Ικαριολόγος | Ενημέρωση - Επικαιρότητα - Ειδήσεις - Καυστικά Σχόλια
hot news image

ΕΛ.ΑΣ: Αγορά νέων περιπολικών ενώ συνεχίζεται ο...

info@ikariologos.com
  • Ικαρία
  • Γνώμες
  • Εργασιακά
  • Πολιτική
  • Οικονομία
Ικαριολόγος | Ενημέρωση - Επικαιρότητα - Ειδήσεις - Καυστικά Σχόλια
line seperator burger menu icon X

Social Media

Ikariologos Twitter-X Ikariologos YouTube Ikariologos Facebook

Like, Share & Comment

Για να βλέπεις πρώτος/τη τα άρθρα

Κατηγορίες

Ικαρία Φούρνοι Γνώμες Πολιτική Υγεία Κοινωνικά ΑμεΑ Αθλητικά
Όλες οι κατηγορίες

Αρθρογράφοι

Βιγλάτωρας Δήμητρα ΠερλορέντζουΜανόλης ΚωνσταντάκηςΜάνος ΣαββίδηςΠέτρος ΤσιγκούληςΨυχραιμία
Αφιερώματα - Ιστορικά

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Έλλη Λαμπέτη – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σαν σήμερα πέθανε η Έλλη Λαμπέτη. Η Έλλη Λαμπέτη υπήρξε κορυφαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1926 στα Βίλια Αττικής. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λούκου. Πατέρας της ήταν ο Κώστας Λούκος, ιδιοκτήτης ταβέρνας, και μητέρα της η Αναστασία Σταμάτη. Έφυγε από τη ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου του 1983 στη Νέα Υόρκη.

Ο παππούς της, γνωστός ως Καπετάν-Σταμάτης, είχε πολεμήσει στο πλευρό του Κολοκοτρώνη, κατά την επανάσταση του 1821.

Το 1928 η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η Έλλη έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά απορρίφθηκε. Ωστόσο, το ταλέντο της αναγνωρίστηκε από τη Μαρ��κα Κοτοπούλη, που την πήρε κοντά της και σύντομα έγινε η αγαπημένη της μαθήτρια.

Μάλιστα, της είχε τόση εμπιστοσύνη, ώστε της επέτρεψε να διαβάσει ακόμη και τις ερωτικές επιστολές που είχε λάβει από τον Ίωνα Δραγούμη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκείνη τη χρονιά απέκτησε και το νέο της επώνυμο, το οποίο το επέλεξε από το βιβλίο «Αστραπόγιανος» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

https://www.youtube.com/watch?v=qvdGgYuDGzI#action=share

Πολύ σύντομα, το 1942, έκανε την πρώτη επίσημη θεατρική της εμφάνιση, στο έργο «Η Χάννελε πάει στον Παράδεισο» του Χάουπτμαν. Τέσσερα χρόνια αργότερα καθιερώθηκε ως ηθοποιός εξαιρετικής εσωτερικότητας, με τον «Γυάλινο Κόσμο» στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Την ίδια χρονιά έκανε και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, στην ταινία «Αδούλωτοι Σκλάβοι».

Από το 1948 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Κώστα Μουσούρη, τον μεγάλο αντίπαλο του Κουν. Εκείνη τη χρονιά γνωρίστηκε και με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον πρώτο μεγάλο της έρωτα.

Το 1950 παντρεύτηκε με τον Μάριο Πλωρίτη. Ο γάμος τους, όμως, δεν άντεξε για πολύ. Χώρισαν τρία χρόνια αργότερα, όταν η Έλλη γνώρισε τον Δημήτρη Χορν. Μαζί έγραψαν μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη. Συγκρότησαν δικό τους θίασο, μαζί με τον Γιώργο Παππά, ανεβάζοντας έργα όπως: «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι», «Το παιχνίδι της Μοναξιάς», κ.α.

Στη μεγάλη οθόνη, υπήρξαν συμπρωταγωνιστές στην «Κάλπικη Λίρα» (1956) του Γιώργου Τζαβέλα. Άλλες κινηματογραφικές επιτυχίες της Έλλης Λαμπέτη, αυτής της περιόδου, είναι το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» (1954), «Το κορίτσι με τα μαύρα» (1956) και «Το τελευταίο ψέμα» (1957) του Μιχάλη Κακογιάννη.

Παρότι η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν υπήρξαν αγαπημένο ζευγάρι στη ζωή και στο σανίδι, η σχέση τους έφτασε στο τέλος της το 1959. Δήλωσαν ότι θα ξανασυνεργαστούν σύντομα, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Έως τότε η Έλλη είχε χάσει τη μητέρα της, τρία αδέρφια κι ένα μωρό που θα αποκτούσε με τον Χορν. Η μόνη αχτίδα σ’ αυτά τα τραγικά χρόνια ήταν η γνωριμία της με τον Αμερικανό συγγραφέα Γουέικμαν, ο οποίος υπήρξε ο επόμενος σύζυγός της έως το 1976.

Η δεκαετία του ’70 ήταν εξίσου σκληρή για την Έλλη Λαμπέτη. Εξαιτίας της λαχτάρας της για την απόκτηση ενός παιδιού, ενεπλάκη σε μία δικαστική περιπέτεια, που κράτησε τέσσερα χρόνια. Οι φυσικοί γονείς της μικρής Ελίζας, που είχε υιοθετήσει, διεκδίκησαν και πήραν την κηδεμονία του παιδιού το 1974.

Τα επόμενα χρόνια ήταν μία μάχη με την επάρατο νόσο, από την οποία είχε προσβληθεί από το 1967. Δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να παίζει στο θέατρο, αποσπώντας εντυπωσιακές κριτικές.

Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1981, στο έργο «Σάρα – Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού», όπου έπαιξε θαυμαστά το ρόλο της κωφάλαλης Σάρας. Λίγο αργότερα, η υγεία της επιδεινώθηκε. Έχασε τη φωνή της και τελικά άφησε την τελευταίας της πνοή στις 3 Σεπτεμβρίου του 1983, στο αμερικάνικο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Η ζωή της γράφτηκε σε βιβλίο από τον καλό της φίλο Φρέντυ Γερμανό κι έγινε μπεστ σέλερ, 13 χρόνια μετά το θάνατό της.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

ΠΗΓΗ:http://www.enikos.gr 

Ετικέτες
Κινηματογράφος
Κοινοποίηση άρθρου

Αρθρογράφος

Βιγλάτωρας

Τελευταία Άρθρα

Καταγγελία | Τελευταία Άρθρα

Καταγγελία δικηγόρου θυμάτων Τεμπών: “Στη δικογραφία είναι...

8 Μαΐου 2025 6:46 ΜΜ
Διεθνή | Τελευταία Άρθρα

Με βόμβες και πείνα το Ισραήλ εξοντώνει...

Το αλεύρι τελείωσε, το 75% των οχημάτων είναι ακινητοποιημένα, συνεπώς άχρηστα, λόγω έλλειψης βενζίνης, η οργάνωση αρωγής World Central Kitchen...

8 Μαΐου 2025 6:40 ΜΜ
Κοινωνικά | Τελευταία Άρθρα

Επιτροπή Ανταγωνισμού: “Η προσβασιμότητα πολλών νησιών παραμένει...

ΗΕπιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποιεί ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της ελληνικής ακτοπλοΐας για την ελληνική οικονομία και κοινωνική συνοχή,

8 Μαΐου 2025 6:36 ΜΜ
Αθλητικά | Τελευταία Άρθρα

Αθλητικές Μεταδόσεις 09/05/2025...

Αναλυτικά το Πρόγραμμα:

8 Μαΐου 2025 6:32 ΜΜ

Marianna Genti Makeup Artist

Δρομολόγια πλοίων

Γραφίδα - Pen Display HUION Kamvas Pro 24 (4K)


Beacons.ai κάνε τώρα το δικό σου landing page με τα domains σου!

ikariologos

H ιδιαίτερη πατρίδα Ικαρία και η στάση των ανθρώπων της για τη ζωή (πουσυνθέτουν και την όλη φιλοσοφία της) υπήρξαν εμπνευστές της ιδέας να φτάσει η φιλοσοφία αυτή όσο μακρύτερα γίνεται μέσω μιάς ηλεκτρονικής σελίδας-blog.

Κατηγορίες

Νέα Ικαρίας Νέα Φούρνων Γνώμες Πολιτική Υγεία Κοινωνικά ΑμεΑ Αθλητικά

Επικοινωνία

info@ikariologos.com
Σχετικά με εμάς
Ποια είναι η Ικαρία
Όροι Χρήσης

Αρθρογράφοι

Βιγλάτωρας Δήμητρα ΠερλορέντζουΜανόλης ΚωνσταντάκηςΜάνος ΣαββίδηςΠέτρος ΤσιγκούληςΨυχραιμία

Social Media

Ikariologos Twitter-X Ikariologos YouTube Ikariologos Facebook
2025 © Copyright Ikariologos | All rights reserved.
Developed and Designed by Disolt P.C.