Ξεκινά σειρά διαλόγων στην Ελλάδα για το Βασικό Εισόδημα
Η αφίσα του πρώτου διαλόγου, από τα κοινωνικά μέσα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ελληνικό τμήμα).
Την Τρίτη 11 Μαΐου ξεκινά το πρώτο μέρος μιας σειράς διαδικτυακών διαλόγων με θέμα το Βασικό Εισόδημα. Ο τίτλος της συζήτησης είναι “Η ζωή μας μετά την πανδημία και ο ρόλος του Βασικού Εισοδήματος”. Στην πρώτη αυτή συζήτηση είναι καλεσμένοι να τοποθετηθούν άνθρωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο. Σκοπός τους είναι να κάνουν μια παρουσίαση του θέματος, να εξηγήσουν τι είναι και τι δεν είναι το βασικό εισόδημα και για ποιους λόγους πιστεύουν ότι οι κοινωνίες μας το έχουν ανάγκη, ειδικά μετά την πανδημία και τα όσα την ακολουθούν ή θα την ακολουθήσουν.
Το θέμα δεν είναι καινούριο, παρατηρείται όμως αυξημένο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο στην Ελλάδα δεδομένης της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που ξεκίνησε να συγκεντρώνει υπογραφές από το Σεπτέμβριο του 2020. Μέχρι και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 7,758 υπογραφές από τις 14,805 που είναι το ελάχιστο που χρειάζεται να συγκεντρώσει η Ελλάδα, η οποία τα πάει αρκετά καλά και είναι τρίτη σε αναλογία υπογραφών/πληθυσμού (δείτε εδώ). Πρώτη στο στόχο και με διαφορά είναι η Σλοβενία.
Η ελληνική ομάδα έχει βάλει όμως το διπλό στόχο, να πλησιάσει δηλαδή τις 30.000 υπογραφές. Η Όλγα Πατεράκη, που εκπροσωπεί την πρωτοβουλία και συμμετέχει στο πάνελ, θα εξηγήσει το σκεπτικό αλλά και το τι ακριβώς αναμένουμε να συμβεί εφόσον τελικά καταφέρουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να συγκεντρώσουν το 1.000.000 υπογραφών. Στο πάνελ συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Δημουλάς, Αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Δημήτρης Καρέλλας, πολιτικός επιστήμονας, πρώην Γ.Γ. Πρόνοιας/ Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Την εκδήλωση συντονίζει η Μαριανέλλα Κλώκα, μέλος της εκδοτικής ομάδας του πρακτορείου μας.
Η εκδήλωση ξεκινά στις 18:30 και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα στις σελίδες της πρωτοβουλίας σε Facebook & Youtube. Εκεί μπορείτε να γράφετε τις ερωτήσεις, τις σκέψεις ή τους προβληματισμούς σας, που θα λάβουν απαντήσεων από τους παρόντες ομιλητές και τις παρούσες ομιλήτριες ή/και θα αποτελέσουν βασικά σημεία για να χτιστούν οι επόμενοι διάλογοι, ώστε να προσεγγιστεί το θέμα όσο πιο σφαιρικά και εις βάθος γίνεται.
ΠΗΓΗ: pressenza.com