Ρεκόρ στρατιωτικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο το 2017 για τις ΗΠΑ
Επιχειρούμε και πολεμάμε σε κάθε γωνιά του κόσμου» καυχήθηκε πρόσφατα ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (US Special Operations Command – SOCOM), στρατηγός, Ρέιμοντ Τόμας.
Δεν είναι υπερβολή. Είναι ένα επικίνδυνο ρεκόρ που καταγράφει η αμερικανική πολεμική μηχανή, υπό την προεδρία Τραμπ, οδεύοντας προς το τέλος του 2017: Οι ειδικές επιχειρησιακές μονάδες των ΗΠΑ, όλων των όπλων, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών δυνάμεων των «πράσινων μπερέ», αναπτύχθηκαν σε 149 χώρες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ένα άλμα της τάξης του 150% σε σχέση με την διοίκηση του Μπους του νεότερου και ένα σύγχρονο ρεκόρ για την στρατιωτική πολιτική των ΗΠΑ ανά τον κόσμο.
«Αντί για μια απλή δύναμη που εμπλέκεται σε περίπτωση πολέμου, τώρα προωθούμαστε προληπτικά σε “πολεμικά πεδία” της ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης» λέει ο Τόμας ενθουσιασμένος, προσθέτοντας, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παγκοσμίως «παρείχαν βασικές δυνατότητες για την υποστήριξη εκστρατειών και επιχειρήσεων», σύμφωνα με το «The Nation».
Ωστόσο, αυτή η παγκόσμιας κλίμακας εφαρμογή του αμερικανικού στρατιωτικού δόγματος, εκτός των άλλων, «εξαπλώνει» και τους οικονομικούς πόρους των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται ήδη πως θέλουν να εμπλακούν ακόμη περισσότερο στις υποθέσεις άλλων χωρών, με τα μέλη της Γερουσίας να ανησυχούν γι’ αυτό, παρά, ίσως, για το αίμα αμάχων που χύνουν ασταμάτητα τα αμερικανικά όπλα.
«Δεν ξέρουμε πού είμαστε και τι κάνουμε εκεί»
Τα πράγματα, όμως, φαίνεται πως είναι ακόμη χειρότερα: «Δεν ξέρουμε, ούτε πού ακριβώς επιχειρούμε στον πλανήτη στρατιωτικά, ούτε και τι κάνουμε εκεί» δήλωσε, μάλλον σοκαρισμένος, ο γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, τον Οκτώβριο, με αφορμή τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων στον Νίγηρα της Δυτικής Αφρικής.
«Οι περισσότεροι Αμερικανοί θα εκπλαγούν όταν μάθουν ότι οι Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στα τρία τέταρτα των χωρών του πλανήτη», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος οπλων και ασφάλειας του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής, Γουίλιαμ Χάρτουνγκ. «Υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου διαφάνεια ως προς το τι κάνουν σε αυτές τις χώρες και εάν αυτό που κάνουν προάγουν την ασφάλεια ή προκαλούν περαιτέρω ένταση και σύγκρουση», προσθέτει.
Μετά την 9/11, η SOCOM αύξησε το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ κατά 75% δήλωσε τον Μάιο στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Τόμας. Και δεν υπάρχουν σημάδια χαλάρωσης της παγκόσμιας κλίμακας στρατιωτική εμβέλεια των ΗΠΑ για το 2018. Το αντίθετο αναμένεται. Αλλωστε, από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Τραμπ μετά την ορκωμοσία του, ήταν να δώσει στις στρατιωτικές διοικήσεις στις ζώνες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων της Υεμένης και της Σομαλίας, πρόσθετη εξουσία έναρξης επιθέσεων, χωρίς να απαιτείται η άδεια του Πενταγώνου.
Το αποτέλεσμα ήταν, οι δυνάμεις της SOCOM, να έχουν πραγματοποιήσει, κατά τους πρώτους έξι μήνες της προεδρίας Τραμπ, πέντε φορές τον αριθμό των θανατηφόρων αποστολών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών της προεδρίας Ομπάμα, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα εθνικής ασφάλειας, Micah Zenko, στην «δεξαμενή σκέψης», Chatham House.
Μέσα στο 2017, στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στο Ιράκ, την Συρία, το Αφγανιστάν, την Υεμένη και την Σομαλία, τον Νίγηρα και το Μάλι και αυτές οι χώρες είναι μόνο ένα μικρό μέρος του μεγάλου καταλόγου των παγκόσμιων σημείων «ενδιαφέροντος» των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων στην Λιβύη, αμερικανικές ειδικές δυνάμεις του ναυτικού, απήγαγαν έναν ύποπτο για τις επιθέσεις στην Μπενγκάζι το 2012 (επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην πόλη Μπενγκάζι στην ανατολική Λιβύη το 2012), ενώ, στις Φιλιππίνες οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις πολέμησαν μαζί με τα στρατεύματα της Μανίλα στην αιματηρή μάχη ανακατάληψης της πόλης Marawi από ισλαμιστές μαχητές.
‘Ομως, εκτός από οικονομική «αιμορραγία» για τις ΗΠΑ, η σημαντική αύξηση της ανάπτυξης της SOCOM σε ολόκληρο τον κόσμο, δυσχεραίνει και την ικανότητα της αμερικανικής διπλωματίας να κάνει τη δουλειά της χωρίς «μπαρούτι». «Αυτό είναι ένα κολοσσιαίο λάθος», εκτιμά ο Hartung, ιδιαίτερα «αν ανησυχεί κανείς για την επανεμφάνιση της παγκόσμιας στρατιωτικής στρατηγικής της εποχής μετά την 9/11, η οποία έκανε περισσότερο κακό από καλό και έκανε ελάχιστα για να περιορίσει την τρομοκρατία».
Το μέγεθος σίγουρα μετράει, τουλάχιστον στις περιπτώσεις των στρατιωτικών επεμβάσεων σε ξένες χώρες, ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνιέται, ότι η προεδρία Τραμπ, με όλη την αναβιωμένη ψυχροπολεμική και γκροτέσκα ρητορική της, πατά πάνω σε ήδη διαμορφωμένες ράγες αναφορικά με τις παμπάλαιες μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.