Τα πλαστικά κατακλύζουν τις θάλασσες, ο πολιτισμός επιτίθεται στο φυσικό περιβάλλον
Πάνω από 100 τόνοι πλαστικών αποβλήτων κάλυψαν παραλία της πόλης Omoa της βόρειας Ονδούρας στην Καραϊβική. Τα πλαστικά ταξίδεψαν από την Γουατεμάλα λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, οι οποίες έπληξαν την περιοχή. Στο ειδυλλιακό τοπίο της παραλίας με τους φοίνικες και τις ξύλινες καλύβες προστέθηκαν και παχιά στρώματα πλαστικών, δημιουργώντας μια θάλασσα όπου κυμάτιζε το πλαστικό. Το παραπάνω γεγονός δεν συμβαίνει πρώτη φορά στην Ονδούρα, αφού πολύ συχνά τεράστια πλωτά νησιά από πλαστικό ταξιδεύουν απ’ την Γουατεμάλα στην πόλη Omoa και στο νησί Ροατάν.
Τα παραπάνω είναι μια σταγόνα στον ωκεανό κυριολεκτικά, αφού στον πλανήτη υπάρχουν στους ωκεανούς τεράστια πλωτά νησιά από πλαστικά. Ένα τέτοιο είναι και το Midway Atoll.
Το Midway Atoll αποτελείται από τρία μικρά νησιά στην μέση του Βόρειου Ειρηνικού. Η κοντινότερη ακτή απέχει από τα νησιά πάνω από 3.000 χιλιόμετρα. Ανατολικά και δυτικά των νησιών υπάρχουν δύο ήπειροι από πλαστικό που επιπλέουν στον ωκεανό. Πρόκειται για δύο δίνες του κεντρικού βόρειου και δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Η έκταση κάθε μιας από τις δίνες είναι περίπου όσο αυτή της Γαλλίας, αλλά το ακριβές μέγεθος δεν είναι γνωστό, δεδομένου ότι ο εντοπισμός τους από δορυφόρο είναι αρκετά δύσκολος λόγω των πολύ μικρών κομματιών από πλαστικό. Η κηλίδα από σκουπίδια αποτελείται από ένα χαρακτηριστικά μεγάλο όγκο πλαστικών, χημικών αποβλήτων και άλλων απορριμμάτων, τα οποία έχουν παγιδευτεί από τα ρεύματα της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο.
Αυτό το οποίο κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το ορατό. Οι επιστήμονες καθώς προσπαθούσαν να υπολογίσουν ένα μέσο όρο σκουπιδιών, βρήκαν ότι η περιοχή έχει 7 εκατομμύρια τόννους πλαστικού, χωρίς να υπολογίζονται τα υπόλοιπα είδη σκουπιδιών.
Με όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε με τι τρέφονται τα ψάρια, οι χελώνες και τα πουλιά της περιοχής του Midway Atoll. Το ντοκυμαντέρ Midway δείχνει την καταστροφική μανία του πολιτισμού ενάντια στην μητέρα φύση. Τα νησιά της περιοχής, τα οποία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των πλωτών σκουπιδότοπων, πληρώνουν βαρύ τίμημα από την μόλυνση.
Οι ακτές τους είναι θαμμένες από πλαστικό και τα πουλιά τρέφονται από αυτό με αποτέλεσμα τον αργό και επώδυνο θάνατό τους.
Τα παραπάνω μάς υπενθυμίζουν ότι πολιτισμός και φυσικό περιβάλλον δεν πάνε μαζί. Οικονομία, κέρδος και φυσικό περιβάλλον δεν πάνε μαζί. Καμμία ανακύκλωση δεν μπορεί να ισορροπήσει την βλάβη που έχει προκαλέσει ο πολιτισμός πάνω στο φυσικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, όσο περισσότερο μας μιλάνε για ανακύκλωση, τόσο περισσότερα σκουπίδια από πλαστικό θα καλύπτουν ακτές και συνειδήσεις.
Ε.
ΠΗΓΗ: anarchypress.wordpress.com