου στα αφρικανικά εδάφη, σε μία ήπειρο που βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη με τον «εθνικισμό των εμβολίων» των πλούσιων κρατών και τώρα αντιμετωπίζει πρόσθετα προβλήματα στα δίκτυα διανομής.
Εξαγωγές των κουβανικών εμβολίων γίνονται ήδη εν τω μεταξύ στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα και στο Βιετνάμ.
Μάλιστα η Κούβα ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους θα δώσει στο Ανόι και την τεχνολογία παραγωγής του Abdala, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (από τις συνολικά πέντε που παραμένουν υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση στον κόσμο).
Τώρα, η Αβάνα δηλώνει έτοιμη για εξαγωγές των εμβολίων της και στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, με μεταφορά της παραγωγής.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι απέρριψε δωρεά ενός εκατομμυρίου δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 από τις ΗΠΑ, σε μία νέα περίοδο αυξημένων διμερών εντάσεων, με φόντο τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Αβάνα και, φυσικά, το αμερικανικό εμπάργκο.
«Προσέφεραν εμβόλια σε έναν ήδη εμβολιασμένο πληθυσμό κι ενώ χορηγείται ήδη η αναμνηστική δόση», εξήγησε τους λόγους της απόφασης ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ.
«Παράλληλα, είχαν αυστηρές και παρεμβατικές απαιτήσεις», προσέθεσε, «όπως την υποχρέωση κλινικών μελετών με αυτά τα εμβόλια στην Κούβα».
Πηγή: in.gr
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr