Τρία νοσοκομεία εκπέμπουν SOS Ντάνι Βέργου
Κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν σε «Ευαγγελισμό», Θριάσιο και ΠΑΓΝΗ με κοινά αιτήματα το σταμάτημα των απολύσεων και την κάλυψη των δραματικών ελλείψεων προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις. Η «Εφ.Συν.» επέλεξε να καταγράψει τα προβλήματα σε τρία μεγάλα, κομβικά νοσοκομεία της χώρας.Ντάνι Βέργου
Από το κέντρο της Αθήνας και τη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μέχρι το Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα και, ακόμα παραπέρα, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι στον πολύπαθο χώρο της υγείας συνεχίζουν να φωνάζουν και να κινητοποιούνται διεκδικώντας την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.
Ποια είναι τα αιτήματά τους;
■ Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ξεκινώντας από την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
■ Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
■ Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος γιατρός, νοσηλευτής, καθαρίστρια, τραπεζοκόμος, ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων.
■ Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.
■ Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας.
Η πολύχρονη κατάρρευση της δημόσιας υγείας δεν είναι ρητορικό σχήμα, είναι η πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς σε όλη τη χώρα.
Παραδείγματα δυσλειτουργίας τμημάτων λόγω υποστελέχωσης υπάρχουν πλείστα, ανά την επικράτεια. Η «Εφ.Συν.» επέλεξε να καταγράψει τα προβλήματα σε τρία μεγάλα, κομβικά νοσοκομεία της χώρας.
Στον «Ευαγγελισμό»
Σε δύο μήνες, πάνω από 30 ειδικευμένοι γιατροί και άλλοι επιστήμονες συνταξιοδοτούνται, 16 επικουρικοί γιατροί απολύονται, το ίδιο και 280 καθαριστές και εργάτες, λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική.
Ειδικευόμενοι γιατροί εκβιάζονται για παράνομο αριθμό εφημεριών και παράνομη μείωση αριθμού εφημερευόντων, μήπως και μειωθούν έτσι οι συνέπειες των 90 κενών, τονίζει.
Επίσης, εδώ και δύο μήνες τραπεζοκόμοι, μάγειροι και φύλακες είναι ξανά απλήρωτοι, ενώ τα Εργαστήρια αλλά και η Τεχνική και η Διοικητική υπηρεσία «έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό, για να γίνουν το επόμενο “δώρο” σε επιχειρηματικούς ομίλους»!
Πρόσφατα δε η διοίκηση του νοσοκομείου προέβη τιμωρητικά σε μετακίνηση με σαφή υποβιβασμό του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, επειδή εκείνος αρνήθηκε να μετακινήσει τον μοναδικό υπάλληλο ενός τμήματος σε άλλο, προβάλλοντας και γραπτώς τις αντιρρήσεις του που σχετίζονται με την ασφάλεια της υπηρεσίας!
Ετσι, με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια: ένα τμήμα απογυμνώνεται και μια υπηρεσία ζωτικής σημασίας μένει ακέφαλη.
«Μόνο τυχαία δεν μοιάζει η “μετακίνηση” αυτή», καθώς «εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια (και συνεχίζεται σήμερα) από το υπουργείο Υγείας, επιδιώκοντας την εκχώρηση και αυτών των υπηρεσιών του δημόσιου νοσοκομείου σε μεγαλοεργολάβους», υπογραμμίζει ο Ηλίας Σιώρας.
Και εξηγεί: «Εδώ και χρόνια, με οποιαδήποτε κυβερνητική σύνθεση, το γεγονός είναι ένα: η σταδιακή απογύμνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα σήμερα στις 120 προβλεπόμενες θέσεις (με βάση τον πετσοκομμένο Οργανισμό) να υπηρετούν λιγότεροι από τους μισούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της λειτουργίας του νοσοκομείου και των συναδέλφων».
Στο Θριάσιο
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου, είναι κενές πάνω από 120 θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτών και βοηθών θαλάμου, ενώ τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας τραυματιοφορέας καλύπτει την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου.
Η κατάσταση θα χειροτερέψει, αν απολυθούν οι 14 επικουρικοί γιατροί, των οποίων η σύμβαση λήγει μέχρι τέλος 2019, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 λήγει η σύμβαση επιπλέον 24 επικουρικών γιατρών.
Επιπλέον, παραμένουν κενές 6 οργανικές θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών και οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της σχεδιαζόμενης λειτουργίας αγγειογράφου και δεύτερου αξονικού τομογράφου.
Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία οι ελλείψεις καλύπτονται προσωρινά με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και πρακτικάριους.
Στο ΠΑΓΝΗ
Για να λειτουργήσει με ασφάλεια το ΠΑΓΝΗ, χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 100 νοσηλευτές, δεκάδες γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν μόνο 2, ενώ οι αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις – μετατάξεις) 6.
Με βάση πάντως τον μνημονιακό οργανισμό, πάνω από 400 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού είναι κενές!
Παράλληλα, είναι κενές σε ποσοστό περίπου το 50% των οργανικών θέσεων σε μεταφορείς και βοηθούς θαλάμου, ενώ βοηθοί θαλάμου υπάρχουν στα τμήματα μερικές μέρες της εβδομάδας. Τις υπόλοιπες, καθήκοντα αναλαμβάνουν οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα!
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι απολύσεις συμβασιούχων νοσηλευτών, εργαζομένων στην καθαριότητα και σίτιση, καθώς και επικουρικών γιατρών -μόνο στο ΠΑΓΝΗ απολύονται τον Νοέμβριο του ‘19 7 γιατροί, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο», τονίζει ο Δημ. Βρύσαλης.
Τμήματα και κλινικές, σημειώνει, λειτουργούν πλέον με το ελάχιστο προσωπικό, στο όριο ασφαλείας. Η δε λειτουργία τους θα ήταν αδύνατη, αν οι εργαζόμενοι δεν εργάζονταν πάνω από 8 ώρες ημερησίως με περικοπές των εβδομαδιαίων ημερών ανάπαυσης και των κανονικών αδειών.
Επιπλέον, εξηγεί, λόγω της υποστελέχωσης, συχνά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα ή να καλύπτουν ταυτόχρονα πολλαπλά πόστα.
Στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, αυτό μεταφράζεται σε αλλεπάλληλες βάρδιες για το προσωπικό.
Τα παραδείγματα πολλά: στην παιδοψυχιατρική, μετά την απόλυση 4 εργαζομένων, υπάρχει αδυναμία να δοθούν άδειες στους εναπομείναντες γιατρούς, ενώ οι βάρδιες καλύπτονται με εργαζόμενους από άλλα τμήματα.
Ακόμα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, λειτουργεί 1 επιπλέον κρεβάτι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, ενώ στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) η απόλυση 2 εργαζομένων τον Σεπτέμβριο, οι αναρρωτικές άδειες, οι απαιτήσεις για εξειδικευμένη νοσηλεία και το άνοιγμα επιπλέον κρεβατιών καθιστούν την άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό επιβεβλημένη. Επίσης, στην Παιδιατρική κλινική οι βάρδιες το πρωί καλύπτονται από την προϊσταμένη, 1 νοσηλευτή και 1 βοηθό νοσηλευτή για 30 παιδιά!
Από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί, αύριο Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 8 το πρωί, στην είσοδο του νοσοκομείου. Μία ώρα αργότερα, στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.
ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr