Vanity Awards: Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα… βραβεύονται
Άρης Χατζηστεφάνου | Η Εφημερίδα των Συντακτών 22/01/2022
Η βράβευση του δημάρχου Αθηναίων από την παγκοσμίως… άγνωστη επιτροπή mayorsofeurope.eu, που ανήκει σε έναν Κροάτη επιχειρηματία, άνοιξε και στην Ελλάδα τη συζήτηση για τα λεγόμενα Vanity Awards, δηλαδή τις διακρίσεις που προσφέρουν ασήμαντες εταιρείες, συνήθως έναντι αδράς αμοιβής.
Κάθε χρόνο η αμερικανική οργάνωση Lawyers of Distinction παρουσιάζει μια λίστα με το 10% των καλύτερων δικηγόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμπερίληψη στη λίστα συνοδεύεται από μια τιμητική πλακέτα και τα σχετικά banners, τα οποία οι νικητές θα τοποθετήσουν με υπερηφάνεια στις ιστοσελίδες τους. Το 2017 στη λίστα είδαμε τα ονόματα των S. Roosticus Fischer και της Lucy Davis, ενώ έναν χρόνο αργότερα το σχετικό βραβείο απονεμήθηκε και στον Zippy DeShickeen. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Fischer και η Davis είναι σκυλάκια, ενώ ο Zippy ήταν ένα κοτοπουλάκι ηλικίας τριών μηνών. Οι ιδιοκτήτες τους απλώς συμπλήρωσαν μια αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό και πλήρωσαν 475 δολάρια. Ως αντάλλαγμα, η οργάνωση, εκτός από την πλακέτα, εξέδωσε και δελτίο Τύπου στο οποίο εξήρε τα δικηγορικά επιτεύγματα των σκυλιών και του κοτόπουλου (με 775 δολάρια θα είχαν λάβει και από ένα κρυστάλλινο βραβείο ύψους 25 εκατοστών).
Οι Lawyers of Distinction αποτελούν μία από τις χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο που αναλαμβάνουν να προσφέρουν βραβεία με βαρύγδουπους τίτλους σε όποιον είναι διατεθειμένος να πληρώσει. H πρακτική έχει τις ρίζες της στη βικτοριανή εποχή όταν σημείωνε τρομακτική επιτυχία η έκδοση «Who’s Who», η οποία περιελάμβανε βιογραφικά στοιχεία για τα πιο προβεβλημένα μέλη της βρετανικής κοινωνίας. Διάφοροι επιτήδειοι (και ενδεχομένως πιο συνεπείς καπιταλιστές) άρχισαν να δημοσιεύουν δικούς τους καταλόγους, οι οποίοι δεν περιελάμβαναν μόνο τα μέλη της αριστοκρατίας αλλά και όσους πλήρωναν το σχετικό αντίτιμο. Σήμερα αυτού του είδους οι βραβεύσεις ονομάζονται Vanity Awards (βραβεία ματαιοδοξίας) και συντηρούν μια αγορά εκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο.
To κόστος της «βράβευσης» ξεκινά από λίγα ευρώ, με τα οποία εξασφαλίζεις μια απλή αναφορά σε κάποια ιστοσελίδα, και μπορεί να φτάσει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, οπότε μπορείς να παραλάβεις το βραβείο σου σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο. Όπως είχαν υποστηρίξει το 2017 οι Times του Λονδίνου, η εταιρεία Europe Business Assembly (EBA), που άφηνε να εννοηθεί ότι συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «πουλούσε ψεύτικα βραβεία», με τίτλους όπως The International Socrates Award και The Queen Victoria Commemorative Award, σε τιμές που έφταναν και τα 10.000 ευρώ το ένα. Η EBA αρνείται τις σχετικές κατηγορίες και στράφηκε νομικά εναντίον των Times, οι καταγγελίες της όμως έχουν καταρριφθεί από ανεξάρτητες οργανώσεις. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και φορέων που έχουν βραβευτεί από την EBA συναντάμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του ομίλου CHC Hotels, τον Δήμο Αλίμου, τον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο, αλλά και το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης «Αναγέννηση», με πρόεδρο τη Χρυσή Βαγιωνά – κόρη του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βαγιωνά.
Η σχετική πρακτική δεν είναι φυσικά παράνομη – αν και ορισμένες εταιρείες κινούνται στα όρια της νομιμότητας υπονοώντας ότι συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει εκδώσει ειδική ανακοίνωση στην οποία εφιστά την προσοχή για εταιρείες που προσφέρουν επαίνους και βραβεία έναντι χρημάτων στο όνομά του.
Ακόμη πάντως και όταν οι εταιρείες ακολουθούν κάποια διαδικασία επιλογής και δεν προσφέρουν βραβεία σε όσους χτυπήσουν την πόρτα τους, υπάρχουν πάντα δύο κοινά στοιχεία που προδίδουν τη «ματαιοδοξία» της βράβευσης: οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν κάποιο είδος συμμετοχής και η κριτική επιτροπή αποδέχεται τα στοιχεία που οι ίδιοι συμπληρώνουν στην αίτηση χωρίς κανέναν έλεγχο. Αυτή είναι π.χ. η πρακτική των ελληνικών Educational Leaders Awards, που το 2020 βράβευσαν και την Ελληνική Αγωγή του Άδωνη Γεωργιάδη και της Ευγενίας Μανωλίδου (στην κριτική επιτροπή συμμετείχε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία και παρουσίασε τα βραβεία).
Ξεκινώντας να συμπληρώνουμε και εμείς την αίτηση για τα βραβεία διαπιστώσαμε τα εξής: α) Κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 40 κατηγορίες βραβείων, μεταξύ των οποίων: «ευεξίας και αυτοβελτίωσης», «επιβράβευση Αριστείας», αλλά και κατηγορία «Miscellaneous – διάφορα» (;) β) Κάθε κατηγορία προσφέρει τρία βραβεία – συνολικά δηλαδή δίνονται πάνω από 120 βραβεία –, ενώ προσφέρονται επίσης «Αριστείες» και βραβεία σε όσους ισοβαθμήσουν με τους νικητές. γ) Για τη συμμετοχή σε κάθε κατηγορία απαιτείται η καταβολή 300 ευρώ (συν ΦΠΑ), ενώ για όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 21 κατηγορίες (!) η τιμή πέφτει στα 180 ευρώ ανά υποψηφιότητα. δ) Όπως αναφέρεται στους όρους συμμετοχής, «η αξιολόγηση πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που οι συμμετέχοντες έχουν υποβάλει… η Κριτική Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης».
Αν πάντως δεν καταφέρετε να μπείτε στο πάνθεον των βραβευμένων εκπαιδευτικών μαζί με την Ελληνική Αγωγή του Αδ. Γεωργιάδη, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να ανακηρυχθείτε κορυφαίος δικηγόρος στις ΗΠΑ με μόλις 475 δολάρια. Ακόμη και αν είστε κοτοπουλάκι.
ΠΗΓΗ: info-war.gr