Συντάξεις: Έρχονται μειώσεις μέσω ΟΟΣΑ και της «έκθεσης Πισσαρίδη»
Ως «πυξίδα» για τις παραπέρα μειώσεις των συντάξεων λειτουργεί η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς επισημαίνει ότι η Ελλάδα -όπως και η Ιταλία- έχουν τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες.
Την ίδια ώρα ο μέσος όρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ είναι στο 7,8% με μεγάλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία η συνταξιοδοτική δαπάνηση να ανέρχεται στο 13,6%.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το in.gr, είναι ότι το ύψος των συνταξιοδοτικών δαπανών έναντι του συνόλου των κοινωνικών δαπανών ήταν από τα «κάλπικα» επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο όνομα του «εξορθολογισμού» για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό την περίοδο των μνημονίων και οδήγησαν σε σαρωτικές μειώσεις των συντάξεων.
Ουσιαστικά, αυτό που επισημαίνεται τώρα με την έκθεση του ΟΟΣΑ φωτογραφίζει και την κατεύθυνση των επόμενων αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της μείωσης των συντάξεων αλλά και της ενίσχυσης ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων στο όνομα της μείωσης των δημοσίων δαπανών για το συνταξιοδοτικό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παραδόθηκε στην κυβέρνηση η τελική έκθεση Πισσαρίδη η οποία δεν περιορίζεται στο να εισηγείται παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στις κύριες συντάξεις, καθώς το ασφαλιστικό κατέχει κεντρική θέση στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, θέτοντας ως στρατηγικό στόχο της «μεταρρύθμισης» αυτό που έγινε και με τις προηγούμενες παρεμβάσεις, δηλαδή τη «σταδιακή αποκλιμάκωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη μείωση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ως ποσοστό των συνολικών δαπανών του»!
Η βασική πρόταση της τελικής έκθεσης της επιτροπής Πισσαρίδη για το ασφαλιστικό παραμένει η άμεση κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Της εφαρμογής δηλαδή του «Ασφαλιστικού Πινοσέτ»!
Κεφαλαιοποιητικό σύστημα
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, εντάσσεται η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 3.1 με εύηχο τρόπο περιγράφεται η «σφαγή» του ασφαλιστικού και αναφέρεται: «Επιπλέον η μεταρρύθμιση του του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω της καθιέρωσης ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος για επικουρικές συντάξεις, θα ευθυγραμμίσει καλύτερα τις εισφορές με τις παροχές και θα προωθήσει τις αποταμιεύσεις, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
Στις ιδιωτικές ασφαλιστικές οι ευρωπαϊκοί πόροι
Ουσιαστικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει τις δράσεις και μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλλει η Ελλάδα στην ΕΕ προκειμένου να λάβει έγκριση για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι ένα μέρος των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και κατά πάσα πιθανότητα στη χρηματοδότηση του κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία της μετατροπής των επικουρικών συντάξεων σε «ατομικούς κουμπαράδες». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχευτευθούν σε ιδιωτικές – κατά κύριο λόγο ξένες – ασφαλιστικές εταιρείες που θα εμπλακούν στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης προκειμένου να τους εξασφαλίσουν μεγάλα κεφάλαια και κέρδη…
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr