Σήμερα η ετυμηγορία για το Νoor 1 Κώστας Ζαφειρόπουλος
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοινώνει την απόφασή του για τους εμπλεκόμενους στην πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης, της μεγαλύτερης ποσότητας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ● Τα πρόσωπα-κλειδιά, τα καινούργια στοιχεία, η εισαγγελική πρόταση και η παράλληλη δικογραφία με πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Μαρινάκη
Επειτα από δυο χρόνια ανακοινώνεται σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η ετυμηγορία για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του Noor One. Μια δίκη, που καθυστέρησε να ξεκινήσει καθώς επί 18 μήνες καθαρογραφόταν η απόφαση του Πρωτοδικείου, μια δίκη που διεξήχθη στις δικαστικές αίθουσες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (πλην της «Εφ.Συν.» και 1-2 μέσων ακόμα), για μια υπόθεση με πολλές άγνωστες πτυχές αλλά με «μια δεμένη» δικογραφία, σύμφωνα με την εισαγγελέα της πρώτης δίκης Μαρία Τρουπή, χάρη στη συστηματική προσπάθεια των λιμενικών που συνέλαβαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κατάσχεσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη.
Το «σαπάκι», όπως αποκαλούν αρκετοί μάρτυρες το Noor One, που ναυπηγήθηκε το 1963 στη Νορβηγία, είχε ελάχιστη χωρητικότητα και άλλαζε συνεχώς σημαίες ευκαιρίας και ονόματα. Πριν μετονομαστεί σε Noor λεγόταν «Κύθνος» και είχε καπετάνιο τον χρυσαυγίτη Κούζηλο. Ενα σαπιοκάραβο που, όπως διαφαίνεται, έκανε τοπικούς πλόες λαθραίων πετρελαίων στον Περσικό Κόλπο και προοριζόταν να πάει για διάλυση, έγινε η πολύφερνη νύφη που έφερε κοντά Ελληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές, καπετάνιους και ναυλωτές πριν ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι.
Εφοδιασμένο με πλήρωμα «χαμηλής ποιότητας» (από πλευράς εμπειρίας), ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 από τη Σάρζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φόρτωσε την ηρωίνη ανοιχτά του Ομάν (σε σακιά που έγραφαν «Ρύζι μπασμάτι»), πέρασε το Σουέζ και έφτασε στις 7 Ιουνίου 2014 στην Ελευσίνα.
Το σχέδιο ήταν να μεταφερόταν μέρος της ηρωίνης μέσω Ηγουμενίτσας στην Ιταλία και από εκεί σε Βέλγιο και Ολλανδία, αποφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες της. Μέχρι τον Αύγουστο του 2014, συνολικά 33 άνθρωποι είχαν συλληφθεί. Μέχρι σήμερα έχουν συνολικά σκοτωθεί περισσότεροι από 10 άνθρωποι σε τρεις ηπείρους που σχετίζονται με την υπόθεση.
Η εγκληματική οργάνωση του «Nοοr One» οδηγήθηκε στο εδώλιο το 2015, η απόφαση εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2016, με την εισαγγελέα να ασκεί έφεση υπέρ του νόμου, θεωρώντας ιδιαίτερα επιεική την ετυμηγορία. Οι περισσότεροι Ελληνες κατηγορούμενοι (πλην των Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη) αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή. Στο εδώλιο κάθονται ο 62χρονος ναυλομεσίτης Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο 45χρονος εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης και τρεις Τούρκοι που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια.
Επίσης δικάζονται ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης (10 χρόνια με αναστολή), ο χημικός μηχανικός Βασίλης Κουρούβανης (8 έτη με αναστολή), ο πρώην ιδιοκτήτης του πλοίου Παναγιώτης Φάρος (10 χρόνια με αναστολή), ο πρώην συνεργάτης του Γιαννουσάκη Σταύρος Λάγιος (10 έτη, αναστολή), ο Ιρανός συνοδός του φορτίου Μπονιάντ (16 χρόνια), ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης (18 έτη), οδηγός της νταλίκας που μετέφερε τα ναρκωτικά.
Καινούργια στοιχεία
Η εισαγγελέας B. Βλάχου έκανε δεκτές τις νόμιμες συνακροάσεις της ΕΥΠ το 2012 για τα στημένα, μέσα στις οποίες ακούγονται ορισμένοι κατηγορούμενοι του Noor One. Ηταν η πρώτη φορά μετά τις συλλήψεις που ακούστηκαν σε δικαστική αίθουσα οι απομαγνητοφωνήσεις των «κοριών».
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας είπε πως «οι Γιαννουσάκης και Μπουρδούβαλης με βασικό οργανωτή τον λαθρέμπορο Αχμέντ Σαχίντ και με ηγετικά στελέχη τους εγκληματίες Γκαριμπάλντι και Ζιντάστι (συνελήφθη το 2018 στην Τουρκία) μαζί και με άλλα πρόσωπα, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από το φθινόπωρο του 2012 με σκοπό τη διαμετακόμιση ναρκωτικών.
Κυρίαρχο ρόλο στην τέλεση της πράξης είχαν οι Α. Κοτσώνης («κεντρικό πρόσωπο, όλοι αναφέρονταν σε αυτόν») και Β. Κουρούβανης, που κατέστρωσαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη διαμετακόμιση των ναρκωτικών, δημιουργώντας ένα προκάλυμμα νομιμότητας για τη μεταφορά της ηρωίνης. Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου…».
Επιπλέον τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε δορυφορικό τηλέφωνο που ήταν κρυμμένο επί πέντε χρόνια στην οροφή της γέφυρας του καραβιού. Στο δικαστήριο διαβάστηκαν μηνύματα και κλήσεις από και προς το συγκεκριμένο τηλέφωνο, στα οποία εμπλέκονται και οι κατηγορούμενοι Γ. Μπουρδούβαλης και Μ. Γιαννουσάκης.
• «Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του “Noor1” παραμένουν κρυμμένοι» επανέλαβε τρεις φορές στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ο επικεφαλής των λιμενικών Γ. Κατσούλης, εκτιμώντας πως πίσω από τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό σχήμα του πλοίου κρυβόταν η πρόθεση των ιδιοκτητών του να «εξαφανιστούν».
Η εισαγγελική πρόταση
Την αλλαγή των κατηγοριών προς το δυσμενέστερο σε βάρος του συνεργάτη της εταιρείας Capital του Β. Μαρινάκη, Α. Κοτσώνη, αλλά και του φερόμενου ως υποναυλωτή Β. Κουρούβανη πρότεινε η εισαγγελέας. Βαρύ ήταν το «κατηγορώ» και για τους Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη, ενώ η ίδια πρότεινε την απαλλαγή του πρώην ιδιοκτήτη του πλοίου, Π. Φάρου.
Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης να καταδικαστούν για βαρύτερα αδικήματα και οι κατηγορούμενοι Καρτσώνης και Λάγιος (άμεση συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών) όπως και ο Ιρανός Μπονιάντ. Τέλος, εισηγήθηκε την ενοχή των τεσσάρων παρόντων Τούρκων κατηγορούμενων και την απόρριψη της έφεσης πέμπτου συμπατριώτη τους, που δεν παρίσταται στη δίκη. Ηταν, βέβαια, η έφεση της εισαγγελέως Μ. Τρουπή που έδωσε τη δυνατότητα στην εισαγγελέα του Εφετείου να προτείνει αυστηρότερη δικονομική μεταχείριση των κατηγορούμενων μελών της εγκληματικής οργάνωσης
Τον Μάρτιο του 2018 ποινική δίωξη για το Noor One κατά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του άσκησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, με κατηγορίες για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ουσιών. Η δίωξη ασκήθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχθηκαν εμβάσματα από την εταιρεία του εφοπλιστή αλλά και μέσω εταιρείας συγγενικού του προσώπου προς την εταιρεία του Μ. Γιαννουσάκη. Υστερα από 2,5 χρόνια δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κύρια ανάκριση, ενώ τρεις ανακριτές έχουν δηλώσει παραίτηση.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr