Στους δρόμους όλος ο κόσμος του πολιτισμού
φωτογραφία αρχείου
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι καλλιτέχνες κόντρα στο προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους και την τροπολογία – «εμπαιγμό» που κατατέθηκε για να καμφθούν οι αντιδράσεις προχωρώντας αύριο, Πέμπτη σε συγκέντρωσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το ραντεβού δίνεται για τις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το κάλεσμα το έχει απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α), ενώ στην αυριανή απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ), καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ
Ανακοίνωση στήριξης της απεργίας έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00, καθώς και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχει με 3ωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00) για τις 1 και 2 Φεβρουαρίου.
Στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών συμμετέχουν σωματεία του ΥΠΠΟΑ τα οποία, με αίτημα να μην αλλάξει το νομικό καθεστώς των δημόσιων μουσείων, κηρύσσουν στάση εργασίας αύριο Πέμπτη 2/2, από τις 11 πμ έως τις 2 μμ, ενώ καλούν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
«Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των σωματείων των καλλιτεχνών που έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2023 και με την 24ωρη απεργία του ΣΕΚΑ στις 2 Φεβρουαρίου 2023», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – ΣΕΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων – ΠΕΣΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων – ΣΕΚΑ.
Καταγγέλλουν εμπαιγμό
Η τροπολογία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχετικά με το προεδρικό διάταγμα 85, που έχει προκαλέσει αναβρασμό στον καλλιτεχνικό κόσμο εδώ και ενάμιση μήνα, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.
Μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.) επισημαίνει ότι «η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ.» και «επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά». Επίσης, καταγγέλλει «ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα», καθώς, όπως επισημαίνει, «πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση». Συνεπώς κατά την Π.Ο.Θ.Α. «η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι ανοίγει την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.
Την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 ζήτησε με σημερινή ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα διατείνεται ότι επιλύει στο ομιχλώδες τοπίο στο οποίο βρίσκονται διαχρονικά οι καλλιτεχνικές σπουδές στη χώρα μας».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι «οι όποιες πρωτοβουλίες νομοθετικού εξορθολογισμού της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας οφείλουν να έχουν ως αφετηρία την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών που έχουν περάσει μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο και οι οποίοι, βάσει του πρόσφατου διατάγματος, βρίσκονται παντελώς εκτεθειμένοι».
Στο μεταξύ, ενόψει της πανκαλλιτεχνικής κινητοποίησης, απ’ τη Ν.Δ. διέρρεαν ως fake news μια σειρά απ’ τα προβληματικά σημεία του Προεδρικού Διατάγματος που έχουν επισημάνει τόσο οι καλλιτέχνες και τα σωματεία τους, όσο και η αντιπολίτευση, αλλά και κάποια απ’ τα αιτήματά τους.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr