Βιταμίνες: 6 μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε και τι πραγματικά ισχύει
Η λήψη βιταμινών αποτελεί για πολλούς πανάκεια, καθώς πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν την τόνωση του ανοσοποιητικού μέχρι να αντισταθμίσουν την κακή διατροφή.
Όμως η λήψη βιταμινών από κάποιον που δεν τις χρειάζεται, εκτός από σπατάλη χρημάτων, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του.
Δείτε παρακάτω κοινούς μύθους για την λήψη βιταμινών που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε, καθώς και τι πραγματικά ισχύει.
Όλοι ωφελούνται από τις πολυβιταμίνες: Στις μέρες μας είναι σχεδόν απίθανο να εμφανίζει κανείς ανεπάρκεια βιταμινών. Τα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες. Οι πολυβιταμίνες έχουν αρκετά συστατικά, όχι όμως τις εκατοντάδες χρήσιμες χημικές ενώσεις που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Μην βασίζεστε λοιπόν μόνο στη λήψη βιταμινών.
Μπορούν να αντισταθμίσουν την κακή διατροφή: Μακροχρόνια μελέτη με τη συμμετοχή 160.000 γυναικών μέσης ηλικίας, έδειξε ότι όσες λάμβαναν πολυβιταμίνες δεν ήταν πιο υγιείς συγκριτικά με όσες λάμβαναν, τουλάχιστον σε ότι αφορά σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό. Ακόμη και όσες έκαναν κακή διατροφή δεν ωφελήθηκαν από τις πολυβιταμίνες.
Η βιταμίνη C καταπολεμά το κρυολόγημα: Οι επιστήμονες προχώρησαν το 2013 σε μετα-ανάλυση μελετών για τη βιταμίνη C και τα ευρήματα ήταν απογοητευτικά: διαπίστωσαν ότι δεν απομακρύνει τον κίνδυνο κρυολογήματος, παρά μόνο για τους μαραθωνοδρόμους, όσους κάνουν σκι και τους στρατιώτες που ασκούνται σε πολικές θερμοκρασίες. Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση από κρυολόγημα αλλά η λήψη της μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων δεν βοηθά.
Προλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες: Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E και το β-καροτένιο θα μπορούσαν να αποτρέψουν την καρδιακή νόσο μέσω της μείωσης της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Το ίδιο και για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β επειδή το φυλλικό οξύ, η Β6 και η Β12 συμβάλλουν στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης η οποία έχει συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις. Ανάλυση επτά μελετών για τη βιταμίνη Ε έδειξε ότι δεν μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Μετα-ανάλυση οκτώ μελετών για το β-καροτένιο έδειξε ότι όχι μόνο δεν αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις, αλλά αύξησε ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά αντί της λήψης βιταμινών να ακολουθείτε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Προστατεύουν από τον καρκίνο: Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το DNA των κυττάρων, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Γνωρίζουν επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να σταθεροποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες, θεωρητικά καθιστώντας τις λιγότερο επικίνδυνες. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι έρευνες δεν επιβεβαιώνουν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών μπορεί να έχει τέτοια δράση.
Είναι ακίνδυνες: Δεκαετής μελέτη με τη συμμετοχή 77.000 ενηλίκων άνω των 50 έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμινών Β6 και Β12 αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες. Άλλες μελέτες έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η λήψη υψηλών δόσεων φολικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Το συμπέρασμα είναι ότι οι βιταμίνες είναι ασφαλείς όταν λαμβάνονται μέσω της διατροφής, αλλά σε μορφή συμπληρωμάτων δρουν περισσότερο ως φάρμακα με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία.
Πηγή: onmed, Reader’s digest