Περιβαλλοντική βόμβα με πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρά ψάρια
Νέο κύμα καύσωνα πλήττει από την αρχή της εβδομάδας κάποιες περιοχές της Αυστραλίας με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν μάλιστα ότι θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Την Κυριακή στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας η θερμοκρασία έφθασε τους 49.1 βαθμούς και έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ο υδράργυρος αναμένεται να παραμείνει καθηλωμένος πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου τις προσεχείς μέρες σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αυστραλίας, της Βικτώριας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Νότιας Αυστραλίας και του νότιου Κουϊνσλαντ.
Η Μελβούρνη τη «γλύτωσε» με ανώτατη θερμοκρασία 35 βαθμών την Τρίτη και την Δευτέρα ενώ την Πέμπτη θα φθάσει τους 33 βαθμούς.
Η θερμοκρασία αυτή είναι υποφερτή αλλά όχι για αυτούς που συμμετέχουν στο Australian Open. Οι τενίστες πραγματικά υποφέρουν.
Λουόμενοι σε κεντρική παραλία της Μελβούρνης (Πηγή φωτογραφίας: Νέος Κόσμος)
Στη βόρεια Βικτώρια και κατά μήκος του Murray River ο υδράργυρος αναμενόταν να φθάσει τους 46 βαθμούς την Τετάρτη και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μερικά 24ωρα.
Στην περιοχή Merindee της Νέας Νότιας Ουαλίας η θερμοκρασία θα φθάσει τους 46 βαθμούς και αυτό αναμένεται να σκοτώσει και άλλα ψάρια στον ποταμό Darling River όπου έχουν θανατωθεί ήδη ένα εκατομμύριο ψάρια και η περιοχή απειλείται με οικολογική καταστροφή.
Η προβλεπόμενη ανώτατη θερμοκρασία στο Άλις Σπριγκς θα φθάσει στους 43 βαθμούς.
Στην Αδελαϊδα ο υδράργυρος ανήλθε στους 41 βαθμούς την Τρίτη αλλά στα βόρεια τμήματα της Νότιας Αυστραλίας αναμένεται ο καύσωνας να διαρκέσει πέντε 24ωρα με το θερμόμετρο πάνω από τους 45 βαθμούς.
Οικολογική βόμβα χαρακτηρίζεται ο θάνατος των ψαριών
Οι ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες που προβλέπονται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Νότια Ουαλία πιθανότατα θα επιδεινώσουν την κατάσταση με το ένα εκατομμύριο νεκρά ψάρια και θα σταθούν αφορμή να συνεχιστούν οι μαζικοί θανάτοι τους.
Όπως έχουμε γράψει στο «Νέο Κόσμο» μαζικοί θάνατοι ψαριών που φθάνουν έως και το ένα εκατομμύριο σημειώθηκαν στις όχθες του μεγάλου ποτάμιου συστήματος της πολιτείας που μαστίζεται από την ξηρασία, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι αναμένονται και άλλα τέτοια κρούσματα.
Οι όχθες των δύο ποταμών Μάρεϊ και Ντάρλινγκ, που σχηματίζουν ένα ποτάμιο σύστημα, κατακλύστηκαν από σάπια ψάρια.
Οι ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες που προβλέπονται στην περιοχή για αυτή την εβδομάδα πιθανόν να επιδεινώσουν την κατάσταση, προειδοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η χαμηλή στάθμη των υδάτων και ο καύσωνας πιθανόν να ενθάρρυναν την άνθιση φυτοπλαγκτού, το οποίο στερεί το οξυγόνο από τα ψάρια και παράγει τοξίνες.
Τα νεκρά ψάρια έχουν μετατραπεί σε εθνικό ζήτημα προκαλώντας οργισμένες καταγγελίες για τα αίτια του φαινομένου και τους υπευθύνους.
«Πρόκειται για ένα καταστροφικό οικολογικό συμβάν. Και μόνο η εικόνα των νεκρών ψαριών είναι τραγική», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.
Η κυβέρνησή του απέδωσε το φαινόμενο στη ξηρασία και υπερασπίστηκε την πολιτική της, η οποία σύμφωνα με κάποιους ντόπιους έχει προκαλέσει τη συστηματική ελάττωση και τη μόλυνση του ποτάμιου συστήματος.
«Υπάρχει ξηρασία και αυτή είναι μια από τις επιπτώσεις της ξηρασίας. Υπάρχουν πολλές και η άποψή μου ως προς την ξηρασία δεν έχει μετακινηθεί ούτε πόντο», είπε.
Αλλά επί χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι αντλούν τεράστιες ποσότητες υδάτων ανεξέλεγκτα για άρδευση ή για άλλες χρήσεις αποδυναμώνοντας δισεκατομμύρια δολαρίων σε επενδύσεις.
Στο μεταξύ νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν και στα σύνορα μεταξύ Βικτώριας και Νέας Νότιας Ουαλίας στη λίμνη Hume.
Πηγή: Εφημερίδα «Νέος Κόσμος», greenagenda