Ξένος αρθρογράφος λογοκρίθηκε από την Καθημερινή για κριτική στον Κ. Μητσοτάκη και την επένδυση στον Ερημίτη
Ο Richard Pine, Ιρλανδός συγγραφέας και μόνιμος κάτοικος Κέρκυρας, με επιστολή του στην εφημερίδα ανακοινώνει την λήξη της συνεργασίας του με την Καθημερινή, επικαλούμενος περιστατικό ακραίας λογοκρισίας.
Ο Ιρλανδός συγγραφέας και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Durrell Richard Pine, μόνιμος κάτοικος Κέρκυρας, από το 2018 συνεργάζετια με την αγγλόφωνη έκδοση της Καθημερινής.
Ωστόσο, όπως ανακοινώνει σε ανοιχτή επιστολή προς την εφημερίδα, ήρθε αντιμέτωπος με ακραίο περιστατικό λογοκρισίας, όταν κατέκρινε την επένδυση στον Ερημίτη και τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Έχοντας γράψει όλη μου τη ζωή εκτενώς για τη σχέση του πολιτισμού με την πολιτική, δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτά τα δύο πρέπει να διαχωρίζονται», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Η επιστολή:
Ως παραλήπτης της τακτικής μου στήλης “Eye of the Xenos” στην αγγλική έκδοση της Καθημερινής, θα γνωρίζετε ότι συνεισφέρω στην Καθημερινή από τον Ιανουάριο του 2018, ύστερα από παράκληση του ίδιου του υπέυθυνου σύνταξης, ο οποίος έχοντας διαβάσει τη στήλη μου “Επιστολή μου από την Ελλάδα” στους The Irish Times και το βιβλίο μου «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός Ιρλανδού» πίστεψε ότι θα μπορούσα να γράψω μια παρόμοια στήλη για την Καθημερινή.
Ωστόσο, όταν έδωσα ένα άρθρο σχετικά με την ανάπτυξη ενός πολυτελούς τουριστικού θέρετρου στην Κέρκυρα (όπου μένω), η οποία, κατά τη γνώμη μου και κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κερκυραίων, θα ήταν επιζήμια για το οικοσύστημα του Ερημίτη που βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού, αυτό απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι ήταν επικριτικό προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και δύο υπουργούς της κυβέρνησης.
Μου είπαν ότι το άρθρο δεν ήταν αποδεκτό γιατί έπαιρνα «βαθιά πολιτική θέση» και ότι οι ξένοι αρθρογράφοι θα έπρεπε να γράφουν για «ακαδημαϊκά, ιστορικά, πολιτιστικά» θέματα, όχι για «εσωτερική πολιτική».
Το άρθρο το έγραψα προκαταβολικά και πριν από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Ερημίτη, από όπου και ενέκρινε επίσημα το αναπτυξιακό έργο και πρότεινε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και την ανάπτυξη έργων όπως αυτό που είχε προγραμματιστεί στον Ερημίτη, και τα οποία είχαν μεγαλύτερη σημασία για τον κ. Μητσοτάκη από ότι η διατήρηση του παρθένου οικοσυστήματος της περιοχής.
Μετά από αυτά τα σχόλια, ξαναέγραψα το άρθρο μου σε μορφή «ανοιχτής επιστολής» προς τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό απορρίφθηκε και πάλι από την Καθημερινή.
Ως μόνιμος κάτοικος στην Κέρκυρα (που πληρώνει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ του) και ως Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Durrell, με στενούς δεσμούς με ιδρύματα όπως η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα να εκφράζω άποψη για θέματα που επηρεάζουν την ευημερία – συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ευημερίας – του νησιού, ανεξάρτητα από το διαβατήριο που μπορώ να κατέχω.
Δεν θεωρώ ότι τα προηγούμενα άρθρα μου τους τελευταίους 30 μήνες, ήταν χωρίς πολιτικό περιεχόμενο: γράφοντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (ειδικά σε σχέση με την προσφυγική κρίση), τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια (και ειδικότερα το ζήτημα της πΓΔΜ) και την ελληνική πολιτιστική, λογοτεχνική και πολιτική ιστορία (για παράδειγμα το πιο πρόσφατο άρθρο μου στην στήλη αναφέρονταν στα σύνορα της Ελλάδας) αναπόφευκτα περιελάμβανε θέματα «εσωτερτικής πολιτικής».
Έχοντας γράψει όλη μου τη ζωή εκτενώς για τη σχέση του πολιτισμού με την πολιτική, δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτά τα δύο πρέπει να διαχωρίζονται.
Δεδομένου ότι αυτή την άποψη δεν την συμμερίζεται οι υπεύθυνοι σύνταξης της Καθημερινής, πρέπει να πω, με βαθύτατη λύπη, ότι σταματώ να γράφω την στήλη “Eye of the Xenos”.
Φυσικά, θα συνεχίσω να γράφω την στήλη μου “Επιστολές από την Ελλάδα” στους The Irish Times και ελπίζω να συνεχίσετε να βρίσκετε κάτι πολύτιμο σε αυτές.
Richard Pine
Πηγή: alfavita.gr
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr