Μάικλ Μουρ: Ο Τραμπ είναι ο Φρανκενστάιν και εμείς είμαστε οι Δρ. Φρανκεστάιν
Ο Μάικλ Μουρ μιλά για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και το «Fahrenheit 11/9»
Ο Αμερικανός παραγωγός ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ηθοποιός, Μάικλ Μουρ είναι πιο ειλικρινής από ποτέ σε συνέντευξή του στο «The Hollywood Reporter» με αφορμή την πρεμιέρα σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, της πολυαναμενόμενης ταινίας του «Fahrenheit 11/9» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο – TIFF.
Ο Μουρ δεν κρύβει καθόλου τα συναισθήματά του για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο Τραμπ είναι ο Φρανκενστάιν και εμείς είμαστε οι Δρ. Φρανκεστάιν. Βοηθήσαμε να δημιουργηθεί μια κατάσταση που μας επέτρεψε να καταλήξουμε με τον Τραμπ» ανέφερε στη συνέντευξή του στο περιοδικό. «Η παρακμή της κοινωνίας μας μέσω των μέσω μαζικής ενημέρωσης, η έλλειψη εκπαίδευσης μέσω φτωχών σχολείων, αφήνουν περιθώρια σε ένα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου εκλογικό σώμα και σε αυτόν να μπορούν να λαμβάνουν πραγματικά 63 εκατομμύρια ψήφους».
Η νέα του ταινία «Fahrenheit 11/9» είναι μια συνέχεια του ντοκιμαντέρ «Fahrenheit 9/11» του 2004, όταν στο στόχαστρο του Μουρ βρέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους και ο τρόπος που εκμεταλλεύτηκε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να προωθήσει την ατζέντα του για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.
Ωστόσο, ο 64χρονος δηλώνει ότι το νέο ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται στον Τραμπ.
«Αν οι άνθρωποι νομίζουν ότι πρόκειται για ταινία του Μάικλ Μουρ για τον Τραμπ και ότι πρόκειται να δουν επί δύο ώρες Τραμπ, Τραμπ, Τραμπ λυπάμαι, αλλά δεν πρόκειται να τους παρουσιάσω μια απλοϊκή ταινία σαν αυτή. Ναι, θα σας δείξω κάποια πράγματα για τον Τραμπ που δεν έχετε δει, αλλά αν έρχεστε να δείτε την “pee tape” (ερωτικό βίντεο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ που θρυλείται ότι έχει στην κατοχή της η ρωσική ηγεσία) πηγαίνετε σε λάθος ταινία» τόνισε.
Ο Μουρ αναφέρθηκε επίσης στις απογοητευτικές εμπειρίες από τη συνεργασία του με τον μεγιστάνα του κινηματογράφου, Χάρβεϊ Γουάινστιν που κατηγορείται για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση και τόνισε ότι αγνοούσε τη συμπεριφορά του.
«Ο Χάρβεϊ, όντας η σατανική ιδιοφυία που είναι, βρήκε έναν τρόπο, ώστε οι άνθρωποι να μην γνωρίζουν τι συνέβαινε, αλλά τελικά οι άνθρωποι σαν κι αυτόν δεν τη γλιτώνουν. Κι αυτό θα βγει αληθινό και στον Τραμπ» υποστήριξε.
Την πρώτη φορά που ο Μάικλ Μουρ συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κινηματογραφιστής παρέμεινε σιωπηλός. Οι δύο τους ήταν προσκεκλημένοι το 1998 στο απογευματινό talk show της Ροζάν Μπαρ «The Roseanne Show». Η εκπομπή γυρίστηκε στο εστιατόριο της Νέας Υόρκης, Tavern on The Green.
Το βιβλίο του Τραμπ «The Art of Deal» είχε κυκλοφορήσει το 1987.
Ο Μουρ είχε ήδη κερδίσει τη φήμη του ως αναιδής προβοκάτορας που θα τρυπήσει το «μπαλόνι» του καπιταλισμού με το ντοκιμαντέρ «Roger & Me» το 1989, οπότε όταν ο Τραμπ είδε τον Μουρ απείλησε ότι θα φύγει. Ένας από τους παραγωγούς της εκπομπής τράβηξε τον Μουρ κατά μέρος: «Θα μπορούσες να πείσεις τον νευρικό κτηματομεσίτη να μείνει;». Συμφωνώντας να βοηθήσει, ο Μάικλ Μουρ συστήθηκε στον Τραμπ και υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει την κουβέντα σε χαμηλούς τόνους. «Κάναμε την εκπομπή, δεν ανέφερα τίποτα πολιτικό, οικονομικό, τίποτα που θα τον νευρίαζε» θυμάται ο Μουρ. «Μόνο όταν τον είδα να είναι υποψήφιος για πρόεδρος, συνειδητοποίησα ότι εξαπατήθηκα, ότι έκανε το δικό του και σκέφτηκα:”Πω, χειραγώγησε την όλη κατάσταση! Αυτός ο τύπος δεν είναι ανόητος”. Έμαθα το μάθημά μου».
Αναφερόμενος στο 2020, ο Μουρ διευκρίνισε: «Όπως είναι τώρα τα πράγματα, όλοι θα πρέπει να λειτουργούν σαν να έχει δύο θητείες ο Τραμπ, αλλά αν οι Δημοκρατικοί πρόκειται να τον εκθρονίσουν, χρειαζόμαστε αγαπημένες φιγούρες να θέσουν υποψηφιότητα. Πείτε ό,τι θέλετε για τον Τραμπ, αλλά δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούσαν το σόου του. Χρειαζόμαστε τον Τομ Χανκς, την Όπρα, τη Μισέλ Ομπάμα. Ποιος δεν θα ψήφιζε τη Μισέλ Ομπάμα;».
ΑΠΕ-ΜΠΕ