Ραδόνιο στα σπίτια της Ικαρίας: Τι λέει η έρευνα του Δημοκρίτου
Θετικά είναι τα αποτελέσματα της πολύμηνης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα σπιτιών της Ικαρίας ακόμα μάλιστα και στις περιοχές γύρω από τις ραδιούχες ιαματικές πηγές. Σύμφωνα με την έρευνα, οι συγκεντρώσεις ραδονίου στο σύνολο των σπιτιών που μετρήθηκαν δεν υπερβαίνουν ούτε τα πιο αυστηρά όρια, όπως αυτά καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι ασφαλώς ένα ευχάριστο και καθησυχαστικό αποτέλεσμα δεδομένης και της σύγχυσης (ενίοτε και κινδυνολογίας) που επικρατεί στο νησί μας γύρω από τις λέξεις ραδόνιο-ράδιο-ιαματικές πηγές-ραδιενέργεια.
Τι ακριβώς όμως είναι το ραδόνιο ; Γιατί το μετράμε;
Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται από το ράδιο. Είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο και δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε με καμία από τις αισθήσεις μας. Το ραδόνιο υπάρχει σε όλα τα σπίτια και προέρχεται από το υπέδαφος, το νερό και τα οικοδομικά υλικά. Κοινώς υπάρχει παντού. Όταν όμως η συγκέντρωσή στο σπίτι είναι υψηλή, τότε υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία. Το ραδόνιο είναι μετά το κάπνισμα η δεύτερη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα. Η συγκέντρωσή του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως:
– τα υλικά κατασκευής
– το ύψος του κτιρίου
– πόσο τακτικά αερίζεται
– το υπέδαφος
– τις καιρικές συνθήκες
Αν η συγκέντρωση βρεθεί υψηλή, ας μην μας πιάνει πάντως απελπισία γιατί υπάρχουν αρκετές τεχνικές που με επιτυχία μειώνουν το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα βελτιώσεις στη μόνωση και τον εξαερισμό. Το πιο απλό πράγμα πάντως που μπορούμε πάντα να κάνουμε είναι να αερίζουμε το σπίτι αρκετά.
Η έρευνα στην Ικαρία
Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κάλυψαν περιοχές όπως τον Άγιο Κήρυκο και τα γύρω χωριά, τα Θέρμα, το Περδίκι, το Φάρο, το Μαγγανίτη, το Ξυλοσύρτη. Σε συνεννόηση με τους κατοίκους, τοποθετήθηκαν ειδικοί μετρητές που κατέγραφαν επί έξι μήνες τις συγκεντρώσεις μέσα στα σπίτια. Οι μετρήσεις είναι εντελώς ακίνδυνες και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική. Δεν πρέπει πάντως να συγχέουμε το θέμα του ραδονίου στα σπίτια με την ολιγόλεπτη λουτροθεραπεία στις ιαματικές πηγές, κάποιες από τις οποίες ως γνωστόν συγκαταλέγονται στις πιο ραδιούχες παγκοσμίως.
ην επόμενη φορά λοιπόν που θα σας καλέσουν για καφέ σε καριώτικο σπίτι, εισπνεύστε άφοβα!
Μανώλης Σαφός
Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος MSc
Περισσότερες πληροφορίες για το ραδόνιο καθώς και αίτηση μέτρησης μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.