Σφοδρές αντιδράσεις για τις διατάξεις που παραδίδουν τον αιγιαλό στα ιδιωτικά συμφέροντα
Την οργή της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει πολλές προβληματικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό και περιλαμβάνουν πολλά δώρα σε ιδιώτες, αλλά και ρυθμίσεις για ενάλιες αρχαιότητες.
Έπειτα από 12ωρη συνεδρίαση το νομοσχέδιο με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
Με πρόσχημα τα έκτακτα μέτρα για υγειονομική, η κυβέρνηση φέρνει ρυθμίσεις που έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε αιγιαλό και παραλίες και, φυσικά, γεννώνται τα ερωτήματα εάν τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα ή αποτελούν προάγγελο μονιμοποίησης δυσχερών διατάξεων για το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, αυξάνεται από 300 τ.μ. σε 500 τ.μ. το εμβαδό αιγιαλού που παραχωρείται για ξαπλώστρες, ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα, τροχήλατα αναψυκτήρια κλπ. Παράλληλα, στο άρθρο 43 προβλέπεται μείωση κατά 10% της ελεύθερης έκτασης αιγιαλού (από 60% σε 50%), ενώ δίνεται απεριόριστο εμβαδό παραχώρησης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα όμορα του κοινόχρηστου χώρου, χωρίς δημοπρασία και έως και τρία χρόνια..
Την ίδια στιγμή τα άρθρα 37-42 εισάγουν… νέες συνήθειες στις ελληνικές τουριστικές περιοχές, καθώς προβλέπουν τη δημιουργία χώρων του λεγόμενου glamping (glamorous camping), δίνοντας το δικαίωμα για τη δημιουργία μόνιμων υποδομών μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, αλλά και προστατευόμενες περιοχές. Το ερώτημα που τίθεται, φυσικά, είναι πόσα ξενοδοχεία ή άλλα τουριστικά καταλύματα θα εκμεταλλευτούν τις νέες διατάξεις για να δημιουργήσουν χώρους glamping, εκμεταλλευόμενα ακόμη μεγαλύτερα σημεία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τις διατάξεις του νομοσχεδίου στηλίτευσε κατά την ομιλία της η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, σχολιάζοντας «την ώρα που εισάγετε το glamping ως ένα νέο τουριστικό προϊόν, εσείς ο ίδιος το υποσκάπτετε» επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε τεχνική και λειτουργική προδιαγραφή.
Σκληρή ήταν και η κριτική της για το ζήτημα του αιγιαλού με την Κατερίνα Νοτοπούλου να σημειώνει «με πρόσχημα την πανδημία ανοίγετε την κερκόπορτα για την κατάληψη του δημόσιου χώρου, τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στη θάλασσα και την παγίωση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας επί μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού».
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, επικεντρώθηκε στις διατάξεις του καταδυτικού νομοσχεδίου που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Η κυβέρνηση ενοικιάζει τους ενάλιους χώρους σε ιδιώτες και όπως λένε οι αρχαιολόγοι «είναι σαν να δίνετε τη διαχείριση της Επιδαύρου σε έναν θιασάρχη» είπε ο κ. Αρσένης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, το νομοσχέδιο στερεί επίσης «στην ουσία» την πρόσβαση των παραλιών στους πολίτες, καθώς διευρύνει τις παραλίες που θα υπάρχει αποκλειστική διαχείριση από τα κείμενα ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διάταξη, που επιτρέπει δόμηση για διόδους διαδρομών γκολφ.
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ως «απροκάλυπτα αντισυνταγματικό, πρόχειρα γραμμένο, που προσβάλλει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις διατάξεις του Συντάγματος, και σε μερικά σημεία και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες».
ΦΩΤΟ:Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi
ΠΗΓΗ: efsyn.gr