Σε κατάσταση ακραίας φτώχειας 1.650.000 άτομα – “Δανίες του Νότου”, “Ζάππεια” και “προγράμματα Θεσσαλονίκης” …
Δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα της φτώχειας.
Αντιμετωπίζει, όμως, μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Μέσα σε πέντε χρόνια οι Έλληνες έχασαν το 1/3 της αγοραστικής τους δύναμης, το 1/4 του εισοδήματός τους.
Και ένας τεράστιος αριθμός από συμπολίτες μας ζουν σε αυτό που η έρευνα περιγράφει “κατάσταση ακραίας φτώχειας”.
Ένα καθεστώς φόβου και ανασφάλειας, που διαχέεται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς από το 2009, με πέντε διαδοχικές κυβερνήσεις να τάζουν τον ουρανό με τα άστρα στο λαό.
“Δανίες του Νότου”, “Ζάππεια” και “προγράμματα Θεσσαλονίκης”, μνημόνια που “σκιζόταν σελίδα- σελίδα”, με ‘ένα νόμο και ένα άρθρο”.
Χρόνο να κερδίζουν, να αποκοιμίζουν το λαό για να μην αντιδράσει βίαια και στη συνέχεια … “κουλούρι Θεσσαλονίκης” και “Γεμιστά Θεανώς” στη καλύτερη των περιπτώσεων.
Διαπιστώσεις, έρευνες, φιλάνθρωπες επισκέψεις αντιπροσωπειών από το Ευρωκοινοβούλιο, από Διεθνείς Οργανισμούς, βουλευτές από κοινοβούλια Ευρωπαϊκών χωρών, έρχονται διαπιστώνουν τη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, τον εξευτελισμό των ασθενών στα νοσοκομεία, τις χωρές που χάνονται άδικα, τα σχολεία που δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, τους κοινωνικά αδύνατους που πετάγονται στο Καιάδα … κάνουν δηλώσεις συμπαράστασης, και όλοι μαζί δίνουν ένα .. χέρι βοηθείας για να συνεχιστεί η επίθεση στην Ελληνική Κοινωνία.
Τον καθησυχαστικό ρόλο για να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη, έχουν αναλάβει από κοινού, όλες οι από το Σύνταγμα – και μη – διακριτές εξουσίες.
Πολιτικό προσωπικό, Δικαστικό σώμα, Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική εξουσία, μαζί με την λεγόμενη “Τέταρτη εξουσία” με καθησυχαστικές ενέσεις, προσπαθούν να κρατήσουν σε ελεγχόμενο επίπεδο τις αντιδράσεις.
Όμως .. 1.650.000 άνθρωποι σε “κατάσταση ΑΚΡΑΙΑΣ φτώχειας” είναι μια βόμβα στη καρδιά της Κοινωνίας, της Δημοκρατίας, της ίδιας της ύπαρξης αυτού του λαού.
Τα ίδια ψέμματα, με άλλους εκφωνητές.
Από το 2009, το ίδιο “αφήγημα” – νεομνημονιακός όρος -από πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς, ίδιες υποσχέσεις ανάκαμψης, ίδιες δικαιολογίες για την υποταγή που ακολουθούσε στα κελεύσματα των δανειστών.
Πολιτική κανονιοφόρων, εκβιασμοί κυνισμός, ειρωνία από μέρους των δανειστών.
Λεονταρισμοί στην αρχή, συμβιβασμός και τελικά αυτο-εξευτελισμός.
Και κάθε φορά ο λαός να ψάχνει τον επόμενο .. που να αποδεικνύεται στο τέλος .. και αυτός ΨΕΥΤΗΣ.
Όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Δεν μπορεί να πιστεύουν πραγματικά ότι θα συνεχίσει να ανέχεται η κοινωνίας τόση φτώχεια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολύ περισσότερο όταν αυτοί που πληρώνουν τη κρίση, είναι αυτοί που αποδεδειγμένα δεν τα φάγανε.
Δεν διορίστηκαν – η απόλυτη πλειοψηφία προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα – δεν καρπώθηκαν τα θαλασσοδάνεια, δεν τους δόθηκαν παράνομες συμβάσεις έργων.
Η σημερινή κυβέρνηση παίζει με τους αριθμούς.
Η ανεργία, με τα γνωστά τεχνάσματα, παρουσιάζει μείωση 3%, όταν όμως η μισθοδοσίες έχουν μειώσεις της τάξης του 30%!!
Και αν συνεχίσουν να μετράνε και να γιορτάζουν για τέτοιες “νίκες”, θα βρεθούμε σύντομα αγωνιζόμαστε για τη προάσπιση της Δημοκρατίας και της συνέχισης αυτού του κράτους ..
Αρ. Σταγειρίτης
ΠΗΓΕΣ
ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζουν 1.650.000 Ελληνες
Υπάρχει και πιο πρόσφατη έρευνα από τα συστημικά διαΝΕΟσιςσε συνεργασία με το “ΠΑ.ΜΑΚ.” του κ. Μαρατζίδη είναι αποκαλυπτική. Όλη η έρευνα ΕΔΩ
“Οι Ελληνες πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας ανέρχονται σε 1.647.703 και μεταφράζονται στο 15% του συνολικού πληθυσμού. Οπως προκύπτει από νέα έρευνα της diaNEOsis, μέσα σε πέντε χρόνια οι Έλληνες έχασαν το 1/3 της αγοραστικής τους δύναμης και το 1/4 του εισοδήματός τους. Το 95% των Ελλήνων το 2014 δήλωνε πως «τα βγάζει πέρα δύσκολα», ενώ το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα κυμαίνεται για το 2015 στο 15%, όταν το 2011 έφτανε στο 8,9% και το 2009 δεν ξεπερνούσε το 2,2%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, το όριο της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα κυμαίνεται από 182 ευρώ τον μήνα για μονομελές νοικοκυριό σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές που ζει σε ιδιόκτητο σπίτι, μέχρι 905 ευρώ τον μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά που ζει στην Αθήνα και πληρώνει ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο.
Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην επαγγελματική κατάσταση των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά άνεργους είναι αναμενόμενο, ωστόσο προκαλεί έκπληξη το ότι ένα μεγάλο ποσοστό αφορά αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Υπάρχει και πρόσφατη έρευνα από τα συστημικά διαΝΕΟσιςσε συνεργασία με το “ΠΑ.ΜΑΚ.” του κ. Μαρατζίδη είναι αποκαλυπτική. Όλη η έρευνα ΕΔΩ