Ρομποτικός εξωσκελετός και ΑΜΕΑ Από: Αναστασία Ιωσηφίδου
Αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του 21ου αιώνα είναι ο ρομποτικός εξωσκελετός.
Από: Αναστασία Ιωσηφίδου
Στην εφεύρεση αυτή αξίζει να βρίσκεται στη λίστα με τις μεγαλύτερες καινοτομίες, τόσο λόγω σύλληψης ως ιδέα, όσο και ως κατασκευής. Κυρίως όμως, επειδή προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή παράλυση.
Λίγες δεκαετίες πριν, πιθανόν να σκεφτόμασταν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο, έως ανέφικτο άνθρωποι με σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη να περπατήσουν. Η ιστορία ωστόσο μας έχει αποδείξει αμέτρητες φορές ότι πολλά πράγματα που φαίνονταν ακατόρθωτα, έγιναν πραγματικότητα μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ας δούμε τι είναι ο ρομποτικός εξωσκελετός.
Τι είναι:
Ο ρομποτικός εξωσκελετός είναι συσκευή που μπορεί να φορεθεί σαν “ρούχο” από τον άνθρωπο και του επιτρέπει να κινείται. Εξωσκελετό στη φύση συναντούμε σε ορισμένα είδη εντόμων και ζώων. Ο ρόλος του είναι να τα προστατεύει από τραυματισμούς λειτουργώντας ως πανοπλία. Ο άνθρωπος διαθέτει μόνο εσωτερικό σκελετό. Η περίπτωση που χρειάζεται εξωσκελετό είναι για να μπορέσει να μετακινηθεί αν έχει απωλέσει για οποιονδήποτε λόγο την ικανότητα αυτή. Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στο φυσικό εξωτερικό σκελετό και στον τεχνητό.
Οφέλη από τη χρήση του:
Ο ρομποτικός εξωσκελετός χρησιμοποιείται σε κέντρα αποκατάστασης από φυσιοθεραπευτές με σκοπό τη σταδιακή ανάκτηση της ικανότητας της βάδισης. Η συσκευή αυτή αποδεικνύεται επίσης πολύ χρήσιμη και σε περιπτώσεις μόνιμης παράλυσης ή νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στις οποίες η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη, ο εξωτερικός σκελετός είναι ιδανική λύση. Φορώντας τον ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να περπατήσει και αποφεύγει τον κίνδυνο εμφάνισης κατακλίσεων, την περαιτέρω αποδυνάμωση των μυών του και την αύξηση του βάρους του. Ενισχύει επίσης το κυκλοφορικό σύστημα, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και μειώνει τους πόνους. Συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ψυχολογίας των ανθρώπων με αναπηρία και στην επίτευξη της αυτονομίας τους.
ΠΗΓΗ: maxmag.gr