Βρετανία: Κλινικάρχες «κοράκια» πήραν 1 δισ. λίρες για «υπηρεσίες» στην πανδημία
Σαν τα κοράκια που ανιχνεύουν τη λεία τους από ψηλά, ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας στη Βρετανία άρχισε ξανά να τρίβει τα χέρια του με τη νέα έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κλινικάρχες ειδικά στο Λονδίνο πιέζουν για ανανέωση των συμβάσεων που είχαν υπογράψει πέρυσι με το κράτος, όταν χρειάστηκε να επιστρατευτούν 8.000 κλίνες, 680 χειρουργικά κρεβάτια και 20.000 προσωπικό για να αντιμετωπιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας. Με το αζημίωτο βέβαια, αφού το κράτος δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τον αποζημίωσε με 1 δισ. βρετανικές λίρες (1,126 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών εκτός Covid. Η μπάζα που έκαναν τότε οι ιδιώτες, κερδοσκοπώντας με τον ανθρώπινο πόνο, τους άνοιξε την όρεξη, και τώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας φρακάρει ξανά λόγω της έξαρσης, περιμένουν από το κράτος να κάνει κίνηση και να ανανεώσει τα συμβόλαια συνεργασίας που έληξαν.
Είναι μάλιστα τέτοια η δίψα τους για κέρδη, που παρά την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία το κράτος έχει υπογράψει μερικά μόνο μικρά συμβόλαια με ιδιώτες, αφού οι μεγαλύτεροι διαπραγματεύονται ακόμα σκληρά το αντίτιμο. Ολα αυτά σε ένα σύστημα Υγείας που παρουσιαζόταν ως «πρότυπο» για καπιταλιστική χώρα. Λείπουν πάνω από 100.000 γιατροί και οι λίστες αναμονής για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών φτάνουν σήμερα τα 4,46 εκατομμύρια άτομα, δείχνοντας την απόσταση που χωρίζει τα ιδιωτικοποιημένα και εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας, σε όλο τον κόσμο, από τις πραγματικές ανάγκες του λαού.
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr