«Στα σχολεία δεν έχουμε …τραπέζια, έχουμε όμως τράπεζες»
Ανακοίνωση της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:
Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του υπουργείου Παιδείας στις 7/3/2018 κλήθηκαν οι μαθητές των γυμνασίων της χώρας, να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών(!) με τίτλο European Money Quiz.
Το European Money Quiz, μας πληροφορεί το υπουργείο μας, ως ντίλερ των τραπεζών, είναι ένα παιχνίδι γνώσεων για το Χρήμα και έχει διαμορφωθεί με στόχο να αποτελέσει εργαλείο: – για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού (sic) μαθητών ηλικίας 13-15 ετών και προετοιμασίας για τους Διαγωνισμούς μεταξύ τάξεων που θα πραγματοποιηθούν σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για πρώτη φορά το 2018. Οι ανωτέρω διαγωνισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για το Χρήμα (European Money Week).
Ο Εθνικός Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε; διαδικτυακά την Τρίτη, 13 Μάρτη. (όχι ακόμη υποχρεωτικά…)
Το έγγραφο συνοδεύουν αναλυτικές οδηγίες στους καθηγητές που θα αναλάβουν το project (τι άλλο θα μας αναθέσουν ακόμη;).
«Είσαι 13-15 χρονών και δεν ξέρεις να αξιοποιήσεις τα χρήματα σου;»
Περιγελά τους διαγωνιζόμενους μικρούς «επιχειρηματίες» η σχετική αφίσα του διαγωνισμού! Οι τράπεζες εισέρχονται πανηγυρικά «και με την βούλα» του υπουργείου στο δημόσιο σχολείο να επιμορφώσουν τους γυμνασιόπαιδες στα ιδανικά και τις αξίες τους!
Οι ελληνικές τράπεζες οι σύγχρονοι Σάιλοκ, που παρασιτούν στο καχεκτικό σώμα της οικονομίας και κοινωνίας και απομυζούν τον πλούτο των εργαζομένων, σε ρόλο …σχολικού συμβούλου και διαμορφωτή εκπαιδευτικών προγραμμάτων! Έλεος !
Αυτές που από το 2008 καρπώθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών δανείων, που εκτόξευσε το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.
Αυτές που έχουν λάβει ενισχύσεις από το ελληνικό δημόσιο πάνω από 250 δις σε διάφορες μορφές (εγγυήσεις, ρευστό κλπ) σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε Υγεία/Παιδεία κ.λ.π., που συρρικνώθηκαν στο ελάχιστο.
Αυτές που λεηλατούν μέσω τοκογλυφικών δανείων, προμηθειών, των πλειστηριασμών και κατασχέσεων την λαϊκή περιουσία και των οικογενειών των μαθητών μας. Αυτές που συντελούν να γίνεται …quiz η επιβίωση για εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα μας και να εγκαταλείπει την χώρα η πλειοψηφία της νέας γενιάς.
Καταγγέλλουμε επίσης, το γεγονός ότι την Πέμπτη 8 Μάρτη 2018 μόλις μια μέρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Θεσσαλονίκη, που συνοδεύτηκε από βίαιη καταστολή των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης προτίμησε να συνεορτάσει την μέρα της γυναίκας με την …Τράπεζα Πειραιώς στο Συνεδριακό κέντρο της τράπεζας με θέμα: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΓΝΩΣΕΙΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» (όπου «δημιουργικές» βλ. επιχειρηματικές…).
Υποτίμησε έτσι τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς που αποτελούν την πλειοψηφία του κλάδου μας και αγωνίζονται με αξιοπρέπεια στην οικογένεια, στο σχολειό και στην κοινωνία ενάντια σε μύριες δυσκολίες και διακρίσεις. Θα μπορούσε για παράδειγμα να οργανώσει μια εκδήλωση για την μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό που καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην εργασία της και την μητρότητα, αφού οι κυβερνήσεις της αρνούνται τις άδεις κύησης.
Η περικύκλωση του δημόσιου σχολείου από τις κάθε λογής εταιρείες, φαίνεται να αποκτά πλέον νέες επικίνδυνες διαστάσεις και το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να υψώσει τοίχο προστασίας γύρω του.
Έξω οι εταιρείες και οι τράπεζες από τα σχολεία μας! – Μore money for our schools!
Υ.Γ. Όσον αφορά τις ίδιες τις τράπεζες αυτές πρέπει να περιέλθουν στο κράτος και την κοινωνία στα πλαίσια μιας άλλης συνολικής φιλολαϊκής πολιτικής.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ / Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ