Τα ελληνόπουλα είναι σε ποσοστό λιγότερο εμβολιασμένα από τα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με στοιχεία
Μέσα στον κλασσικό κατάλογο ξενοφοβικών επιχειρημάτων που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, είναι και το κλασσικό επιχείρημα πως οι μετανάστες ή πρόσφυγες είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών, όπως η φυματίωση και η ελονοσία.
Το επιχείρημα αυτό, αν προφανώς μιλάμε για ανθρώπους που μπορούν να συζητήσουν, καταρρέει πολύ γρήγορα. Για να παρακολουθήσει μαθήματα ένα προσφυγόπουλο σε ένα ελληνικό σχολείο είναι αναγκαία προϋπόθεση να έχει κάνει όλα τα εμβόλια που προβλέπονται για την ηλικία του.
Η διαδικασία αυτή τηρείται ως εξής:
Σε όλα τα κέντρα κράτησης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας εμβολιάζονται όλα τα παιδιά μέσω του σχετικού προγράμματος.
Μόνο μετά την πραγματοποίηση εμβολιασμών σε κάθε παιδί ενός Κέντρου, μπορεί να συμμετάσχει το κάθε συγκεκριμένο Κέντρο στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, όπως συμφωνήθηκε από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο “topontiki.gr” ο Απόστολος Βεΐζης, Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας οργάνωσαν μεγάλη εκστρατεία ανοσοποίησης, εμβολιάζοντας περισσότερα από 7.000 παιδιά, ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών.
Η θωράκιση αφορούσε σε δέκα κοινές παιδικές ασθένειες (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, αιμόφιλος ινφλουέντσας, ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα και πνευμονόκοκκο).»
Mαντέψτε από την άλλη ποια παιδιά δεν έχουν κάνει σε ανησυχητικό βαθμό τα απαραίτητα εμβόλια. Σύμφωνα με τους παιδίατρους, οι έλληνες γονείς συχνά δεν εξασφαλίζουν τα παιδιά τους να είναι εμβολιασμένα όπως πρέπει. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ασχολούνται με το να κλειδώσουν σχολεία, αντί να στείλουν τα παιδιά τους στο γιατρό, παρότι σύμφωνα με τους παιδίατρους ένα στα δύο ελληνόπουλα είναι ανεμβολίαστο.
Όπως δήλωσε σε πρόσφατη ημερίδα για τον εμβολιασμό ο πρόεδρος της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος:
«Ο προβληματισμός και ο φόβος των γονέων, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και η άγνοια σχετικά με τα συστατικά των εμβολίων, δημιουργούν ένα σοβαρό ζήτημα στην εμβολιαστική κάλυψη της Ελλάδας.»
To χειρότερο κομμάτι του προβλήματος είναι στο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β, όπου σύμφωνα με τους παιδίατρους μόνο ένας στους δέκα Έλληνες μαθητές έχει κάνει το εμβόλιο του, το οποίο σε περίπτωση που δε γίνει έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προκαλέσει και το θάνατο του ασθενούς.
(πηγή)
Πηγή: