Σαββατοκύριακο Αυτοδιαχείρισης της άρδευσης στο Πήλιο
Στο πόδι τρία χωριά του Πηλίου- Δράκεια, Σταγιάτες και Άγιος Γεώργιος Ανακασιάς- αυτό το ΣΚ.
Κάτοικοι και αλληλέγγυοι θα αποκαταστήσουν τα αυλάκια άρδευσης τα οποία υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα.
Οι ζημιές ιδιαίτερα στα δύο πρώτα χωριά είναι εκτεταμένες λόγω κατολισθήσεων και πτώσης δέντρων και θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να μπει το νερό στο αυλάκι έγκαιρα την τρέχουσα αρδευτική περίοδο.
Ως γνωστόν η συντριπτική πλειοψηφία των χωριών που ανήκουν στον δήμο Βόλου, αποφάσισαν από την Άνοιξη του 2015 να αυτοδιαχειριστούν το πότισμα των χωραφιών και των κήπων τους ως απάντηση στην απόφαση για μεταφορά της διαχείρισης της άρδευσης από τον δήμο και τις κοινότητες στην ΔΕΥΑΜΒ, παράνομα και χωρίς διαβούλευση.
Σε μια επιχείρηση δηλαδή ιδιωτικού δικαίου, ανίκανη να ανταποκριθεί, με τελικό στόχο το ξεπούλημα της άρδευσης σε ιδιώτη.
Τον Μάρτιο 2015, το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ- με πρόεδρο τον τωρινό δήμαρχο-παίρνοντας τη σκυτάλη της ιδιωτικοποίησης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, επιχείρησε χρησιμοποιώντας αστυνομική και δικαστική καταστολή να ψηφίσει κανονισμό άρδευσης, ώστε να ολοκληρώσει το σχέδιο της υφαρπαγής της άρδευσης από τις τοπικές κοινότητες και την μετατροπή των αγροτών σε καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΥΑΜΒ.
Οι κάτοικοι των χωριών γύρισαν την πλάτη στην αυταρχική πολιτική της δημοτικής αρχής, δεν αναγνώρισαν ποτέ το «δικαίωμα» της ΔΕΥΑΜΒ στη διαχείριση της άρδευσης και συνεχίζουν την αυτοδιαχείριση για 4η χρονιά με απόλυτη επιτυχία , εμμένοντας στην αρχική τους απόφαση για επαναφορά της αρμοδιότητας στο δήμο και τις κοινότητες.
Το νερό της άρδευσης στα χωριά του Πηλίου είναι πηγαίο και καθαρό και ενδιαφέρει ιδιαίτερα ιδιώτες επενδυτές.
Το 2008, ο τότε δήμος Αγριάς, ανέθεσε σε ιδιωτικό γραφείο μελετών τεχνικών έργων την εκπόνηση μελέτης για εκμετάλλευση των πηγών της Δράκειας (Σανατόριου και Γαλανορέματος) από ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ, για 20 χρόνια!
Σύμφωνα με τη μελέτη που ποτέ δεν προχώρησε λόγω της δυναμικής αντίδρασης των Δρακιωτών, ο επενδυτής θα αναλάμβανε την υποχρέωση της “διασωλήνωσης” του νερού των πηγών, με αντάλλαγμα την κατασκευή και εκμετάλλευση υδροηλεκτρικών μονάδων, τη συγκέντρωση και χλωρίωση του νερού στην Άγρια και πώλησή του στο δήμο Βόλου και τον απόλυτο έλεγχο της άρδευσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του γραφείου μελετών αποζημιώθηκε αργότερα από το δήμο Βόλου για την μελέτη που ποτέ δεν υλοποιήθηκε και είναι μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, προσωπική επιλογή του σημερινού δήμαρχου!
Ο αγώνας λοιπόν των χωριών ενάντια στη επιχειρούμενη πολιτική του ξεπουλήματος της άρδευσης συνεχίζεται και αποτελεί αντικείμενο ζωηρού ενδιαφέροντος για τα κινήματα που αγωνίζονται για την προστασία του νερού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.