Πόλεμος στη Συρία: 380.000 νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες, φτώχεια και πείνα
Σφαγή. Πείνα. Δυστυχία. Ξεριζωμένοι… Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, μετρά περισσότερους από 380.000 νεκρούς, οδήγησε εκατομμύρια Σύρους στην εξορία, κατέστρεψε την οικονομία της χώρας και προκάλεσε ισχυρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, η οποία προκάλεσε αύξηση των τιμών.
Οι τιμές των προϊόντων διατροφής διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο στη Συρία, φτάνοντας πλέον σε ιστορικό ρεκόρ, καθώς ισοδυναμούν με το 14πλασιο του μέσου όρου των τιμών που ίσχυαν πριν αρχίσει ο πόλεμος πριν από εννέα χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP/PAM).
“Κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες, η τιμή αναφοράς στο καλάθι τροφίμων του PAM αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 107% σε όλη τη Συρία”, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο.
“Είναι 14πλάσια του μέσου όρου πριν από τη σύγκρουση και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ”, δήλωσε η Τζέσικα Λόουσον, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, η πιο μεγάλη αύξηση των τιμών των τροφίμων καταγράφεται στη νότια επαρχία Σουέιντα, ακολουθούν οι επαρχίες Χάμα και Χομς στην κεντρική χώρα — όλες ελέγχονται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις — και η πρωτεύουσα, όπου οι τιμές αυξήθηκαν 124% σε 12 μήνες.
Στη Δαμασκό, η τιμή της τομάτας διπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η κυβέρνηση αποδίδει αυτόν τον πληθωρισμό στις δυτικές κυρώσεις, αλλά για ορισμένους αναλυτές, ο πληθωρισμός οφείλεται στην έλλειψη δολαρίων στη συριακή αγορά, την οποία προκαλεί η απαγόρευση στον γειτονικό Λίβανο της ανάληψης ή μεταφοράς δολαρίων
Ωστόσο, πολλοί Σύροι έμποροι προέβαιναν σε μεταφορές δολαρίων από τη λιβανική αγορά για να πληρώσουν τις εισαγωγές ξένων προϊόντων.
Η αύξηση των τιμών των τροφίμων καταγράφεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τη Συρία όπου άρχισε την Παρασκευή ο μήνας νηστείας του Ραμαζανιού, μεσούσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr