Ρόδος: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα δεκάδες νεκρά ελάφια στο Δημοτικό Ελαφοκομείο
Την παρέμβαση της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών προκάλεσαν οι σοκαριστικές εικόνες από το Δημοτικό Ελαφοκομείο Ρόδου, με τα δεκάδες νεκρά ελάφια και οι καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία Σοφία Μέρη παρήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της κακοποίησης ζώου και της παραβάσεως καθήκοντος. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου έδωσε συγκεκριμένα έγγραφη παραγγελία στο αστυνομικό τμήμα, που διενεργούσε ήδη από την Κυριακή προκαταρκτική εξέταση με προφορική παραγγελία.
Ζητήθηκε ειδικότερα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης να ληφθούν καταθέσεις από επιτελείς της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, από μέλη της Φιλοζωικής Ρόδου και να προσκομιστούν σε έγχρωμα αντίγραφα φωτογραφίες από τα νεκρά ζώα και τις συνθήκες διαβίωσης των όσων διαβιούσαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Σχετικά θα καταθέσει και αστυνομικός του ΑΤ Ρόδου που μετέβη στο σημείο και είδε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.
Σύμφωνα με τον Alpha στο Ροδίνι φιλοζωική κατήγγειλε το μαζικό θάνατο ελαφιών, ενώ με τα έως τώρα στοιχεία η έρευνα των Αρχών κινείται σε δύο κατευθύνσεις
Αρχικά αναζητούνται τα αίτια του θανάτου των ζώων και συγκεκριμένα αν υπήρξε βασανισμός ή πχ αν πέθαναν από ασιτία και παραμέληση.
Σε δεύτερο επίπεδο αναζητούν τον υπεύθυνο του χώρου αυτού καθώς πρόκειται για προστατευμένο χώρο όπως αναφέρουν οι φιλοζωικές.
Σε συνθήκες ακατάλληλες για οποιαδήποτε μορφή ζωής κάνουν λόγο οι εθελοντές που αντίκρυσαν δεκάδες νεκρά ελάφια, άλλα ως σκελετούς και άλλα σε προχωρημένη σήψη.
Δεκάδες ελάφια από αυτά που βρέθηκαν ή βρίσκονταν ήδη στο Ελαφοκομείο βρέθηκαν νεκρά, παρατημένα, χωρίς καμία φροντίδα ή κτηνιατρικές εξετάσεις, συνέπεια της αμέλειας της Δημοτικής Αρχής. Τα ελάφια βρέθηκαν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η κατάσταση ήταν ίδια και πριν από 8 μήνες. Σε βίντεο φαίνεται μάλιστα το νερό τους πράσινο με μούχλα.
Φωτογραφίες που μπορούν να συγκριθούν μόνο με στρατόπεδο συγκέντρωσης ή το κυνοκομείο Σπάρτης, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από χρήστη των κοινωνικών δικτύων που ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος. Μάλιστα διαπίστωσε πως τα ελάφια δεν είχαν πρόσβαση σε νερό ή φαγητό, ενώ μπορεί να υπάρχουν και δευτερεύοντα ζητήματα που συνέτειναν στην κτηνωδία που αντίκρυσε ο ροδίτης Νικόλας Γουδής (με την άδεια του οποίου χρησιμοποιήσαμε τις φωτογραφίες).
Σχετικά με την τραγική κατάσταση στο Ελαφοκομείο της Ρόδου, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, κος Κώστας Θωμάς διέταξε ΕΔΕ, την ώρα που όλη η (νέα) Δημοτική Αρχή, δηλώνει σε κάθε τόνο πως δεν γνώριζε. «Η εικόνα στο Ελαφοκομείο της Ρόδου δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν» δήλωσε, ενώ αναφέρει πως υπάρχει «η διαβεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου περί μη προβλήματος σίτισης», η οποία όπως σημείωσε «δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες για την ντροπιαστική κατάσταση που είναι απόρροια εγκατάλειψης και αδιαφορίας πολλών μηνών, ακόμα και ετών» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.
Δακτυλικά αποτυπώματα πήρε η αστυνομία, ενώ ο Δήμος καταφέρεται εναντίον εθελόντριας που βοηθά σε μόνιμη βάση τα ελάφια, γιατί συμμετείχε στις αποκαλύψεις και φέρεται να μπήκε εντός του χώρου για να βοηθήσει τα άτυχα ζώα.
Η άδεια αφορά 60 Πλατώνια, 20+ πέθαναν και πάλι είναι υπεράριθμο
Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο in, το Ελαφοκομείο δεν διαθέτει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, ενώ υπερβαίνει την άδεια για την εγκατάσταση αγρίων ζώων στην περιοχή, η οποία άδεια του 2013 έχει εκδοθεί για 60 άτομα. Καλό είναι να αναφερθεί πως Πλατώνια, σπάνια και προστατευόμενα ζώα, έχουν δοθεί σε ιδιώτες, καθ’ ομολογία της κτηνιάτρου Κατερίνας Βελώνη ήδη από το 2014, ενώ δεν υπάρχει, ούτε ένα νεαρό ελαφάκι καθώς όλα τα νεογνά πέθαναν.
Η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Δήμου Ρόδου, Κατερίνα Βελώνη, δήλωσε πως «τα ελάφια σκοτώθηκαν μεταξύ τους κατά την περίοδο ζευγαρώματος και εξαιτίας έλλειψης προσωπικού δεν θάφτηκαν» όμως είναι σε γνώση του in πως πως η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου δεν είναι σε θέση να φροντίσει τα ζώα λόγω μακροχρόνιας άδειας της αρμόδιας κτηνιάτρου και της υποχρηματοδότησης.
Η δήλωση είναι βαθιά προβληματική, αρχικά γιατί χρειάζεται διενέργεια νεκροψίας/νεκροτομής στα άτυχα ζώα πριν τις δηλώσεις, ενώ δευτερευόντως γιατί η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου φέρει μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση και είναι χρονικά αδύνατον να διενέργησαν 40-50 νεκροψίες σε μια ημέρα. Επίσης δεν απαντάται γιατί έμειναν ζώα άταφα για πολλούς μήνες, με τα υπόλοιπα να εκτίθενται σε αρρώστιες. Ο δε τσακωμός μεταξύ αρσενικών δεν μπορεί να ισχύει και για τα νεογνά που πέθαναν κάτω από άγνωστες συνθήκες. Απορίας άξιον είναι ποιος θα διενεργήσει τις νεκροψίες, όταν η αρμόδια κτηνίατρος με εξειδίκευση στα ελάφια, είναι εμπλεκόμενη.
Σε κάθε περίπτωση οι σκελετοί είναι δεκάδες και δεν υπάρχει καμία γνώση των αιτιών θανάτου, πλην της υπόθεσης της «μονομαχίας μέχρι θανάτου».
Μια άδεια ήδη υπεράριθμη – Αβέβαιο το μέλλον των ελαφιών
Σημαντικό είναι να γνωστοποιηθεί, η ακριβής άδεια που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου για την εγκατάσταση και τις προδιαγραφές της αδείας, ως προς τα μέτρα για την ευζωία των ελαφιών και τον αριθμό του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για το Ελαφοκομείο του Ροδινιού. Μάλιστα ο Δήμος είχε αναφερθεί πολλές φορές «στην ανάγκη μείωσης του πληθυσμού τους».
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο Δήμος Ρόδου δεν αγοράζει τις απαραίτητες συμπληρωματικές τροφές που χρειάζονται τα υπό αιχμαλωσία Πλατώνια της Ρόδου. Σοβαρό ανταγωνισμό αντιμετωπίζουν και τα άγρια Πλατώνια, καθώς έχουν απέναντί τους 40.000 ζώα βοσκής για οτιδήποτε έχει μείνει από τις πυρκαγιές του 2023.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται με τα κατσίκια τα οποία έχουν εναλλακτικές, όμως κανείς δεν βοηθά τους κτηνοτρόφους με τροφές, ώστε να αφήσουν αρχικά την φύση να επανέλθει και κατά δεύτερον να μην ανταγωνίζονται τα ελάφια με τόση περιορισμένη τροφή. Ο πληθυσμός τους αναφέρεται από 4.600 άτομα έως 15.000 ανάλογα την πηγή.
Ένα από τα νεκρά ελάφια που βρέθηκαν στο χώρο.
Έτερα προβληματικά σημεία
Πηγές που γνωρίζουν τόσο την κατάσταση όσο και τα προβλήματα του αυτοσχέδιου Ελαφοκομείου, κάνουν λόγο για ελάφια που γεννήθηκαν υπό αιχμαλωσία και άλλα που αιχμαλωτίστηκαν την περίοδο των πυρκαγιών και μετά. Αναφέρεται πως τα ζώα που αιχμαλωτίστηκαν σε μεγάλη ηλικία μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής, ενώ μετά τις πρώτες βοήθειες θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθερα.
Πλέον τα ελάφια πρέπει να περάσουν όλα από κτηνιατρικό έλεγχο, κάτι που δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η αναπαραγωγή του είδους από μολυσμένα ζώα.
Το χειρότερο σε όλη την κατάσταση, είναι πως στον ακατάλληλο αυτόν χώρο οι εθελοντές κάνουν λόγω για πολλές δεκάδες Πλατώνια, καθώς πολλά μεταφέρθηκαν εκεί κατά την περίοδο μετά τις πυρκαγιές. Ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περισσότερα.
H Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου ζήτησε προκαταρκτική εξέταση
Την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, προκάλεσε η αναφορά της προέδρου της τοπικής Φιλοζωικής, Γιούλας Διμέλη, για την τραγική κατάσταση στο Δημοτικό Ελαφοκομείο. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως έχουν ήδη κληθεί άτομα για κατάθεση ενώ μια δημοτική σύμβουλος του Δήμου Ρόδου πέρασε αυτόφωρο. Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ελαφιών και αν αυτά έχουν υποστεί βασανισμό.
Σε μια ντροπιαστική σκηνή για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Ρόδου κάλεσε την Αστυνομία να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα και να κινηθεί νομικά κατά εθελοντών της Liber Life Rhodes η οποία έχει διασώσει δεκάδες ελάφια, γιατί μπήκε εντός του χώρου τον οποίο η Δημοτική αρχή (και οι προηγούμενες προφανώς) έχουν μετατρέψει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με περισσότερα από 20 νεκρά ζώα. Μετά από επικοινωνία, είναι σε γνώση του in πως οι εθελοντές διασώστες ζώων, δεν προξένησαν καμία φθορά στον χώρο. Ένας χώρος που με δυσκολία μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλος χώρος.
Εθελοντές της Ρόδου καλούν τις μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις άγριας ζωής της χώρας να παρέμβουν και να συμμετέχουν στην διερεύνηση της υπόθεσης μέσω των επιστημονικών συνεργατών τους.
Πηγή: in.gr
ΠΗΓΗ: ertopen.com