Χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας σε 18 ημέρες
Σοκ προκαλούν τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εργασίας για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στον τομέα της εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μέσα στις τελευταίες 18 ημέρες -δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι και χθες, Τετάρτη- χάθηκαν περί τις 40.000 θέσεις εργασίας.
Ο αριθμός προκύπτει από το ισοζύγιο απολύσεων και προσλήψεων. Κατά τις ίδιες πηγές, κατά το διάστημα της έξαρσης του κορονοϊού -τις τελευταίες 18 ημέρες- στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δηλώθηκαν 115.000 απολύσεις και 75.000 προσλήψεις. Η εξέλιξη αυτή σήμανε «συναγερμό» στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας καθώς εκτιμάται ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο της σχετικά ελεγχόμενης έξαρσης του κορωνοϊού.
Οι προβλέψεις γίνονται ακόμη πιο δυσοίωνες αν ληφθεί υπόψιν το συντριπτικό πλήγμα του κορονοϊού στον τομέα του τουρισμού. Το συγκεκριμένο σενάριο ανέλυσε προ ημερών το δίκτυο Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι ο κλάδος του τουρισμού αντιπροσωπεύει πάνω από το 25% των συνολικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα -και το 20% της ελληνικής οικονομίας.
Κορωνοϊός: Τα 4 μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους εργαζόμενους
Χθες, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα για εργαζόμενους, ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών είναι και η απαγόρευση των απολύσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για τους εργαζόμενους:
Ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ, σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενης στον ονομαστικό τους μισθό.
Πηγή: iefimerida.gr
ΠΗΓΗ: anemosantistasis.blogspot.com