Πως πέθανε ο μακροβιότερος άνθρωπος του κόσμου
Ο Thomas Parr έζησε για 152 χρόνια και 9 μήνες (1483 – 1635) ανάμεσα στις βασιλείες δέκα μονάρχων και θάφτηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ με εντολή του Βασιλιά Κάρολου Ι.
Η επιγραφή στη μικρή λευκή μαρμάρινη πλάκα στο μνήμα του έγραφε:
Thomas Parr γεννημένος στο Sallop το 1483 μ.Χ. Έζησε κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας δέκα βασιλιάδων: Εδουάρδου 4ου, Εδουάρδου 5ου, Ριχάρδου 3ου, Ερρίκου 7ου, Ερρίκου 8ου, Εδουάρδου 6ου, Μαρίας Τυδώρ, Ελισάβετ 1ης, Ιακώβου 1ου και Καρόλου 1ου. Ενταφιάστηκε, την 15η Νοεμβρίου 1635, σε ηλικία 152 ετών.
Οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή αυτού του γεωργού που έγινε γνωστός λόγω της μακροζωίας του καταγράφονται στην φυλλάδα του John Taylor, που τυπώθηκε το 1635 με τίτλο «Ο Πολύ Πολύ Γέρος ή η Εποχή και η Μακροζωία του Thomas Parr». Ο Τόμας παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο Τζέιν Τέιλορ όταν ήταν περίπου 80 ετών και απέκτησαν έναν γιο και κόρη. Και τα δύο παιδιά πέθαναν σε μικρή ηλικία. Στην ηλικία των 100 έκανε μετάνοια τυλιγμένος σε ένα λευκό σεντόνι στην ενοριακή εκκλησία επειδή ήταν άπιστος στη σύζυγό του και απέκτησε ένα παιδί εκτός γάμου από την Κάθριν Μίλτον. Δέκα χρόνια μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου του παντρεύτηκε τη Τζέιν Λόιντ, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά.
Η διατροφή του περιείχε κυρίως τυρί, κρεμμύδια, ψωμί, βουτυρόγαλα ή ήπια μπύρα (μηλίτης σε ειδικές περιπτώσεις). Το μυστικό της μακροζωίας έλεγε πως είναι η αποφυγή των εντάσεων και του θυμού και το πολύ περπάτημα, ενώ συμβούλευε τους άλλους να σηκώνονται νωρίς το πρωί και να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο το βράδυ.
Το 1635 ο Thomas Howard, κόμης του Arundel, επισκέφθηκε ένα από τα κτήματά του Shropshire και άκουσε για τον απίστευτο άντρα που ήταν γνωστός ως “Old Parr”. Εντυπωσιάστηκε όταν έμαθε ότι ήταν 152 ετών και αποφάσισε να τον πάει στο Λονδίνο για να δει τον βασιλιά Κάρολο 1ο.
Ο Thomas θα έβλεπε το Shropshire για τελευταία φορά. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε σε εύκολα στάδια, καθώς ο ήταν τυφλός για είκοσι χρόνια, και ο κόμης ήθελε να μην τον ταλαιπωρήσει. Παρουσιάστηκε στον Κάρολο, και ο βασιλιάς τον ρώτησε: “Ζήσατε περισσότερο από άλλους άντρες. Τι έχετε κάνει περισσότερο από άλλους άντρες;”. Και ο Parr απάντησε “Κύριε, έκανα μετάνοια όταν ήμουν εκατό χρονών”…
Ο Thomas αντιμετωπίστηκε με καλοσύνη και πλήθη ήρθαν να τον δουν. Ένα αντίγραφο του πορτραίτου του βρίσκεται ακόμα στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο. Όμως, όπως φάνηκε από τη νεκροψία που έκανε ο περίφημος γιατρός Δρ William Harvey, η αλλαγή στη διατροφή, με πλούσια φαγητά και κρασιά και η ρύπανση της πόλης ήταν υπερβολικά για τον Old Parr, που πέθανε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την άφιξή του στο Λονδίνο.
Με πληροφορίες από: westminster-abbey.org – Oxford Dictionary of National Biography
ΠΗΓΗ: enallaktikos.gr