Ποιος νοιάζεται για τους κρατούμενους; Αντα Ψαρρά
Στο σωφρονιστικό σύστημα του Μ. Χρυσοχοΐδη και της Σ. Νικολάου δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο ασήμαντες λεπτομέρειες όπως οι παραβιάσεις άρθρων του Σωφρονιστικού ή του νέου Ποινικού Κώδικα.
Φαίνεται δε ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει ανέμελα το αποδεκατισμένο έργο του, χωρίς να απασχολείται ιδιαίτερα με φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατούμενων.
Διαφορετικά όλο και κάποιο καμπανάκι θα χτύπαγε όταν συνεχώς εκδίδονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάσεις καταδικαστικές για χώρες που, όπως η Ελλάδα, παραβιάζουν συστηματικά τα άρθρα της ΕΣΔΑ. Κάποιο καμπανάκι θα χτύπαγε για τους πολλούς ανεξήγητους θανάτους στις φυλακές «από παθολογικά αίτια». Πρόσφατο παράδειγμα ένας νέος κρατούμενος που βρέθηκε στο κελί του νεκρός, ενώ και αυτή τη φορά καταγράφτηκε το γεγονός σε ένα ολιγόλογο δελτίο Τύπου.
Στο επιτελικό κράτος δεν ανησυχούν για όλα αυτά τα «ευτελούς» σημασίας ζητήματα όπως οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντίθετα, η όλη σπουδή των υπευθύνων είναι στο πώς θα τιμωρούνται αυστηρότερα κρατούμενοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, π.χ. μετανάστες ή εξαρτημένοι, αλλά και κρατούμενοι που αποτελούν κόκκινο πανί για τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση. Νέες φυλακές υψίστης (!) ασφαλείας, περιορισμός του δικαιώματος στις άδειες, απανωτές απορρίψεις σε αιτήματα αποφυλάκισης με όρους (λίγες μέρες πριν τιμωρήθηκε για τον ίδιο λόγο η Βουλγαρία), υπολειτουργία των σχολείων κ.λπ.
Η αναμενόμενη έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης Μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι βέβαιο ότι θα ξαναφέρει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τις πολλές καταδίκες, ειδικά στο θέμα του νέου μεγάλου και επικίνδυνου συνωστισμού στις φυλακές -και μάλιστα εν μέσω πανδημίας- όπως και στις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής παρά τις απευθείας αναθέσεις για απεντομώσεις και απολυμάνσεις. Κι αν κάποιος διαμαρτύρεται, είναι απλό: μεταγωγή!
ΠΗΓΗ: efsyn.gr