Πρωτοφανές: Δικαστής προανήγγειλε την απόφασή του σε βάρος συμβασιούχων «γιατί αυτοί κατέστρεψαν τη χώρα»
Ένα πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά περιστατικό εκτυλίχθηκε Τρίτη και Τετάρτη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τόσο της Εφημερίδας των Συντακτών η οποία αποκάλυψε το θέμα, όσο και του dikastiko.gr, δικαστής ο οποίος καλείτο να εκδικάσει υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων συμβασιούχων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών κατά του Δημοσίου, ορυόταν από την έδρα πώς όλοι οι συμβασιούχοι είναι αντισυνταγματικοί, πως είναι εκείνοι που κατέστρεψαν τη χώρα και πως πρόκειται να απορρίψει την αγωγή τους όπως έχει πράξει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.
Καταλύοντας κάθε έννοια αμεροληψίας, ο δικαστής του Πρωτοδικείου της Αθήνας Μιχάλης Ντόστας, εμφανίζεται πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των 60 συμβασιούχων του υπουργείου Οικονομικών, να φώναξε από την έδρα ότι πρόκειται να απορρίψει τη συγκεκριμένη υπόθεση, διότι αυτή είναι η στάση του απέναντι στους συμβασιούχους. Την εκτός κάθε λογικής έκρηξη του δικαστή φαίνεται πως προκάλεσε η προσπάθεια του εργατολόγου και συνηγόρου των καθαριστριών Γιάννη Καρούζου να ζητήσει αναβολή της εκδίκασης καθώς είχε περάσει η ώρα και ήταν ορατός ο κίνδυνος να μην προλάβει να καταθέσει ένας σημαντικός μάρτυρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και του dikastiko.gr, ο δικαστής Μιχάλης Ντόστας ο οποίος εκείνη την ώρα εκδίκαζε άλλη υπόθεση, εξερράγη απλώς και μόνο στη θέα του δικηγόρου Γιάννη Καρούζου. «Την υπόθεση των συμβασιούχων καλά θα κάνετε ή να την αναβάλλεται ή να την ματαιώσετε, εγώ θα την απορρίψω, αυτή είναι στάση μου με τους συμβασιούχους, τις απορρίπτω τις αγωγές, αυτό έκανα και στη Χαλκίδα κι αυτό θα κάνω και τώρα. Οι συμβασιούχοι κατέστρεψαν τη χώρα» φέρεται να φώναξε προκαλώντας ασφαλώς έκπληξη στο ακροατήριο αλλά και στους νομικούς οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα, αφού ανάλογη συμπεριφορά προέδρου δικαστηρίου δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς. Ο Μιχάλης Ντόστας, εμφανίζεται μάλιστα να απαίτησε και την απομάκρυνση ενός πανό που οι καθαρίστριες είχαν αναρτήσει κοντά σε ένα από τα καφέ των δικαστηρίων, με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να δικάσει υπό την απειλή βίας. «Να αποσύρετε το πανό εγώ δεν δικάζω με βία, τέλειωσε η ιστορία με τους συμβασιούχους, επιτέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά το ρεπορτάζ.
Έφυγε από την έδρα και από τα δικαστήρια
Το θέατρο του παραλόγου δεν ολοκληρώθηκε όμως εκεί. Φαίνεται συγκεκριμένα πως ο δικαστής, αφού πρώτα ο συνήγορος των καθαριστριών του ζήτησε να μην προδικάζει την δικανική του κρίση πριν εξετάσει την υπόθεση, εξανέστη, διέκοψε τη διαδικασία και αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου, χτυπώντας πίσω του την πόρτα. Μάλιστα, προκειμένου, όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, να αποφύγει ενδεχόμενη σε βάρος του καταγγελία προς τον δικηγορικό σύλλογο ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο, υπέγραψε αίτηση αυτοεξαίρεσης από την υπόθεση, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Παρά την παραπάνω απόφαση όμως, ο δικαστής αντί να επιστρέψει στην έδρα, εμφανίζεται να αποχώρησε γενικώς από τον χώρο των δικαστήριο, ενώ φέρεται να απαντούσε σε τηλεφωνικές κλήσεις της γραμματέως, ότι ήταν κουρασμένος και αδυνατούσε να δικάσει.
Η δεύτερη πράξη του δράματος, παίχτηκε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων σήμερα Τετάρτη, αφού ο δικαστής εμφανίστηκε στην αίθουσα δηλώνοντας ότι προτίθεται να υποβάλλει εκ νέου αίτηση αποχής. Σύμφωνα με το dikastiko.gr μάλιστα, αφού ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από το κοινό και άκουσε τις τοποθετήσεις των δικηγόρων Γιάννη Καρούζου και Δημήτρη Περπατάρη ο οποίος επίσης εκπροσωπεί τις καθαρίστριες, αποχώρησε εκ νέου από την αίθουσα, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να δικάσει. Τελικώς, ο Μιχάλης Ντόστας δέχθηκε να παρατείνει της προσωρινής διαταγής την οποία έχουν κερδίσει οι συμβασιούχες καθαρίστριες, εως τις 28 του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Πάντως, ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως, καθώς πρόκειται για γεγονός πρωτάκουστο στα δικαστικά χρονικά. «Η προτροπή του δικαστή της έδρας να ματαιώσουμε -πριν ακόμη εκδικαστεί η υπόθεση- καλώντας τους δικηγόρους μεσολαβούσης άλλης υπόθεσης (οικογενειακών διαφορών) ζητώντας είτε η εργατική πλευρά να αναβάλει είτε να παραιτηθεί από το δικόγραφο της αίτησης, επειδή ο ίδιος στη μέχρι σήμερα καριέρα του, όπως απερίφραστα δήλωσε πολλές φορές, δεν δικαιώνει συμβασιούχους σεβόμενος το Σύνταγμα, είναι αδιανόητη» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «παραβιάζει τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τη νομιμότητα και την αρχή αμεροληψίας που ο Ελληνας δικαστής οφείλει να επιδεικνύει». «Αν δε η δήλωση αυτή» κατέληξε ο ίδιος, «συνδυαστεί με την απαίτησή του, προκειμένου να εκφωνήσει την υπόθεση να απομακρυνθεί αναρτημένο -σε απόσταση πλέον των 100 μέτρων- πανό με τα δίκαια αιτήματα των καθαριστριών, αυτό πλέον επιδεικνύει εμπάθεια. Δυστυχώς η συγγνώμη που ο ίδιος ο δικαστής ύστερα από τέσσερις ώρες δημοσίως απηύθυνε δεν αρκεί. Το θέμα είναι πρωτάκουστο και πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως».
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr