Πυρ ομαδόν στη Βουλή για την κυβερνητική ταφόπλακα στα Τέμπη UPD
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη την Τετάρτη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του πορίσματος της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό πόρισμα αποδίδει ευθύνες μόνο στον σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς, χωρίς να εντοπίζει ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση όχι μόνο για τα αίτια της τραγωδίας, αλλά και για τους χειρισμούς που ακολούθησαν, καταγγέλλοντας «μπάζωμα» και συγκάλυψη ευθυνών.
Στο επίκεντρο των αντιπολιτευτικών πυρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν εμφανίστηκε στη Βουλή, και γι’ αυτό πέρα από συγκάλυψη, τον κατηγορούν και για φυγομαχία.
Φάμελλος: Συντονισμένη προσπάθεια Μητσοτάκη και ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη».
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και για την εξεταστική επιτροπή παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα χρησιμοποιείτο από τη ΝΔ για συγκάλυψη, όσο και για τις 2 προτάσεις προκαταρκτικής επιτροπής που είχαν κατατεθεί. Υπενθύμισε ότι και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε εξαρχής ότι συμφωνεί με την άρση ασυλίας του, ότι δέχεται οποιοδήποτε έλεγχο και ότι αυτό «το επανέλαβε ξεκάθαρα και χθες μετά το νέο αίτημα των συγγενών των θυμάτων». «Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχαν την ευθιξία οι κ.κ. Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος να κάνουν το ίδιο; Γιατί δεν έχουν πει ότι τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης; Τι φοβούνται; Τι έχουν να κρύψουν; Πολλά από ό,τι φαίνεται», σχολίασε. Προσέθεσε ότι σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις επιφυλάξεις μας ότι η κυβέρνηση θα την εργαλειοποιήσει για να συγκαλύψει, συμμετείχαμε με συνέπεια, ζητήσαμε την κλήση μαρτύρων, επεξεργαστήκαμε στοιχεία ακόμα και παρότι η δικογραφία ήρθε καθυστερημένα και μισή».
Ένταση επικράτησε μεταξύ Μάκη Βορίδη και Σωκράτη Φάμελλου με φόντο τα όσα καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ενώ εμφανίζεται ως «διαπρύσιος κήρυκας επειδή η ΝΔ δεν αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες» από την άλλη πλευρά «δεν καταθέτετε πρόταση για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής».
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Φάμελλος απάντησε στον κ. Βορίδη ότι: «Εμείς, λοιπόν, λέμε να πάρει μια απόφαση η ελληνική Βουλή ομόφωνα και να κάνει μια ερμηνευτική δήλωση ότι τα αδικήματα δια παραλείψεως των υπουργών δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από τη δικαιοσύνη χωρίς την διενέργεια προκαταρτικής επιτροπής. Το ερώτημα πια είναι σ’ εσάς, κύριε Βορίδη. Αντέχετε; Γιατί κρύβεστε; Γιατί δεν δεχθήκατε; Η απάντηση είναι η απουσία του κ. Μητσοτάκη».
«Το ότι λείπει από εδώ σήμερα ο Πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τη μνήμη των θυμάτων, δεν σέβεται τις οικογένειες των θυμάτων, δεν σέβεται το σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές, δεν σέβεται την ελληνική Βουλή, δεν σέβεται τη δικαιοσύνη. Δεν σέβεστε τη δικαιοσύνη κι εσείς προσωπικά και όλη η Κυβέρνηση».
«Εμείς λέμε όλα στη δικαιοσύνη, όλες οι ευθύνες, χωρίς καμία συγκάλυψη. Εσείς, όμως, υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης από την πρώτη μέρα και αυτό είναι στίγμα για τη Νέα Δημοκρατία».
Ανδρουλάκης: Πόρισμα συγκάλυψης από εξεταστική παρωδία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου «να συγκαλύψει τις ευθύνες του Καραμανλή».
«Από δω και στο εξής τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία. Η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται μεθοδευμένα και συστηματικά δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «παρωδία» την Εξεταστική.
«Αντί λοιπόν να σηκώσετε το γάντι και να πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή, ως όφειλε να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας, βρήκατε σωσίβιο το ΚΚΕ για να μας πείτε ότι για όλα φταίει η Ευρώπη και να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα, καλώντας λέει δεκάδες μάρτυρες που δεν είχαν όμως καμία σχέση με την υπόθεση», είπε ακόμα στην παρέμβασή του.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του, τονίζοντας ότι «αρνήθηκε να λάβει μέρος σε μια παρωδία που ήταν στη πλάτη μιας εθνικής τραγωδίας». «Για αυτό επαναφέρουμε την πρόταση μας γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα βρούμε εμπόδια και τοίχους για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας βάσει και των νέων στοιχείων. Αυτό πρέπει να συμβεί. Να δείξετε θάρρος, γενναιότητα και όχι να προσπαθείτε να στείλετε τη συζήτηση από το 1997 μέχρι σήμερα για να ρίξετε σκοτάδι στην υπόθεση αυτή», ανέφερε.
Πυρά εκτόξευσε στην ομιλία του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
«Πού είναι σήμερα ο πρωθυπουργός που ομολόγησε ότι αν υπήρχε τηλεδιοίκηση δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία; Και τώρα μαζί με το κόμμα του μας λέει τα αντίθετα; Πού είναι σήμερα ο πρωθυπουργός; Που θα εγκαινίαζε σύστημα τηλεδιοίκησης που δεν λειτουργούσε, την ίδια την ημέρα της τραγωδίας! Κι εσείς μας λέτε τώρα θεωρίες που αντιβαίνουν στην επιστήμη.
Καταλογίζετε εργαλειοποίηση. Προσπαθείτε να βρείτε κομματικά κριτήρια παντού. Κομματικές ταυτότητες. Ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων! Όμως δεν συνειδητοποιείτε ότι κάνετε ακριβώς αυτό: Πολιτικοποιείτε την τραγωδία για πολιτική υπεράσπιση, για κομματικό όφελος. Για τη διατήρηση της εξουσίας. Η εξεταστική επιτροπή πέτυχε στην αποστολή που της επιφύλαξε η πλειοψηφία. Να συγκαλύψει και να συγχύσει», είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του στη Βουλή.
Κουτσούμπας: Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια
Την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη αυτό το τραγικό έγκλημα. Ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από προηγούμενες, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή, με μεγαλύτερη ταχύτητα, της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Επίσης, τόνισε ότι «είναι προκλητική η εμμονή από την κυβερνητική πλειοψηφία στην προβολή του ανθρώπινου λάθους όταν στην εποχή μας οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, προλαμβάνοντας ή διορθώνοντας ανθρώπινα λάθη και εκμηδενίζοντας την πιθανότητα ατυχημάτων».
«Τα κόμματα που σήμερα λένε ότι πρέπει να ξεπεραστεί το άρθρο 86 του Συντάγματος για τη ευθύνη υπουργών, είναι τα ίδια κόμματα που μπλόκαραν την κατάργησή του, στην αναθεώρηση του Συντάγματος», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο. Αναφερόμενος σε όσα ακούστηκαν σήμερα, για επαναφορά πρότασης σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, με την αξιοποίηση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε ότι «είναι πολύ πίσω από αυτό που αιτούνται οι συγγενείς των θυμάτων. Για κακουργηματικές πράξεις, για τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων».
Χαρίτσης: Η κυβέρνηση διέπρεψε στη συγκάλυψη του δυστυχήματος
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, προειδοποιώντας πως: «Η μη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης θα αποτελέσει μια μείζονα αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του. Θα αποτελέσει μια δύναμη αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, του ήδη πληγωμένου κράτους δικαίου και των θεσμών μας. Και είναι ιστορικό καθήκον μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ώστε στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών να αποδοθεί δικαιοσύνη».
«Ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η υπόθεση των Τεμπών είναι έγκλημα. Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ηθική και πολιτική ευθύνη να εκκινήσει νέα διαδικασία για την διερεύνησή του. Με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.
«Η αλήθεια είναι ότι το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και η διαχείρισή του τους μήνες που ακολούθησαν, αποτελεί συμπύκνωση ενός συγκεκριμένου μοντέλου διακυβέρνησης που έχει στοιχειώσει τη χώρα μας την τελευταία πενταετία. Του συστήματος διακυβέρνησης της παρούσας κυβέρνησης», είπε μεταξύ άλλων.
Κωνσταντοπούλου: «Τι ξέρετε για τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας;»
Κατά την παρέμβασή της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στηλίτευσε την απουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή από τη σημερινή συζήτηση και ζήτησε εξηγήσεις για την εμπορική αμαξοστοιχία και το φορτίο που μετέφερε, λέγοντας στον υπουργό πως θα έπρεπε να είναι εδώ ο πρωθυπουργός να απαντήσει, που διαβεβαίωνε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπήρχε τίποτα παράνομο στο τρένο.
Ζήτησε επιπλέον εξηγήσεις, καθώς όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πάει στην κηδεία του νεκρού μηχανοδηγού, τον οποίο ανέφεραν ως εθελοντή της Ν.Δ. «Τι ξέρετε για τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας;» είπε.
Αντιπαράθεση με Πλεύρη και Μηταράκη
Η κ. Κωνσταντοπούλου διασταύρωσε στη συνέχεια τα ξίφη της με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Αθ. Πλεύρη, που την κατηγόρησε για συνεχές κοινοβουλευτικό μπούλιγκ σε βάρος βουλευτών της πλειοψηφίας.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε ότι υπάρχουν κάποιοι από εμάς που δεν εξαγοραζόμαστε και ότι θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας κάθε φορά που θα προσπαθείτε να «μπαζώσετε» την αλήθεια. «Σκοτώσατε 57 ανθρώπους και θέλετε να καλύψετε τα ίχνη σας», είπε η κα Κωνσταντοπούλου. Να ανακαλέσει ζήτησαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, κάτι που η κα Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να πράξει.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης είπε ότι σε αυτή την αίθουσα έχουμε ακούσει απίστευτες ακρότητες από την εποχή που ήταν πρόεδρος η κυρία Κωνσταντοπούλου και ότι αυτό το ζούμε και πάλι τώρα: Μην σας προκαλεί έκπληξη. Το έχουμε ξαναπεράσει. Ο τοξικός ο λόγος και όσοι τον εκπροσώπησαν, εξαφανίστηκε πολιτικά, ευτυχώς. Κάποιοι νομίζουν ότι θα ξανακάνουν καριέρα με αυτό, είπε ο κ. Βορίδης.
Νωρίτερα απευθυνόμενη στον Θ. Πλεύρη είπε: «Κάθε φορά που θα επιχειρείτε την παραποίηση της αλήθειας, την συγκάλυψη των ευθυνών, θα με βρίσκετε απέναντί σας».
Ζήτησε την «παραίτηση» της κυβέρνησης, ενώ καταφέρθηκε εναντίον και άλλων βουλευτών, όπως ο Νότης Μηταράκης.
Μετά την παρέμβαση του Ν.Μηταράκη, η κ. Κωνσταντοπούλου ξαναπήρε το λόγο και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η εκπροσώπηση των οικογενειών των θυμάτων γίνεται «αφιλοκερδώς».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει από την κυβέρνηση «ύβρεις»| και «προπηλακισμούς» .
Βορίδης: Κάποιοι λένε ψέματα για τη «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία»
«Όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτα αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι, στην συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, μέχρι σήμερα έχουμε σταθεί τρομερά ανεκτικοί», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που ανέλαβε σήμερα να εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
«Τι είναι εκείνο που απεκρύβη, αφού εσείς έχετε βγάλει καταδικαστικές αποφάσεις, υποτίθεται στοιχειοθετημένες; Τι είναι εκείνο που απεκρύβη όταν υπάρχουν μαρτυρίες και καταθέσεις στην ποινική δικογραφία για όλα αυτά τα ζητήματα;» αναρωτήθηκε.
Αναφερόμενος στο ψήφισμα που συγκέντρωσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, που ζητάνε, όπως είπε, να καταργηθεί η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής και η βουλευτική ασυλία, ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε «γιατί δεν τους εξηγεί κάποιος ότι αυτό είναι αναθεώρηση του Συντάγματος; Και τους λέτε ότι θα γίνει με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία; Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δεν είναι για να εισαχθεί νόμος στη Βουλή; Αν φέρουμε εδώ ένα νόμο, και πούμε ότι καταργούμε το άρθρο 86 του Συντάγματος, καταργείται;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Γιατί δεν το λέτε αυτό; Και ποιος κάνει εκμετάλλευση της αγωνίας των ανθρώπων όταν τους λέει τέτοια πράγματα; Εμείς, που τους λέμε καθαρά την αλήθεια ή εσείς που λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκιστικό μεροκάματο;».
ΠΗΓΗ: efsyn.gr